Jump to content

Insanoglunun Niceligi mi? Niteligi mi?


evrensel-insan

Recommended Posts

Aslinda bir insanoglu turu birinin her turlu yasam ve iliskisinde baska insanoglu birleri tarafindan degerlendirirken, en buyuk sorun onun; dogal/fenomenal zihniyette bir nicelik olarak degerlendirilmesidir.

Soruna deginmeden once bir ornek verelim. Diyelim A universitesinde okuyorsunuz.

B sahsi diyelim C ideolojik inancsal dogrusuna kendini baglamis durumda. Cunku bu B sahsina gore en "guzeli/iyisi/olmasi gerekeni v.s." C ideolojisi ve B sahsi bunakendisini inandirmis ve bunun duzen/sistem olarak gelmesi icinde her turlu orgutsel/eylemsel mucadele veriyor.

Ayni sekilde yine A universitesinde D sahsi E ideolojik inancsal dogrusuna kendini baglamis durumda. Cunku bu D sahsina gore en "guzeli/iyisi/olmasi gerekeni v.s." E ideolojisi ve D sahsi buna kendisini inandirmis ve bunun duzen/sistem olarak gelmesi icinde her turlu eylemsel/orgutsel mucadele veriyor.

Bu sahislari ve ideolojik inancsal dogrulari cogaltabiliriz.

Yalniz burada diyelim, ayni fasizm ve sosyalizm, AKP ve karsiti, Din ve dinsizlik, Milliyetcilik ve liberalizm v.s. gibi B sahsi ile D sahsi arasinda tam bir husumet savasim, otekilestirme v.s. var. Yani ellerinden gelse birbirlerini "bir kasik suda bogacaklar"

Yalniz her ikisinin de ortak noktasi, kendi ideolojik inancsal dogrulari disinda kalanlari ve siz A universitesinde okuyani SADECE VE SADECE KENDIDAVALARINA KATILACAK BIR SAYI, KELLE YANI NICELIK OLARAK GORUYOR.

Yani her ikisi de size yanastiginda tek bir amac guduyor, sizi kendi ideolojik inancsal dogru mucadelerine cekmek ve kendi saflarina katmak.

Peki ne olarak? SADECE BIR SAYI, KELLE ELDE OLAN SAYIYA BIR EKLEME V.S. kisaca NICELIK OLARAK.

Yani onlar icin sizin beyninizin duzeyi, ne dusundugunuz, degerleriniz, istemleriniz fikirleriniz v.s. kisaca NITELIGINIZ ONEMLI DEGIL.

Iste bu NITELIGI ALGILAYAMAYAN INSANOGLUNU SADECE BIR NICELIK OLARAK ALGILAYAN HER TURLU IDEOLOJIK INANCSAL DOGRUYU her konu ve kavrama etige, metafizige ve her turlu degere tabuya veriye ve onlar icinverilen her turlu mucadeleye tasiyabilirsiniz.

Peki yine bu nitelige onem vermeyen ideolojik inancsal dogrular ne yapiyor? Kendi dogrularina uymayanlari rahatca oldurebiliyor, harciyabiliyor, zarar verebiliyor v.s. neden cunku onlar sadece algida bir nicelik ve bu sayede SAYI AZALIMI.

Iste bu durumda bu sayi artirimi ve sayi azaltimi mucadelesi icin ne gerekiyor, guc ve otorite peki bu nasil saglaniyor? Iktidarla.

Iste dunyadaki her bir cografya her bir ulke ve her bir toplum boyle yasatiliyor.

Peki bu sayi azaltan ve cogaltan ideolojik inancsal dogrularin niteligi nedir?

Bu nitelik kendilerince inandigi ve kendilerine dogruladiklari her turlu degerdir. Iste sayi cogaltimi ve azaltimi bu degere yoneliktir. Iste onlar icin tum insanlik tum insani degerler demokrasi, hak ve ozgurlukler, adalet, hukuk v.s. sadece onlarin bu dogruladiklari degere endekslidir. Onlar icin baska dogru yoktur, kendi dogrulari disinda kalanlar onlara gore yine onlara sayi olarak katilmak ve onlari desteklemek zorundadir, cunku desteklemezlerse sayilari azaltilir.

Iste bu dogrular arasi guc ve otoritenin iktidar kazanma savasinda, siz yok olursunuz. Yani sizin niteliginizin hic bir onemi yoktur. Kimse size ne dusundugunuzu, ne hissettiginizi, fikrinizi v.s. sormaz.

