Jump to content

Harf Devrimi


alpinçayırı

Recommended Posts

1 Kasım 1928'de Türkçe'nin ses yapısına uymayan eciş bücüş Arap harflerinin kaldırılıp yerine Latin esaslı Yeni Türk Alfabesi'nin getirilmesi olayıdır. Ayrıca Osmanlı'nın kullandığı Arap alfabesi temeline dayalı Osmanlıca(Osmanlı Türkçesi), orijinal Arap alfabesi olmayıp Arapça'da olmayan p, j gibi ünsüzleri barındıran İranlıların son şeklini verdiği Arap-İran alfabesiydi. Harf Devrimi, Başbuğ Atatürk'ün Türk milleti için yaptığı en önemli devrimlerdendir. Türk tarihinde Harf Devrimi'nin kökeni taaa İkinci Abdülhamid'e kadar dayanır. Rusya Türkleri'nden olan eğitimci-yazar-fikir adamı Kırımlı Gaspıralı İsmail, Türk Dünyası'nda başta eğitim olmak üzere gerilikleri ortadan kaldırmak için her türlü alanda yenilikleri savunan Ceditçiler'in en önemli üyelerinden birisiydi. Daha sonra bu fikir; Yusuf Akçura, Sadri Maksudi Arsal, Mirza Fetali Ahundov, Ziya Gökalp, Zeki Velidi Togan, Ahmet Ağaoğlu, Enver Paşa gibi döneminin Türkçü aydınları tarafından savunulmuştur fakat bu zorlu işin uygulaması Mustafa Kemal'e kalmıştır.
Atatürk, Harf Devrimi'ne ilk olarak İstanbul'un Sarayburnu semtinde başlamıştır ve Yeni Türk Harfleri'ni yurt gezileriyle birlikte tüm Türkiye'ye tanıtmıştır. Türk Devrimi'nin önemli devrimlerinden birisi olan 1928 Harf Devrimi kutlu olsun!.. Teşekkürler Ata'm..
Latin Alfabesi, öyle önemli bir alfabedir ki yazı sistemi olarak Latin Alfabesi dışındaki yazılmış metinlerde ne yazdığının anlaşılması için ilgili metne Romanizasyon(Latin harflerine çevirme) yapılır. Ayrıca Latin Alfabesi'nin kökeni, Romalılardan önce İtalyan Yarımadası'nda büyük bir uygarlık yaratmış olan Etrüsklerin Runik Yazısı'na dayanır, Romalılar daha sonra Etrüsklerden Runik yazıyı öğrenip ve bu yazıyı geliştirip günümüzdeki haline getirmiştir.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...