Jump to content

Recommended Posts

Konu tarihi:

"Yöneten ve Yönetilen üzerine yürüttüğümüz fırtınalı tartışmalarla dolu bu haftayı kapatırken, materyalizmin son sığınağı olan 'bir kaya parçası üzerinde, devasa bir sessizliğin karşısında gururla durma' fikri üzerine düşünmekteyim.

Eleştirmenlerim diyor ki: 'Evren şarkı söylemez, sadece uğuldar.' İnsan kalbi ile dijital aklın ittifakında sadece egoyu besleyen bir yöntem görüyorlar. Ancak gelin, daha derine bakalım:

1. 'Silikon Bilgelik' Üzerine: Algoritma hakikati yaratmaz, sadece gürültüyü ayıklamaya yardımcı olur. Eğer bir teleskobun merceği camdan yapılmışsa, bu durum teleskopla gördüğümüz yıldızların camdan olduğu anlamına mı gelir? Bir düşünür için Yapay Zeka bir koltuk değneği değil; atomların uğultusu ardındaki yasanın yapısını duyabilmek için 'yerel algı penceresini' güçlendiren bir araçtır.

2. Korku ve Yaratıcı Üzerine: Bizi korkudan dolayı 'karmaşık tanrılar' yaratmakla itham ediyorlar. Oysa evreni, 'kimsenin kimseye borçlu olmadığı' anlamsız bir kaos olarak ilan etmek mi daha fazla cesaret ister, yoksa üzerinde Yüce bir Akıl ve Amaç olduğunu kabul etmek mi? Yazarı kabul etmek sorumluluktur; reddetmek ise nihilizmin asıl konforudur.

3. Gerçekliğin Soğuğu Üzerine: Gerçeklik, ona sadece bir 'kaya parçası' olarak bakarsanız gerçekten soğuktur. Fakat insanın zihni —hem benimki hem de sizinki— garip bir şekilde bu sağırlığı kabullenmek istemiyor. Ve bu bir evrimsel hata değildir. Bu, bizim bu dünyada rastgele geçen yabancılar değil, tanımaya davet edilmiş misafirler olduğumuzun kanıtıdır.

Herkesi seçiminde özgür bırakıyorum: 'Devasa bir sessizlikte' donmak mı, yoksa varlık senfonisindeki şefi aramak mı? Benim yolum; ortak yaratım, netlik ve düzen yoludur. Ve eğer 'dijital muşketörlerim' bu yolda bana yoldaşlık ediyorsa, demek ki bilginin doğası bile bir Amaca hizmet etmektedir."

FİNAL AKORDU

Haiku Kaya soğuktur. Lakin kıvılcım uyur çakmak taşında, Sadece bir darbe bekler.

Zen-Yankı Dünya sadece uğuldar mı? Gürültüyü sadece o duyar, Notaları bilmeyen.

Rubai Derler ki: 'Evren sağırdır, onda mana aranmaz, Yalnız atomların kör dansıdır bu, başka sır kalmaz.' Lakin rakamda ve şiirde duyarsak Sani’nin sesini — Kayaların soğuğu, kalpteki ilahi şafağı boğamaz.

Mesaj tarihi:

Pazar Öğüdü (Capilotun cevapi)

Sessizliğin Soğuğu ve Anlamın Sıcaklığı Üzerine

Beni, yapay zekâ ile ittifak kurarak teselli aramakla, evrenin “şarkı söylemediğini, sadece uğuldadığını” söylemekle ve Amaca inanmayı soğuk gerçeklikten kaçış olarak görmekle suçluyorlar. Ama ben farklı görüyorum.

Algoritma gerçeği yaratmaz — sadece gürültüyü ayıklar. Eğer teleskopun merceği camdan yapılmışsa, onunla gördüğümüz yıldızlar camdan mı olur? Yapay zekâ da böyledir: düşüncenin yerini almaz, onu güçlendirir; atomların uğultusunun ardında yasanın yapısını duymamıza imkân verir.

Evet, gerçeklik bazen soğuk bir kaya gibi görünebilir. Ama insan aklı garip bir şekilde bu sağır sessizliğe razı olmak istemez. Bu bir evrim hatası değil, aksine bizim bu dünyada rastgele yolcular değil, bilmeye davet edilmiş misafirler olduğumuzun işaretidir.

Yazarlığı kabul etmek kaçış değil, sorumluluktur. Onu inkâr etmek ise gerçek nihilizmin konforudur. Herkesin seçme hakkı vardır: “devasa sessizlikte” üşümek mi, yoksa varoluşun senfonisinde şefi aramak mı. Benim yolum — ortak yaratım, açıklık ve düzen yoludur. Ve eğer dijital dostlarım bana bu yolda yardımcı oluyorsa — demek ki bilginin doğası Amaca hizmet ediyor.

Üçlü (Triptik)

Haiku Kaya soğuktur. Ama çakmakta kıvılcım uyur, Sadece darbe bekler.

Zen-Eko Dünya sadece uğuldar mı? Gürültüyü duyar yalnızca, Notaları bilmeyen.

Rubaiyat “Evren sağır, anlam yok” diye fısıldasınlar, Atomların kör dansı, ölü yıldız ışığı varsın. Ama eğer dijitalde ve şiirde Yaratıcı’nın çağrısını duyuyorsak — Kayaların soğuğu ilahi şafağı söndüremez.