Cunku onlarin niteligi sadece kendi dogrularidir ve sizin de bu dogruya boyun egmek zorunda olan bir nicelik oldugunuzu dusunurler.

Iste sorun da tam buradadir. Insanoglunun sadece bir kazanilan sayi niceligi olarak ya madde ya kul olarak algilanmasinin altinda yatan neden de budur.

Evrensel-insan zihniyeti ise bunun tam tersinde ve aykirisindadir. Yani insanoglunun niceligine degil; niteligine onem verir. Hem onun daha bir insanliga yonelen nitelik kazanmasi icin, hem de kendi niteligini ortaya koyabilmesi icin ugrasir.

Iste evrensel-insan zihniyetindeki tum degerler, bu nitelik uzerinedir. Hak hukuk ozgurluk adalet anlayis esitlik v.s.

Buradan da aslinda bir konu ve kavramin deger veri ve tabu olarak iki farkli anlam ve icerigi ortaya cikar.

NICELIGE HIZMET EDENLER
NITELIGE HIZMET EDENLER.

Eger mesela hak ve ozgurlukler nicelige hizmet ediyorsa; demekki hizmet etmedigi nicelikler de olacak ve bu hak ve ozgurlukler onlarin hak ve ozgurluk ihlali olarak yansiyacaktir.

Eger hak ve ozgurlukler nitelige hizmet ediyorsa, nicelik olarak tum insanligi tum toplumu kapsayacak ve birinin hak ve ozgurlugu digerinin hak ve ozgurlugu ile sinirlanacaktir.

Iste o yuzden insanoglunun niteligi basta birey bilinc ve farkindaligi ve kendi varliginin bir insanoglu niteligi tasidigi farkindaligi gerektirir. Yani ne bir maddedir, ne de bir kul. Ne A'nin sayi artisi ne de B'nin ne de her ikisinin de sayi azalticisidir.

Insanoglunun algilanmasindaki nicelik/nitelik farkini algilayacak olanlar, iste ancak o zaman hem kendi hem de baskasinin niteligine saygi duyacak olanlar ve ancak insan gibi yasamaya iliski kurmaya duzen ve sistem kurmaya yonelecek olanlardir.

Burada da nicelik farkindaligina ve nitelik bilincine herkes once kendinden baslayarak erismelidir.

Yoksa bir nicelik bir sayi ve bir artirilan ya da eksiltilen bir sayi olmaktan her turlu deger ugruna nicelik olarak harcanmaktan ve teslim olmaktan sadece bir emir eri suru uyesikorkutulan yildirilan ve susturulan olmaktan kurtulamaz.

  •  

 

 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

  • 3 ay sonra...

Nicelik her zaman önemlidir. Nicelik ihmal edilemez.

Niteliği nicelikten soyutlamak mümkün olmayabilir.

Çoğu kere nitelik varlığını niceliğe borçludur.

Okudugunu anladigindan emin misin?

 

Niceligin onemsiz oldugunu da, niteligin nicelikten soyutlanabildigini de soyleyen yok.

 

Burada soylenen, insanoglunun yani nicelik/nitelik butunlugunun; kendisini sadece kendi niteligi temelinde nicelik olarak algilamasi ve degerlendirmesi. 

 

En guzel ornegi kendini kul/kole ya da mal/meta/mulk olarak algilamasi.

 

Her turlu izmin politik/ideolojik olarak iktidar guc ve otorite ile kendi niteligini tum topluma nitelik yonlendirimi/yaptirimi olarak sunmasi.

 

Zaten bu bilincte olan bir nitelik; sosyallikten ve onun sosyo-etik farklarindan bu farklara taninmasi gereken hak ve ozgurluklerden ve de soyyo-psikolojik sorunlarindan bi haberdir.

Link to comment
Share on other sites

Yazının düzeyini okumadan algılamak mümkün değil.

Ben  yazıyı okumadım ve yazıya cevap vermedim.. Soruya verdim.

Tabii yazının düzeyi kendinden menkul da olabilir. Muhtemelen de öyledir.

Bundan sonra okumaya da değmez zaten.

Senin bilecegin is, yalniz unutmaki basta yazinin yazari olmak uzere her bir uyenin her bir basliga yanit vermek hakki vardir.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...