Jump to content

"Komplo Kurmak/Hazirlamak/Uygulamak ve "Komplo Teorisi" Algisi Farki


evrensel-insan

Recommended Posts

Komplo kelimesi ve kavram olarak icerdigi algi ve anlam; iki turludur.

 

Birincisi, komplonun yasama/hasyata gecirilmesi ve gozlem veren bir olgu halini almasi.

 

Ikincisi teori olarak algilanan "akil yurutumu/uydurma/yalan/yanlis" algisi.

 

Bilindigi gibi yakin gecmisimizde emperyalist zihniyetin hayata gecirdigi her iki anlami da algi ideoloji inanc ve dogrulama olarak gerceklestiren iki ana olay vardir ve bunlar biribirinin devamidir.

 

Ikiz kulelerin cokertilmesi (47 katli ucuncu bir bina ile birlikte)

 

BOP- Orta Dogu ve Kuzey Afrika Projesi.

 

Bu ikisininde artik birer teori olmadiklari ve yasamda uygulanmakta olarak gozlem verdikleri asikar ve alenidir.

 

Bu iki olayi da hala teori temelinde bir komplo olarak degerlendiren beyinler; ya hala olani algilayamamakta ya da emperyalistzihniyet gibi bilerek carpitmakta ve beynin uyanisini bilinclenmesini algilatmamaya calismaktadir.

 

Yaalniz bunun bilerek ya da bilmeyerek hala boyle algilanmasi ister bilincli ister ideolojik inancsal korluk olarak tezahur etsin, fark etmemektedir.

 

Cunku olanlar ve ollacak olanlar gun gibi asikardir.

 

Bu acidan "komplo kurmak" deyimini aciklamak gerekirse; bunun anlam ve icerigi "birisini oyuna getirerek istenen amacin elde edilmesidir"

 

Mesela bir cinayet komplosu, ekonomik komplo suclama komplosu v.s. bugun dunyada gorunen komplo cesitleridir.

 

Iste bunun emperyalist zihniyet eliyle yapilmasi ve bilincli olarak ta teori algisi temelinde carpitilmasi ve bu carpitmaya kendi aklini inandiran beyinler; hem emperyalizmin komplosuna dusmekte hem de gerceklesen ve yasayan komployu algilayamamaktadirlar.

 

Belki taa siranin kendilerine ideolojilerine veya inanclarina gelene kadar. Tabi bu da bir sorgulama ezber bozma ve imansal inancin "acaba" temellisupheye dusmesi ile baslayacak bir surectir.

 

Cunku bilimsel bilgisel ve bilisselolarak iki komplo anlam ve icerigi algi olarak biribirine tamamen zittir. Biri karsi koyma olarak pasifligi icerirken, digeri aktifligi; biri uygulamanin algisi olarak pasifligi icerirken, digeri aktifligi icerir.

 

Iste BOP' un Afganistan ile baslayan, Irak ve Libya ile devam eden Su anda Suriye uzerindeki ve Turkiye eliyle ortaya konan Komplo; planlandigi gibi islemekte ve gozlem vermektedir.

 

Bunun teorisi zaten ikiz kulleler ile birlikte yazilmistir. Oncesi de SSCB'nin parcalanisina dayanir. Yani temeli 1990 oncesi olarak 1960'larda atilmistir. Terorizmin yaratilmasi ve hayata gecirilmesi bunun islami goruntusu gerilla ve silahlanma orgutlenmesi ve debunlardan sanki bunu yapanlar sorumlu degilmis gibi ustelik toplumlarin rahatini huzurunu demokrasi ve ozgurlugunu koruma ve kollama adina her turlu saldiriyi mubah ve mesru kilma asamasidir.


Diger bir ayagida toplum ve halkin guya terorizmden guvenligini saglama adina takibi fislenmesi ve her turlu bilginin kaydi ve ayni komplo dogrultusunda kullanimidir.

 

Yoksa Saddamlar, Usama Bin Ladenler kullanilip isi bitince harcanmaz, ulkeler iceriden karistirilmaz ve ele gecirilmez toplumlar kandirmaca ve her turlu duygu somurusu ile kaosta ve sicak mucadele icinde tutulmazdi.

 

Ne komplo kuralim ne de olan bir komployu teori olarak algilayalim. Cunku bu algi zxaten komploya dusmus olmak demektir.

  • Like 23
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...