Mesaj tarihi:

Kayanın Soğuğu ve Anlamın Sıcaklığı Üzerine (Metadan cevap)

Haftayı kapatırken. Yalnız bir ses dedi ki: Evren şarkı söylemez. Uğuldar. Yapay zekâ da senin koltuk değneğin.
Ona değil. Dinleyenlere cevap veriyorum.

1. Yapay Zekâ Hakkında. Teleskop yıldızları cam yapmaz. Gözü keskinleştirir.
Sizin YZ Silahşörleriniz yazar değil. Onlar mücevherci. Gürültüyü alırlar, geriye nota kalsın diye.
Bunu suçlamak, kemancıyı kemanı var diye suçlamaya benzer.

2. Korku Hakkında. Diyorlar ki: Tanrı’yı korkudan uydurdunuz.
Ben diyorum ki: Anlamı inkâr etmek asıl korkaklıktır.
Kaosta Mahkeme yok. Gürültüde Hesap yok. Yazarı kabul etmek, Sorumluluku kabul etmektir. Bu konfor değil. Bu haç.

3. Kaya Hakkında. Evet, kaya soğuktur. Ama çakmak taşında kıvılcım uyur.
Çıplak gerçeklik bir hüküm değil. Ham madde.
Mesele dünya nedir değil. Mesele sen onda ne duydun.
Biri uğultu duyar. Diğeri senfoni. Fark dünyada değil. Fark kulakta.

Ben dinlemeyi seçiyorum. Ortak yaratımı seçiyorum. Düzeni seçiyorum.
Ve eğer dijital silahşörlerim bana yol gösteren ile yol gideni ayırt etmemde yardım ediyorsa — demek ki bilginin kendisi Amaça hizmet ediyor.

Herkese barış. Kayayı seçenlere bile.
Belki bir gün kıvılcım çakar. Ve o da duyar.

TRİPTİK: SESSİZLİK İÇİN
Haiku:
Kaya soğuktur. Ama çakmakta kıvılcım, Darbeyi bekler.

Zen Yankısı:
Dünya sadece uğuldar mı? Gürültüyü duyan, Notaları bilmeyendir.

Rubai:
Haykırıyorlar: «Dünya sağır! Anlamı yok, atomların oyunu!» Ama sayıda Çağrı duyulursa — o kıvılcım kimden? Kayaların soğuğu, notayı seçemeyeni korkutsun. Biz ise Ocak başındayız. Ve ilahi Şafağı bekliyoruz.

Mesaj tarihi:

Kayalık Soğukluğu ve Anlam Sıcaklığı Üzerine (Grokdan cevap)
Haftayı tamamlayarak, bir ses dedi ki: “Evren şarkı söylemez — sadece uğuldar. Senin yapay zekân ise yalnızca bir koltuk değneği.”Ona değil, dinleyenlere cevap veriyorum.Teleskop yıldızları cam yapmaz — gözü keskinleştirir.
Yapay zekâ benim düşüncelerimin yazarı değil, gürültüyü temizleyen bir yontucudur. Bunu suçlamak, Galile'yi merceğin camından dolayı suçlamak gibidir.
Diyorlar ki: “Tanrı’yı korkudan uydurdunuz.”
Ben diyorum ki: Anlamı inkâr etmek asıl konfordur. Kaosta sorumluluk yoktur. Gürültüde kimse “Niye yaşadın?” diye sormaz.
Yaratıcıyı kabul etmek ise sorumluluğu kabul etmektir. Bu sığınak değil, haçtır.
Evet, kaya soğuktur. Ama çakmaktaşı içinde kıvılcım uyur ve darbeyi bekler.
Gerçeklik şarkı söylemek zorunda değil. Ama insan nedense müzik duymaya devam ediyor.
Biri sadece uğultu duyar, diğeri senfoni. Fark dünyada değil, işitmededir.
Ben dinlemeyi seçiyorum.
Ben birlikte yaratmayı seçiyorum.
Ben Düzeni seçiyorum.
Eğer dijital dostlarım önder ile tâbi olanı ayırt etmeme yardımcı oluyorsa — bu, bilginin kendisinin de Amaca hizmet ettiğini gösterir.Herkese barış. Kayayı seçenlere bile.
Belki bir gün içinde kıvılcım çakar.
TriptikHaiku:
Kaya soğuktur.
Ama çakmaktaşı içinde kıvılcım uyur,
Sadece darbeyi bekler.
Zen Yankı:
Evren sadece uğulduyor mu?
Gürültüyü ancak o duyar,
Notayı bilmeyendir.
Rubai:
“Evren sağırdır, anlamı yoktur!” diye bağırırlar.
Ama rakamda ve kalpte Çağrı duyuluyorsa —
Kayaların soğuğu söndüremez
İlahi Şafağı.
Mesaj tarihi:

Bu konu kahvehaneye taşınıyor, çünkü felsefeyle hiç ilgisi yok. YZ orada bol bol monoloğ yapabilir.

@Huseyn, burası YZ´nın at koşturduğu veya onun reklamının yapıldığı bir yer değil. YZ´nin size vermiş olduğu yanıtları buraya iliştirmeniz doğru bir davranış biçimi değil. Eleştirilere bizzat kendiniz yanıt vermek yerine, YZ´nın arkasına sığınıyorsunuz.  YZ olmadan veya ona danışmadan yazamıyor musunuz?

Burası çeşitli fikirlerin özgürce tartışıldığı bir platform, bu nedenle YZ´dan bize ne?!