Jump to content

"X salgını" için hazırlıklar mı?


Kahin

Recommended Posts

19/03/2024 Thomas Oysmüller

"X salgını" için hazırlıklar mı? İktidardaki koalisyon "Sağlık ve Dayanıklılık" için yeni bir uzman konseyi kurdu. Covid manevrasından tanıdık yüzler de kurulda yer alıyor.

Koalisyon hükümeti Pazartesi günü "Korona Uzmanlar Konseyi "nin "halef organını" tanıttı. Koalisyon tarafından yapılan basın açıklamasında, bu organın "bilimsel politika tavsiyesi" sağlayacağı belirtildi. Liste Covid yıllarının "kim kimdir" listesi gibi.

Covid yapısı kuruldu

"Pandemiye hazırlık" amacıyla kurulan yeni konseye 20'den fazla kişi atandı. Bunlar arasında podcast viroloğu Christian Drosten, Alman etiğinin "vicdanı" Alena M. Buyx, aşı immünoloğu Leif Erik Sander ve devlet modelcisi Dirk Brockmann yer alıyor. Hendrik Streeck de bir koltuk elde etti. Berlin'deki Charité'nin Başkanı Heyo Kroemer başkanlığı devralacak. Kroemer daha önce de "Korona Uzmanlar Konseyi "nin başkanlığını yürütmüştü.

Koalisyonun yeni uzmanlar konseyinden bahsetme şekli, bazıları tarafından bir tehdit olarak algılanabilir: "Sağlık sistemi" böylece "krize dayanıklı" hale getirilecek. Koalisyon ayrıca şu açıklamayı yapmaktadır:

"Sağlık ve Dayanıklılık Uzmanlar Konseyi, sağlık sisteminin ve toplumun gelecekteki sağlık krizleriyle en iyi nasıl başa çıkabileceği sorusuyla bilimsel bir temelde ilgilenmektedir. Uzmanlar Konseyi, Federal Hükümete güncel halk sağlığı konularında özel olarak tavsiyelerde bulunabilir." Olaf Scholz ilk toplantının başında şu açıklamayı yaptı:

"Gelecekteki sağlık krizleriyle mümkün olan en iyi şekilde başa çıkabilmek için geniş tabanlı bir uzmanlar konseyine ihtiyacımız var. Pandemiden çıkardığımız derslerden biri de sağlık sistemimizi iklim değişikliği ve demografik gelişmelerin sonuçları açısından da daha dirençli ve sağlam hale getirmemiz gerektiğidir. Tüm üyelere geleceğe yönelik bu göreve katkıda bulunma istekleri için teşekkür ediyorum."

Politikacılar böylece gelecekte temel hakların ihlali için kendi meşrulaştırıcı organlarını da yaratmış oluyorlar. Koronavirüsten aşina olduğumuz bir durum: politikacılar politikalarını savunurken - ister 2G (iyileşti ve aşılandı), ister zorunlu aşılama ya da tecrit olsun - "bilime" (hükümet tarafından atanan ve genellikle hükümete bağlı enstitülerden gelen belirli kişilere) başvuruyorlar. Öte yandan "bilim" siyasi sorumluluktan kaçar: sadece politikacılara tavsiyelerde bulunur, ancak kendisi herhangi bir karar vermez. Yapı artık uzun vadeli olarak kurulmuştur. Dolayısıyla politikacılar önümüzdeki birkaç yıl içinde "iklim değişikliğini" bir "sağlık krizi" olarak ilan eder ve örneğin "sıcaklığa bağlı ölümleri" önlemek için geniş kapsamlı kısıtlamalar getirirse, "uzmanlara" başvurulacaktır.

Gelecekte, Uzmanlar Konseyi düzenli olarak "genel oturumlar" için toplanacak ve görüşler de düzenli olarak yayınlanacaktır. Konsey'de altı "daimi konuk" temsil edilecektir. Bunlar arasında Federal Sivil Koruma ve Afet Yardımı Dairesi Başkanı ve Federal Nüfus Araştırmaları Enstitüsü Müdürü de yer alıyor. Her iki enstitü de Federal İçişleri Bakanlığı'na bağlı. Ancak masada dolaylı olarak oturan tek kişi Nancy Faeser değil. Elbette Karl Lauterbach da orada. Robert Koch Enstitüsü Başkanı ve Federal Sağlık Eğitimi Merkezi Başkanı Johannes Nießen de komitede "daimi konuk" olarak yer alıyor. Sağlık Bakanlığı her iki enstitünün de denetiminden sorumlu.

Ama endişelenmeyin. Hükümet, Uzmanlar Konseyi'nin "gönüllü ve bağımsız" olarak çalıştığını gururla duyuruyor.

- Çeviri sonu -

 

Kaynak: Koalisyon hükümeti yeni bir uzmanlar konseyi kuruyor

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...