Jump to content

Pharmakos


alpinçayırı

Recommended Posts

Antik Yunan'da herhangi bir felaketi, açlığı, hastalığı, kötülüğü ve diğer musibetleri ortadan kaldırmak için "günah keçisi" olarak seçilerek kurban edilen kişilere verilen ad.

Pharmakos inancına göre Güneş Kültü'yle bağlantılı olarak insan şekline giren kurtarıcı pagan Tanrılar, dinini anlatmak için insan şekline girer, insan şekline giren kurtarıcı pagan Tanrılar, ilgili şehrin günahlarını temizlemek için insanlığın günahını sırtlanarak çarmıhta kendini feda eder. Bu inanış daha sonra "İsa Mesih'in insanlığın günahlarını sırtlanarak kendini feda etmesi" olarak Hıristiyanlığa geçti. Bu durum aslında putperest antik Yunan ve Roma geleneklerinin tarihi gerçekleri manipüle ederek Hıristiyanlık adı altında hortlatılmasıdır. 

Ay Kültü üzerine kurulu gerçek semavi dinler olan Yahudilik ve İslamiyet dinlerine göre kimse, kimsenin günahını sırtlanmaz; herkes kendi günahından sorumludur ve kişi, istediği anda Tanrı'yla iletişime geçerek araya aracı sokmadan günahlarına tövbe edebilir. Zira Ay Kültü'ne göre Tanrı'nın insan şekline girmesi şirktir; Tanrı, dinini anlatmak için insanların arasından peygamber seçer, müminlerin zor durumunda ise kurtarıcı mesih gönderir. Saçma sapan işler. Eskilerin masalları işte...

İlgili linkler:

1) https://greekerthanthegreeks.com/the-pharmakos-the-ancient-greek-scapegoat/

2) https://arkeolojikhaber.com/amp/haber-pharmakos-14872/

3) https://felsefe.gen.tr/salginlarin-felsefi-yorumu-pharmakon-duzleminde-soylem-zehir-ve-ilac/

4) https://atlasobscura.com/articles/the-ancient-greeks-sacrificed-ugly-people

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...