Jump to content

Algi ve Kavram Karmasasi


evrensel-insan

Recommended Posts

Gunumuzdeki "guncel konular" AKP iktidara geldiginden beri, tek tarafli ve tek bir seye hizmet etmektedir.

 

Nedir bu hizmet?

 

ULKEYI HER BIR KONU VE KAVRAMDA AYRISTIRARAK VE OTEKILESTIREREK ALGI VE KAVRAM KARGASASI YARATMAK.

 

Aslinda bir ulke ve toplumda, kaosu karmasayi kutuplasmayi otekilestirmeyi distalamayi taraf edinmeyi ve bertaraf etmeyi v.s. daimi guncel tutmak icin en tutarli yol; kavram ve algi karmasasi yaratmaktir.

 

Bir yerde emperyalist zihniyetin ulke icindeki her turlu politik cikarinin yerine gelmesi ve kaoston her turlu yararlanmasi adina, 21. yuzyilin strateji ve taktigi bunun uzerine kurulmustur.

 

Aslinda Basbakan'in bugun soyledigini yarin yalanlamasi tam da bu politikanin bir urunudur.

 

Emperyalizmin dun Irak'a saldiri nedenini bugun kendi gecersiz kilmasi da ayni politikanin urunudur.

 

Aslinda bu sekildeki bir strateji ve taktik; toplumun her turlu sekilde "basiretini baglamak" adina yapilan ve guc otoriteye boyun egdirerek karsi cikislari hem fiziksel hem de sosyo-psikolojik tutsak ve teslim alan gunumuzun en temel hale gelmis insanlikdisi uygulamalaridir.

 

Gunumuzden bir kac ornek verelim.

 

Nedir Ergenekon?

 

Kimine gore "Turklugun tarihi" kimine gore "turklugun sonunun baslangici" kimine gore "adil yargi" kimine gore "tertip/duzen" kimine gore "darbe tesebbusu orgutu" kimine gore "yurtseverlerle hesaplasma" kimine gore..... diye her iki karsit tarafi iceren algi ve kavram kargasasi olarak devam eder gider.

 

Sirf bu mu? Pek degil.

 

Yine sirf bu ergenekon kavram ve algisi uzerinden gidelim. Birakalim gecmisteki ergenekon gundemlerini; son bir gundeme bakalim.

 

Bu son savci mutalasi ve istenen agir cezalar; hangi gun yapildi?

 

18 Mart. Peki tarihte 18 Mart ne olarak algilanir? Canakkale savasi/zaferi.

 

Peki ayni gun baska ne oldu?

 

Ocalan'i ziyaret eden heyet; onun dediklerini kamuoyuna acikladi.

 

Simdi ben bugunden baslayarak" 18 Mart size neyi ifade ediyor?" diye sorsam, ne diyeceksiniz?

 

Bu yaratilan kavram ve algi karmasasinda hangi 18 mart'i neye gore algida one cikaracaksiniz?

 

Mesela "Teror nedir, terorist kimdir?"

 

Sorusunu bugunden sonra ne yanit vereceksiniz?

 

Terorden suclanarak ayni derecede ceza alan; Ocalan ile Basbug'u ve Alparslan Aslan'i v.s. neye kime gore nasil farklilastiracaksiniz? Hangi algi ve ifade ile ve neden?

 

Iste gunumuzde ne olursa olsun ne uygulanirsa uygulansin ne karar alinirsa alinsin kim ne derse desin v.s. tek bir ortak nokta ve guncel konu vardir.

 

KAVRAM VE ALGI KARMASASI.

 

Bunun boyle oldugunu gorebilmek icin herkes yakin gecmise davalara verilen adlara, yapilanlara tarihlere soyle bir goz atsin.

 

Bunu ve ne oldugunu daha iyi algilayabilmek adina cagimiz mantiklarindan abduction- mana ve asnlam cikarma ile analojiyi PRAGMATISIZM temelinde cok iyi algilamak gerekiyor.

 

Eger kavram ve algi karmasasi bunyesinde sosyo-psikolojik bir sorun yasanmak istenmiyorsa; onerim asagidaki linke bir goz atmanizdir.

 

http://forum.dusuncedunyasi.net/index.php?/topic/1038-neticemana-cikarma-cikarsama-mantigi-sorgulamasi/

 

Bana sorarsaniz, benim ....e gorem mana ve netice cikarmada ve pragmatisizmin mantik karmasasinda, bellidir.

 

evrensellik ve insansallik temelindeki insansal zihniyet adina insan haklari evrensel hukuk hak ve ozgurluklerin tum insanogluna farkin farkinda olarak uygulanip uygulanmadigidir.

 

Yani kavram ve algi karmasasini veren hic bir etik ve basta politik cikar ve de onlarin ideolojik inancsal dogrular savasimi yer almaz.

 

Evet simdi herkes kendine sorsun "ne nedir, neye/kime gore odur ve neden nasil odur?"

 

Cunku artik o klasik sabit tek algi devrinin "bu budur/bu degildir" algisi ve "oyle/oyle degil" algisi "evet/hayir" temelli klasik dusundurtmeyen sorgulatmayan sorular tarih olmustur.

 

Kimse bugun kalkipta tek karsi cikilmaz mutlak v.s. olarak mesela "teror budur/bu degildir" "Ergenekon budur/bu degildir." diyemez. Cunku bunu diyen bile kendi ile celiskilidir.

 

O yuzden bunu hala boylealgilayan ve uygulayan beyinler "ben bunu neden nasil ne temelinde ve neye gore bu/budegil diyorum?" sorusunu kendine sormali ve kendi ideolojik inancsal dogrusunun tek dogru olmadigini algilamalidir.

 

Bu da bizlere cagdasolarak baska dogrulari otekilestirmeyi, distalamayi, karsiya almayi v.s. seklindeki hic bir yanasimin COZUM VE BERABERLIK DEGIL; SORUN VE AYRISMA getireceginin bilinc ve algisi gerekir.

 

Cunku cozum ve birliktelik yerine SORUN VE AYRISMA tam da emperyalist zihniyetin ve bugun ulkemizde toplumumuzda yasananlarin elde etmek istedigi politik cikardir.

 

Evet onlar bundan politik cikar elde ederler ama; bu cikarin topluma farkli halklarina bilgiye bilime ve bilimsellige ve de kimsenin yasam standartini zihinsel ya da davranissal yukseltimine bir yarari yoktur.

 

Ustelik ve aksine beyin bulayan, donduran pasifize eden biktiran sindiren korkutan v.s. temelli SURU PSIKOLOJISININ "VARDIR BIR BILDIKLERI BENIM/SENIN AKLIN ERMEZ" temelli teslimiyet ve caresizliginin bir urunudur.

 

Unutmayin eger insanlik adina yola cikilmissa hic bir kavram ve algi kargasa yaratamaz. Ama ortada bir politik ve etik temelli milli dini v.s. bir cikar varsa; iste kargasa orada baslar. Cunku SORUN VEAYRISMA buradan baslar.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...