Jump to content

Doğu Hristiyanlığı


alpinçayırı

Recommended Posts

Doğu Hıristiyanlığı, sosyolojide Ortodoks Hıristiyan kültürünün olduğu ülkelerdir. Doğu Hıristiyanlığı'nın yaygın olduğu ülkelerde yazı sistemi olarak Yunan alfabesi ve Kiril alfabesi kullanılır zaten Kiril Alfabesi, Yunan Alfabesi'nden türetilmiştir. Hatta günümüzde Bizans İmparatorluğu'nun gerçek mirasçısı Rusya'dır çünkü Osmanlı Devleti'nin 1453'te İstanbul'u fethetmesinden sonra Bizans(Doğu Roma) devlet tarzı ve kültürü, çift başlı kartal ve Ortodoks Haçı gibi sembolleri olan Rus Çarlığı'na geçmiştir. Bu sebeple Moskova'ya "üçüncü Roma" denir.

Doğu Hıristiyanlığı'nın yaygın olduğu ülkeler, Batı Hıristiyanlığı'nın yaygın olduğu ülkelere nazaran siyasette ve ekonomide geri kalmışlardır çünkü bu ülkeler; geçmişte başta Rusya olmak üzere sosyalizimle yönetildiği için dışa kapalılardı ve kapitalist Batı'ya ayak uyduramıyorlardı, en sonunda yıkılıp gittiler. Günümüz siyasetinde ise bu ülkeler, gelişmiş Batı ülkeleri'ne nazaran "vasat ülkeler"dir.

Katolik Latin Orduları'nın organize ettiği 4. Haçlı Seferi, amacından saparak Ortodoks Hıristiyan Bizans'ın başkenti İstanbul'u talan etti. Zaten bu iki cenahın aralarında yüzyıllardan beri Katolik-Ortodoks mezhep ayrılığı vardı; 4. Haçlı Seferi'nde İstanbul, Latinlerin eline geçince geçici bir süreliğine İznik'te Bizans'ın devamı olan İznik İmparatorluğu kuruldu. Hatta öyle ki Fatih Sultan Mehmet, 1453'te İstanbul'u fethedince Bizanslı Ortodoks papazlar "İstanbul'da Latin külahını görmektense Türk sarığını görmeyi tercih ederiz." diyerek Osmanlı'yı desteklemiştir.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...