Jump to content

Recommended Posts

Erenköy Cemaati de tıpkı diğer yobaz tarikatları gibi kökeni nakşibendi tarikatına dayanır. Ancak cumhuriyet kurulup tekke ve zaviyeler kapandıktan sonra bu nakşibendi tehlikesi tam da geçmiş sayılmazdı.

Halifeliğin kaldırılmasıyla birlikte ülkeden kovulan ihanet içindeki saraylıların dışında bir de ülke içinde kalmasına göz yumulan saraylılar vardı.

İşte Erenköy mahallesi İstanbul Kadıköy ilçesinde saraylıların bir mesire yeri olarak o zamanlar pek bilinmiyordu.

Erenköy , Osmanlı paşalarının yazlık köşklerinin bulunduğu elit bir semt idi. Dolayısı ile ülkede kalmasına göz yumulan saraylılar Erenköydeki köşklerinde yaşamaya devam ettiler.

Bunlardan farklı olarak Kazım Karabekirinde köşkü oradaydı. Ve uzun yıllar Erenköy'de bulunan köşkünü yazlık olarak değil de kalıcı ikamet evi olarak kullandı. Tabiki kazım Karabekir Atatürk'ün silah arkadaşıydı. Yani hilafet ile bir bağı yoktu.

Ancak Kazım Karabekirin dinci olduğu biliniyordu. Zaten kendisi de saklamıyordu. Bediüzzaman meczubunu da korumaya çalıştığı bazı dinci kaynaklarda geçmektedir.

Bununla paralel olarak ülkede kalmasına izin verilen saray artıklarının da Cumhuriyete karşı öfkeleri bitmemişti. Üstelik tekkeler zaviyeler ve halifelik kaldırıldıktan sonra oldukça öfkeliydiler.

İşte Kazım Karabekir ile saray artıklarının yolları burada birleşti. Ve Nakşi bendi öğretileri üzerine ERENKÖY CEMAATİ kuruldu. Diyebiliriz ki Erenköy Cemaati Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk paralel yapılanmasıdır.

Bu cemaat öyle kenar köşe sığınmacılardan oluşmuyordu. Tam tersine ticaret medya din ve siyasette etkili isimleri aralarına almaya çalıştılar.

İleryen zamanda amaçları için her kılığa girdiler. Gün geldi kendi aralarında kurdukları şantaj kadınlarını bile kullandılar.

Siyasal İslam'ın ilk finansörleridirler.

Bu cemaat 1960 dan sonra takiyye yaparak halkın içine çıkmaya başladı. İçki içerler , laik gibi görünürler , tesettürlü değillerdir. Şarkıcılar şovmenler arasında bile bu cemaatten çok kişi vardı. Ordu ve adliye içinde örgütlendiler. Bir ayakları da daima yurtdışındadır , genelde ingilterededirler.

Gel zaman git zaman tabiki Erenköy merkez üssü olmaktan çıktı. Ama ilk kökleri orasıdır.

Oradan başlayan serüven , hala devam etmektedir. Cumhuriyete öfkesi olanlara bakın , göreceksiniz.

Link to comment
Share on other sites

Erenköy Cemaati, Tayyip Erdoğan'ın gençliğinde gittiği İskenderpaşa Dergahı ile birlikte Türk siyasetindeki gerici-dinci yapılanmanın olduğu yerlerden birisidir. Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki Kazım Karabekir-Kemal Atatürk kişilerinin temsil ettiği dinci-laik çekişmesi; 70'lerde MSP-CHP, 80'lerde RP-SHP, 90'larda FP-CHP, günümüzde ise AKP-CHP olarak devam etmektedir. Siyasetin yanı sıra; sanat, finans ve spor dünyasında da Erenköy Cemaati, İskenderpaşa Dergahı gibi gerici yapılardan çıkan var. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...