Jump to content

Recommended Posts

 

15-741x452.jpg

 

 

 

https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-turnip/

 

Şalgam ve turp aynı aileye aittir bilimsel adı Brassica rapa olup Brassicaceae familyasına aittir.  Dünya çapında yetişen otsu bir bitkidir.  Turp sebzesinin anavatanı Avrupa, Amerika, Rusya ve Asya'dır.  Turpun yaklaşık 4000 yıl önce yetiştirildiğine inanılıyor ve evcilleştirilmesinin çeşitli antik kökenleri var.  Amerika ve Afrika'daki kölelik döneminde önemli bir rol oynadı.  Turpun anavatanının Akdeniz bölgesine ait olduğu düşünülmektedir.  Turp dünya çapında ekonomik açıdan önemli bir üründür ve yumuşak büyüyen üst kısımları, yem maddeleri, etli kökleri ve yağlı tohumları için canlı bir şekilde yetiştirilmektedir.  Genellikle ılıman bir iklimde ilkbaharın başlarında veya kışın yetiştirilir.  Şalgamlar mor, beyaz ve sarı karışımı halinde bulunur ve soğanlı bir şekle sahiptir.  Pek çok organik asit içerir, güçlü bir aromaya sahiptir, besin değeri ve tıbbi değeri olan bir üründür,  sağlığa faydalarından bazılarına bakalım.

Şalgam ve turp glikozinolatlar, izotiyosiyanatlar, flavonoidler, indoller, kükürt bileşikleri, fenolikler, karbonhidratlar ve uçucular gibi çeşitli organik bileşikler içerir.1 Aşağıdaki besin bileşenlerine sahiptir:

Energy  16 kcal 
Water   95.7 g 
 Fat  0.16 g 
Protein  1.04 g 
Fibre  1.8 g 
Carbohydrate  2.94 g 
Iron  0.7 mg 
Calcium  23 mg 
Phosphorus  20 mg 
Magnesium  10 mg 
Sodium  25 mg 
Potassium  137 mg

Vitamin C 4.4 mg

 

 

 

Link to comment
Share on other sites


Turp ve şalgamın bilinen yararları şunlardır

 

Bağışıklığı güçlendirir: C vitamini açısından zengin olan şalgam, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve enfeksiyonlara karşı korunmaya yardımcı olur.  

Sindirime yardımcı olur: Lif oranı yüksek olan şalgam sağlıklı sindirimi destekler ve kabızlığı önler.  

Kemik sağlığını destekler: Şalgam, güçlü kemiklerin korunması için gerekli besin maddeleri olan kalsiyum ve K vitamini içerir.  

İltihaplarla savaşır: Şalgamdaki antioksidanlar vücuttaki iltihabın azaltılmasına yardımcı olur.  

Kalp sağlığını destekler: Şalgamdaki potasyum kan basıncını düzenlemeye yardımcı olarak kalp hastalığı riskini azaltır.  

Beyin fonksiyonlarını geliştirir: Şalgamlar, bilişsel işlevi ve hafızayı destekleyen folat ve K vitamini gibi besinleri içerir.  

Kilo kaybını destekler: Düşük kalorili ve yüksek lifli şalgam, kilo verme diyetine besleyici bir katkı olabilir.

https://www.relish.com/food-wiki/153895/turnips-important-facts-health-benefits-and-recipes

Link to comment
Share on other sites

  • somebody changed the title to Turpun ve Şalgamın Sağlığımıza Yararları

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...