Jump to content

Recommended Posts

Dolmabahçe Sarayı'nın bugün bulunduğu alan, bundan dört yüzyıl öncesine kadar Osmanlı Kaptan-ı Derya'sının gemileri demirlediği, Boğaziçi'nin büyük bir koyu idi. Geleneksel denizcilik törenlerinin yapıldığı bu koy zamanla bir bataklık hâline geldi. 17. yüzyılda doldurulmaya başlanan koy,[3] padişahların dinlenme ve eğlenceleri için düzenlenen bir "hasbahçe"ye (hadayik-hassâ) dönüştürüldü. Bu bahçede çeşitli dönemlerde yapılan köşkler ve kasırlar topluluğu, uzun süre "Beşiktaş Sahil Sarayı" adıyla anıldı.

Sultan_Abd%C3%BClmecid_-_Google_Art_Proj

Yapım emrini Osmanlı'nın 31.inci padişahı Sultan Abdülmecid vermiştir. Toplam 13 yılda yapılmıştır.

Osmanlı halkı  ekonomik zorluklar yaşadığı dönemde padişahın böyle bir saray yapmayı istemesi osmanlı maliyesini ve halkını daha zor durumda bırakmıştır.

Sultan Abdülmecid döneminde üç milyon kese altın tutan sarayın mâliyeti, Mâliye Hazinesi'ne aktarılınca, zor durumda kalan maliye, aylıkları, ay başı yerine ay ortalarında, sonraları da 3-4 ayda bir ödemek durumunda kalmıştır.[9] Sultan Abdülmecid, 5.000.000 altına mâl olan Dolmabahçe Sarayı'nda sadece 5 yıl yaşayabilmiştir.

Dolmabahce-854897.jpg

Zaten Osmanlının var olan 20 tane sarayın yanına bir de bu saray eklenince Osmanlı halkı aşırı vergi yükü altında iflasa sürüklenmiş ve fakirlik iyice sefalete dönüşmüştür.

Hatta sarayın yapımının tamamlanması parasızlık yüzünden gecikince dışarıdan borç bile alındığı söylenmektedir.

Saray tamamlandıktan sonra 5320 kişi sarayda çalışmaya başladı yıllık masrafı 200 bin Osmanlı altını civarındaydı. Bu kadar masraf rağmen sonra gelen padişah 2.inci Aptülhamit bu sarayı bakımsız bulmuş ve kendine yeni bir saray yaptırmıştır. Yıldız sarayı denen yer 2.inci Aptülhamitin kendine özel yaptırdığı saraydır.

İkinici Aptülhamit döneminde  halk sefalet içinde kalmış ve devlet iflas etmiştir. Duyunu umumi dairesi kurularak yabancı devletler Osmanlı'nın gelirlerine el koymuşlardır. Yabancı vergi memurlarının Osmanlı halkından acımasızca vergi toplamasına 2.inci aptülhamit döneminde izin verilmiştir. Halk resmen köle muamelesi görmüştür.

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Dolmabahçe_Sarayı

İkinci Aptülhamit denen adam aşağıdaki resimde görülen Osmanlı padişahıdır.

Sultan_Gazi_Abd%C3%BCl_Hamid_II_-_%D8%A7

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 hafta sonra...

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan, Sultan 1. Abdülmecid döneminde yaptırılan Türkiye'deki en önemli tarihi bir saraylardan birisidir. Dolmabahçe Sarayı'nın yapımı, Tanzimat Fermanı'na rastlar. Osmanlı'da Dolmabahçe Sarayı'nın yapılmasıyla birlikte 380 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nin yönetim merkezi, Topkapı Sarayı'ndan Dolmabahçe'ye taşınmıştır. Sosyolojide Dolmabahçe Sarayı, Batı kültürünü; Topkapı Sarayı, Doğu kültürünü simgeler. Dolmabahçe Sarayı'nın yapılması, Tanzimat'tan beri gelen doğu-batı kültür çatışmasının önemli bir başlangıcıdır. 1923'te Cumhuriyet'in kurulmasından sonra ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, İstanbul'da önemli çalışmalar için Dolmabahçe Sarayı'nı kullandı ve 1938'de orada öldü.

 

oyt8vcdti4bxybqg.jpg

dxkvtudvd6pn3cg5.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...