Jump to content

AKP ve Milliyetcilik "Karsitligi"


evrensel-insan

Recommended Posts

Tarihe baktigimizda, insanoglunun etik yonlendirim ve yaptirim olarak bir din ya da mezheb altinda toplumlari ve farkli halklarini toplamak, milli etnik koken farkindan hem daha once hem de daha genistir.

 

Osmanli'da da ayrim muslim gayri muslim olarak vardi ve ne etnik ne de milli koken ayrimi yoktu.

 

AKP'nin su anki politikasinda da ayni seyi goruyoruz. Yani toplumu ve farkli halklarini milli etnik cati altinda degil de, sunni ve sunni olmayan cati altinda ayristirmak.

 

Iste bu acidan AKP'nin kurd halkini savunuyormus gibi gorunerek ustelik kurd milliyetciligini ve kurdculugu/PKK terorizmini desteklemesi politikasi, direktifler adina gayet dogaldir.

 

O yuzden TC tarihinin one cikan turk milliyetciliginin geri cekilerek sunni sentezinin one cikmasi sasirtici degildir.

 

Dolayisi ile AKP'nin teokratik otokrasi altindaki her turlu kurd soylemi ve girisiminin Cagdasligin hak ve ozgurlukleri ile hic bir ilgisi olmadigi gibi, sadece bir aldatmacadir.

 

Bu temelde cagdas toplumun farkli halklarinin evrensel hukuk ve insan haklari temelinde hak ve ozgurluklerinin savunulmasi ile, AKP'nin politikasi hic bir surette biribirine ne denk tutulmali ne de karistirilmalidir.

 

Buradaki en buyuk hata, cagdasligi savunanlarin AKP ile ayni katagoriye konma hatasidir.

 

AKP'nin aslinda ne bir kurdu, ya da onun hak ve ozgurlugunu savundugu ile ilgili bir durum yoktur. Ortada bir savunu varsa, o da kurd halki ile ilgili degil; aksine bolucu teror orgutu olan PKK ile ilgilidir.


Cagdas olarak her bir vatandasin etnik kimliginin hak ve ozgurlugunu tanimak, hic bir sekilde AKP nin politikasi ile ayni paralelde olmak demek degildir.


Ayni sekildeki bir hata da AKP'nin her turlu politikasina karsi cikmak, emperyalist isgale ve saldirilara, patriotlara, NATO'ya karsi cikmak, Suriye ile savasa karsi cikmak, PKK ve terorizme karsi cikmak da sadece Ataturkculerin, kemalistlerin, ulusalcilarin ya da kisaca AKP'nin geri almak istedigi her turlu TC kazanimini koruyanlarin tarafinda olundugu anlamina gelmez.


Bu da ulke ve toplumunda ne AKP ve onun politikasindan yana olmak ne de ulusalci ve eski rejimlerden yana olmak disinda kalan baska bir kesimin varligidir. Tabi ki bu da bir butunluk sergilememektedir.


O yuzden ne turk kurd v.s. milliyetciligi karsitligi, AKP yanliligi anlamina gelir; ne de her turlu AKP politikasina karsi cikmak, turk milliyetciligi, ulusalcilik, Ataturkculuk, kemalist v.s. anlamina gelir.


Cagdaslik temelindeki farkli halklarin hak ve ozgurluklerinin savunusu, her turlu emperyalist politika ve saldirilara konuclanmalara her turlu milliyetcilige karsi cikis, devletin vatandasi yerine, bireyin devletini savunmak bolunmek yerine farklarin varliginda birligi ve uniter yapiyi savunmak PKK ve teror ile her turlu ic ve dis mucadele ne bir AKP yanliligi ne de bir ulusalcilik anlamina gelmez.


O yuzden cagdaslik demek; ne 16. yuzyili ne de 18. yuzyili istemek demek degildir. 21. yuzyili istemektir.


O yuzden ne kurd turk milliyetciligi ne de milliyetcilik "karsitligi" kisvesi altindaki sunni sentez. Cagdaslik her ikisine de karsi cikmaktir.


Bu cagdasligi algilamak, insanligi hak ve ozgurlukleri ve ulke ve toplumlarin cografi butunluklerini algilamak ve insan haklari evrensel hukuk temelindeki her turlu mucadeleyi algilamaktir.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 sene sonra...

AKP hiçbir zaman milliyetçi ol(a)mamıştır, dincinin milliyetçi olduğu nerede görülmüş? Hem ümmetçi hem milliyetçi olunmaz. Tayyip değil miydi 2013'te "ben, Türk milliyetçiliğini ayaklarımın altına aldım" diyen. Bahçeli Devlet itine de yazıklar olsun, geçmişte dövdüğü herifle kol kola şimdi. Bu ülkeyi kurtaracak tek şey, Atatürk çizgisindeki seküler Türk milliyetçiliğidir; Türk-İslam Sentezi değil. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...