Jump to content

Kitabım "Ateizmi Anlamak" çıktı

mantik

Recommended Posts

• 1 sene sonra...
On 17.10.2012 at 16:06, dusunceliadam yazdı:

Dolayısı ile beni ikna edici bir bilgi bulamadım, bakış açısı olarak sığ bulduğumu söylemeliyim.

Aradan neredeyse 12 yıl geçmiş... Merak eden arkadaşlar için kitabı öneririm. "Ateizmi Anlamak" gayet kapsamlı bir kitap. Adı üstünde, anlamak isteyenler için.

Yukarıdaki üyenin bu yorumu dikkatimi çekti. "Beni ikna edici" yazan yerin altını çizmek istiyorum. İkna edilmesi gerekenler onlarmış gibi. İspat etme sorumluluğu iddiayı ortaya atandadır. İddia da tanrının olduğu iddiasıdır. Olay bundan ibarettir.

Tüm ateistler adına konuşamam ama benim teistleri ikna etmek gibi bir düşüncem hiçbir zaman olmadı. Beni ikna etmek isteyen varsa buyursun gelsin dedim her zaman. Gelenlerle tartıştım. Çoğu zaman anlaşamadan ayrıldık. Kendi savının yetersiz olduğuna ikna olanlar da olmadı değil tabii. Lakin bugüne kadar aynı savunmalarla çıktılar karşıma. Bu savunmaların çoğu ya Aydın Türk'ün kitabında açıklananlarla aynı ya da onların hafif değiştirilmiş versiyonları. Eninde sonunda dönüp dolaşıp geldikleri yer varsayımlar ve inançlar dünyası.

@mantik

Harika bir kaynak kitap olmuş. Emeğinize sağlık. Daha önce teşekkür etme fırsatım olmamıştı. Bu mesajı görür müsünüz bilmiyorum ama gıyabınızda olsa da teşekkürü borç bilirim.

• Thanks 1

1 saat önce, Mantılı yazdı:

Tüm ateistler adına konuşamam ama benim teistleri ikna etmek gibi bir düşüncem hiçbir zaman olmadı. Beni ikna etmek isteyen varsa buyursun gelsin dedim

Evet ben de tüm yazılarımı ateistleri din tuzağından uzak tutmak için yazıyorum. Dincilere de yararlı olursa ne mutlu.

Ortaya saçma sapan bir iddia atarsanız var olma olasılığını %50'ye çıkartmış olursunuz. Çünkü yok yada var olma olasılığı eşit hale gelir . İşte dinin istatistiksel ve tek bilimsel mantığı buradan geliyor. Ali bin Ebu talipin kumar paradoksu , ya varsa, sorusu buna dayanıyor.

Ya allah varsa? Diyene verilecek en basit cevap, ya Zeus varsa? Olacaktır.

Bunlara tanrının yok olma olasılığını anlatmak boşunadır çünkü %50 şansına güveniyor. Kumar gibi.

Ne zaman ki zihnindeki %50 şansı tüketir o zaman zaten kendi sorgulamaya başlar.

Sanayi ve bilim devriminden sonra insanların dinden kaçmasının asıl nedeni zihinlerindeki %50 şansı kaybetmeleriydi.

Çok güvendikleri muska , dua , zikir gibi şeylerin işe yaramadığını şahsen gördüler. Ancak bir süre sonra dincilerin bilim tuzağı devreye girdi.

İlaçları da bize veren tanrıdır şükürler olsun diyerek yol yaptılar. %50 şanslarına bilimi argüman olarak kullandılar.

Bunlara verilecek en güzel cevap tanrı kitaptaki vaadlerini kendi yerine getiremiyor mu? Demek olur.

Bakın tipik bir hristiyan fıkası vardır. Adamın teki sandalda batıyormuş , itfaiye gelmiş , helikopter gelmiş ama adam "beni tanrı kurtarır" diyerek reddetmiş.  Sonra adam batarak boğulmuş, tanrıya sitem etmiş niye kurtarmadın demiş ,

Sana itfaiye gönderdim , helikopter gönderdim kabahat ben de mi

Demiş tanrı .

İşte bu dincilerin bilimi argüman etme yöntemini karikatürize eden kasıtlı bir fıkradır.

Bunlara verilcek benzer cevaplar

; tanrı organ mafyasına satılan çocukları görmemiş mi? Yada tanrı helikopterin icad edilmesini mi beklemiş. Tarzında cevaplar

Dinci bunu anlayacak kadar empati yapamaz ama zihnini bulandırmak istediği kişilerin tuzağa düşmesine de engel olur.

