Jump to content

Recommended Posts

Dıştan yanmalı motorlor Stirling motorları  


Mucidi Robert Stirlingdir. İçten yanmalı buharlı motorların sık sık patlayıp çevresindeki insanlara zarar vermesi nedeniyle bir alternatif olarak  tasarlanmıştır.


Stirling motorları dıştan yanmalı motorlardır. Bunun anlamı basitçe şudur; motoru çalıştıran ısı silindirin içinde üretilmez. Bu nedenle stirling motoru herhangi bir yakıtla veya ısı kaynağıyla çalıştırmak mümkündür, güneş enerjisi ile bile. Tabii ki bir stirling motorunun sıcak tarafı kullanılacak ısı kaynağına veya yakıta göre tasarlanır.

Aşağıda videoda basit bir Stirling motorunun yapımı ve çalışma şekli anlatılmaktadır.

 


 
Stirling motorları devamlı yanmalı motorlardır. Temiz çalışan bir motor yapmak istediğinde bu büyük bir üstünlük sağlar. Elinize bir kibrit çöpü alıp birkaç saniye yakın ve söndürün. En çok duman ne zaman çıktı? Yanmanın en parlak ve güçlü olduğu sırada değil, sönmek üzereyken ve söndükten sonra. Bu nedenle devamlı yanma işlemi, tekrarlanan yanma ve sönme işlemlerinden (içten yanmalı motorlarda olduğu gibi) çok daha temizdir.
 
Stirling motoru denizaltılarda kullanıldı. Çünkü sessiz olması , titreşimsiz olması ve gaz çıkışının daha az olması avantajları vardı. Ayrıca ısı değişimi için soğuk deniz suyunun da kullanılması avantajı vardı.  


Arabalarda kullanılmamasının en önemli nedeni ısı değişimi yapacak soğutma bölümünün zorluğudur. Bunu denizaltılarda yapmak çok kolay. Ayrıca arabalarda ilk hareketi vermek için beklemek gerek.  
Denizaltı aracında kullanımı şöyledir..  
 
Özel rafine edilmiş motorin yakıtı ile önceden depolanmış saf oksijen kaynağı sayesinde denizaltında bulunan Stirling motorunun çalışmasına yeterli olan  ısı kaynağı elde edilir. Soğutma işlemi için ise deniz suyu yeterlidir.  

gotland-class-main.jpg

 


Günümüz modern denizaltılarında motorin ve saf oksijene gerek kalmamıştır. Çünkü nükleer yakıt ile ısı kaynağı oksijensiz elde edilebilmektedir.  
 
https://www.saab.com/newsroom/stories/2015/march/the-secret-to-the-worlds-most-silent-submarine


 

 

Link to comment
Share on other sites

Stirling motorları yukarıdaki videoda gösterildiği gibi çok basit yapılıdır.

Distribütör, enjektör , zamanlayıcı , ateşleyici ,akü ve dişli sistemlerine sahip değildir.

Dolayısı ile eski çağlarda da çok kolayca yapılmış olabilir. Bir ucu kapalı boru ve ateş ile yapılabilir. Yüksek teknolojiye de gerek yok bunları yapmak için.

Sadece ısınan havanın genleştiğinin farkına varılması yeterlidir.

Demek istediğim, antik çağlarda bu motorlar yapılmış olabilir. Öyle uzaylı , astral seyahat varsayımları ile insanların kafalarını bulandırıp duruyorlar. Dev yapıları bu tarz motorlar ile kolayca yapmış olabilirler.

Stirling motorları çok yüksek beygir gücü üretmez ama insanlardan daha üstün bir güç üretebilir. Ağır işleri kolaylaştırır.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...