Jump to content

1 Mayis ve Devlet Teroru


evrensel-insan

Recommended Posts

Bilindigi gibi, "guvenlik" gerekcesi ile Taksim Meydani, 1 Mayis kutlamalarina kapanmis, fakat isciler ve emekciler ise; "Kanli 1 Mayis" dan sonra, bu meydani 1 Mayis kutlamalarina tarihi bir alan olarak secmisti.

 

1 Mayis'tan bir gun once, devlet elinden geldigi sekilde, Taksim Meydani'na cikan butun yollari kapattigi gibi, Istanbul bunyesinde de Avrupa yakasindan Asya yakasina her turlu gecisionleyen ve de avrupa yakasinda Taksin'e ulasan her turlu ulasimi engelliyen; sadece sikiyonetim sartlarinda gorulebilen bir ulastirma zorlugu karari almisti.

 

Bu aslinda Anayasa'ya gore seyahat ozxgurlugunu onleyen bir suctu.

 

Bu sabah Besiktas'ta toplanmis olan ve CHP agirlikli bir grup secim otobusleri ile birlikte henuz polise dogru yuruyuse gecmeden, birden bire tazyikli su ve biber gazi saldirisina maruz kaldilar.

 

Ayni saldirilar, Sisli ve Mecidiyekoy'de de yasandi. Sanki polis bir kac kisinin bir araya gelmemesi icin, her turlu insanlikdisi saldirisini amansizca surduruyordu.

 

Tazyikli suyun, lagam suyu oldugu, biber gazinin duzeyinin fazlaligi ve her turlu gaz bombasinin duzeyi polisin ne kadar vicdansiz ve acimasiz oldugunun gostergesiydi.

 

Istanbul sanki bir savas alanina donmustu. Bu arada aranan ambulanslar gelmiyor ve polis kacanlari bile kovaliyordu. Ortalik can pazarina doinustu.

 

Besiktas tarafinda toplanan ve CHP agirlikli kalabalikta, CHP genel baskan yardimcisi G.Tekin'de biber gazindan nasibini almis ve rahatsizlanmisti. Ambulans beklerken, orada bulunan bir evde dinleniyordu.

 

Isin ilginci, ambulans geldiginde ve kendisi ambulansta iken; savas ortamlarinda bile gorulmesi mumkun olmayan sekilde polis, ambulansin icine biber gazi s1kt1.

 

Sisli'de oturanlar evlerinde bile biber gazindan etkilendiler. DISK merkezi ablukada biber gazinin hedefi oldu. Iki kisinin ciddi olarak basindan yaralandigi ve cok sayida fenalik gecirenlerin oldugu soylendi. Bu arada hastahane goruntulerinde bile biber gazi dumani hastane icine kadar uzaniyordu.

 

Polisin bu devlet teroru ve vicdandan yoksun saldirisi, yine ulkede bir ilkti.

 

Guya, taksim alan'ina guvenlik icin alinmayanlar; devlet terorunun elinde guvenlikten yoksun kaldilar.

 

Burada baska bir ilginc konu da, yolda giden ozel arabalarin ya da taksilerin yollarinin kesilmesi ve seyahatlerine izin verilmemesi idi. Hatta polis boyle bir durdurmada "sokaga cikma yasagi var, bilmiyor musun?" gibi garip bir soru sormustu.

 

Her turlu teknigin oldugu ve 1 Mayis'ta olanlarin her aninin BBG evi gibi gozlem altinda oldugu dusunulurse, basta CHP yetkililerine yapilanlarin gayet bilincli ve emir uzerine yapildigi da algilanabilir.

 

Evet, bugun istanbul'da polis devlet teroru estirdi. Iktidarin ve esbaskaninin boylece tum yuzu de aciga cikti.

 

Surasi unutulmamali ki, birincisi toplumunun ve halkinin uzerine saldiran iktidarin iki durumu vardir.

 

Iktidari kaybetme korkusu

 

Baskiyi her yonde artirma ve sindirme politikasi.

 

Burada aci olan iktidar usagi medyanin vermis oldugu yanlis ve yalan bilgiler, gozden kacmadi.

 

Bu haberlerden birinde guya "marjinal gruplar" a mudahele edildi. Yani CHP marjinal grup oldu.

 

An kara'da ise iki farkli kutlama vardi. Sihhiye'deki kutlama isciler ve emekciler kuruluslarina yonelik iken; Tandogan'daki kutlama da basi IP cekiyordu.

 

Bu arada iktidarin usagi Hak-is'e sembolik ve mehter takimi esliginde taksim'e celenk koymasina izin verildi.

 

Anlasilan o ki, dunyada bile artik hemen hemen her yerde olaysiz kutlanan 1 Mayis gosterilerinin, ulkemizde bu duzeye gelmesi epey zaman alacak.

 

Tum isci, emekci, calisan ve insan haklari evrensel hukuk demokratik hak ve ozgurluklerden yana olan herkewsin 1 Mayis'i kutlu olsun.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...