Jump to content

ezanın Hıristiyan Habeş Kıralı'nın ismi olması


alpinçayırı

Recommended Posts

Günümüzde Araptapar İslamcılar tarafından kutsiyet addedilerek faşizanca bir şekilde "Arapça okunmalı" diye baskı yapılan ezan mevzusunun gerçeğidir. "ezan illa ki Arapça okunacak" diyen İslamofaşistler, acaba ezanın nasıl ortaya çıktığını, ezan isminin nereden geldiğini biliyorlar mı? Tabi ki bilmezler...

O halde anlatalım; öncelikle İslam dininde ezan nasıl ortaya çıktı, ilk nasıl okundu onu hatırlayalım.

Biliyorsunuz Hz. Muhammed ve Müslümanlar Medine'ye(Yesrib) hicret ettikten sonra ilk camiyi yaptılar, ibadetlerini bu camide yapmaya başladılar fakat namaz vakitlerinde tüm Müslümanlar camiye toplanamıyor, cami kısmen boş kalıyordu.

Müslümanları namaz vaktinden haberdar edecek bir çağrı yöntemi aramaya başladılar.

"çan" teklif edildi ama çan, M.S. 325'teki İznik Konsili'nin şekillendirdiği günümüzdeki Helenistik-teslisçi Hıristiyanların kiliselerinde kullanıldığı için uygun bulunmadı.

Yahudilerin boynuz şeklindeki şofar(shofar) borusu da Yahudi nüfusunun çok olduğu Medine'de(Yesrib) kullanılamazdı.

"ateş yakalım", "bayrak asalım" gibi teklifler de ortaya atıldı ama hiç biri kabul görmedi.

Hz. Muhammed, sahabelerden biri olan Bilal-i Habeşi'ye ezan okumasını söyledi, Habeşli Bilal de ezan okudu ve Bilal'in bu çağrısı bundan böyle namaza çağrı olarak kullanılmaya başlandı...(bir rivayete göre Bilal Habeşi ezanı okuduktan sonra nereden aklına geldiği sorulmuş, o da "rüyamda gördüm" demiş.)

Peki neydi ezan?

Ezan; bir çağrıydı, bir bildiriydi (call to prayer/ibadete çağrı) ve ezanın kökeni de Etiyopya'ydı.(Habeşistan)

Habeşistan'da M.S. 100 yılında Aksum Kırallığı diye bir devlet kuruldu. Aksum Kıralı abraha(ebrehe), M.S. 330 yılında Hıristiyanlığı kabul etti, devletin resmi dinini de Hıristiyanlık yaptı. Aksum İmparatorluğu, dünyadaki ilk Hıristiyan devletlerden biri olup ilk Hıristiyan Aksum kıralı olan Abraha'nın gerçek adı "azana"dır(ezana). Kıral Ezana, Hıristiyan olduktan sonra adını "İbrahim Peygamber"e atıfla Abraha(Ebrehe) olarak değiştirmiştir.

İşte Hıristiyanlığa geçen Aksum Kıralı Ezana, Hıristiyanlığı tüm ülkesinde yaymak istiyordu. abraha(ebrehe)-a(e)zana-hazzan-a(e)zan

Kıral, artık isminin Ebrehe olduğunu, kırallığın resmi dininin Hıristiyanlık (ortodoks) olduğunu tıpkı İslam'daki ezan gibi, insan sesi ile ve günün belli saatlerinde aralıklı olarak sürekli tekrarlatmak suretiyle ilan etti ve halk da okunan bu ilana "Kıral Ezana'nın bildirisi" anlamına gelen "ezan" dedi. Ezana-Ezan

Özetle; İslam'da ilk ezanın Bilal-i Habeşi tarafından okunması Habeşli Bilal'in sesinin gür ve güzel olması, bunu rüyasında görmesi ile alakalı değil; Bilal-i Habeşi'nin(Habeşli Bilal) bizzat Habeşistan(Etiyopya) kökenli olması ve atalarından gelen bu gelenekten haberdar olmasından kaynaklıdır. Fil Vakıası, Ebrehe ve Aksum İmparatorluğu ile alakalıdır.

Şimdi hal böyleyken, bir Habeşistan geleneği olan ezanı alınıp İslam'a adapte edilirken, bu ezanın Arapça okunma dayatması nedendir?

Ezan, Arabistan'dan çıkmış bir şey değil ki. Özünde Hıristiyanlık çağrısı olan bir gelenek. İslam'ın Etiyopya'dan devşirdiği ezan neden benim kendi dilimde okunamaz? Türk yurdunda artık Arap borazanı ötmeyecek, ezan Türkçe okunacak, buna karşı çıkan yobazlar da sinirinden kuduracak...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...