Jump to content

Haç


alpinçayırı

Recommended Posts

Türkçe'ye Ermenice'den geçmiş bir sözcük. Haç, iki tane doğrunun birbirini dik kesmesinden oluşup haçın batı dillerindeki karşılığı crux, cross gibi kelimelerdir. Haçın Yunanca karşılığı istavrozdur(stavros). Diğer Semitik dillerdeki karşılığı İbranice talah, Arapça salib sözcüklerdir. Haçın yaygın adı çarmıhtır. Çarmıhın etimolojisi farsça çehar(dört)+mıh(büyük çivi) sözcüklerinin birleşimidir: dört(4) çivi yani. Aslında haftanın dördüncü günü olan çarşamba da çarmıhla etimolojik olarak aynı kökten gelir. çarşamba(dördüncü gün), çarmıh(dört çivi)

Sanıldığının aksine Hıristiyanlığın ilk sembolü haç değil, İchthys balığıdır. Haç ise 4. Yüzyıl'dan itibaren Hıristiyanlığın olmazsa olmazı olmuştur. Zaten Hıristiyanlığın ilk 300 yıl dönemi, Erken Hıristiyanlık olarak bilinen, İsevilik adıyla Yahudi dininin reformist bir tarikatıydı. Ebiyonitlerin olduğu Kudüs Nasrani cemaati..

Haç, mitolojide Güneş Kültü'nü temsil eder. Zodyak haçı, 25 Aralık falan... Yine bununla ilgili Antik Mısır'ın kulplu Ankh haçı vardır.

İlgili linkler:

1) https://www.webtekno.com/hac-isareti-anlami-nedir-h120798.html

2) https://listelist.com/hac-isareti-anlami/

3) https://twitter.com/SanatnTarihi/status/1132303778173075456

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...