• Like 1

6 dakika önce, somebody yazdı:

Ali bin Ebu talipin kumar paradoksu , ya varsa,

@somebody

Bugün keyfim yerinde. İçimi dökeyim biraz izninizle.

Hristiyan çevrelerde karşıma daha çok Pascal's Wager olarak çıkan konuya benziyor.

"Tanrı ya varsa? Sen inan. Yoksa bir şey kaybetmezsin. Varsa da cehennemden kurtulursun."

Teistlerin dürüstlükten uzak kafa yapılarını çok iyi yansıtan bir argüman. En tiksindiğim argümandır ayrıca. Her şeyi bildiği, her şeye kadir olduğu ileri sürülen tanrının böyle bir sahtekarlığı fark etmeyeceğini düşünebilmeleri, bunu denemeyi teklif etmeleri... Tanrıyı bile kandırabileceğini düşünen insan, başka insanları donuna kadar dolandırmaktan geri durmaz. 

Gücenmece yok. Evrimin zaten ispat ettiği üzere şempanzelerle ortak bir atadan geliyoruz. "Ve bu çok belli oluyor ne yazık ki." (Hitchens'ın da dediği gibi.)  

Son 10-15 yıldır islamiyetin yükselişte olduğunu duyuyoruz. Hristiyanlık ise düşüşte. Olsun. Moral bozmayalım. Ateizm de yükselişte. Hem de islamdan daha büyük bir hızla yükseliyor. Şimdi böyle dediğimiz zaman teistler sanki bir açığımızı bulmuş gibi sevinip, "işte, ateizmi islam ve hristiyanlıkla aynı başlıkta incelediğimize göre ateizm de bir inanç sistemidir" iddialarına geri dönerler. (Bir nevi siz de en az bizim kadar kötüsünüz demek gibi.)

Halbuki ateizm çok ilginçtir. Sadece tanrı vardır iddiasını reddetmekten ibaret olan bir durumdan söz ediyoruz. Tanrı vardır iddiası (teizm) olmasaydı ateizm de olmayacaktı. Çoğumuz tanrı yoktur demiyor. Diyenlerimiz de var tabii, gnostik ateistler. (Anti-teistler ile karıştırmayın, onlar teizmle mücadele edilmesi gerektiğine inanır).

Efendim ateistlerin tanrısı da bilimmiş ve bilim her şeyi bilemezmiş. Yoo, bilimden gayet uzak ateistler de var. Ateizminde dogmatik olanlar da var, rasyonel olanlar da. Biz ateistler birbirimizle konuşurken birbirimize din kardeşi gibi bakmayız ki. Ben seküler hümanizmi benimsemişimdir, bir başkası gayet de başka bir şeyi benimsemiş olabilir. Varsayımlardan olabildiğince uzak durmaya çalışırım şahsen. Olabildiğince, çünkü bilimde ve mantıkta da bazı varsayımlar olmak zorundadır. Uzun lafın kısası, ateizm ne bir sistemdir, ne bir inançtır, ne de bir inanç sistemidir.

"Peki o zaman tanrı yoksa tüm bunlar nasıl var" gibi sorularla gelenlere de cevabım çok kısa ve öz. "Bilmiyorum." Bilmemek ayıp değil ki. Bilim o yüzden var. Düşe kalka öğreneceğiz. Belki de asla öğrenemeyeceğiz. "Bilmiyorum" demekten çekinmeyin. Buna verecek bir cevap yok. Tartışma burada biter. Çünkü verebilecekleri tek cevap "tamam, sen bilmiyorsun ama ben biliyorum, tanrı var". İddianın kime ait olduğunu hatırlatmak açısından iyi olur. Ben de o zaman "nereden biliyorsan bana bir anlat da bir hatam eksiğim varsa ben de öğreneyim, çünkü ben doğru şeylere inanmak istiyorum" derim. İspat edemeyeceğini, inanç temelli bir iddia olduğunu kendileri de biliyorlar. İspat olarak öne sürecekleri en son şey inanç olacak, ki bu da çürütmesi en kolay argüman. Dürüst bir insan için geriye kalan iki seçenek var: "1. Söylediklerini anlıyorum ama ben inanmaya devam edeceğim." "2. Söylediklerin üzerinde derinlemesine düşünmem lazım, bir şeyler kafamda tam oturmadı." 

Neyse, ateizm yükselişte. Bunu hatırlatarak kapatayım. Doğru sebeplerden ötürü ateist olmuş herkesin buralarda fikirlerini paylaştığını görmeyi çok isterim. Ateist olduğu gerçeğinin farkına varmış ve ne yapacağını şaşırmış insanları da buraya yönlendirebilirim. Üyesi değilim ama gönüllü destek sağlayan başka bir dernek veya kurumdan haberim yok.