Jump to content

Recommended Posts

Küflü peynirin yaralı sayılmasının arkasındaki efsane geçmişte bir küf türünün antibiyotik olarak kullanılmasıydı

47a89e6eea32e5276b5b8abd73a9566b31042bb7

Ancak bilime göre penisilin adlı antibiyotik  küf mantarının kendisi değildir . Mantarın ürettiği yan üründür.Penicillium notatum adlı küften Alexander Fleming tarafından ayrıştırılmıştır.

Her küf aynı değildir. Ayrıca penisilin herkese yararlı değildir. Çoğu kişinin penisiline alerjisi olabilir. Uygun doz verilmezse solunum yetmezliğine bile sebep olabiliyor.

Bu Penicillium notatum adlı küfün her peynir üzerinde oluşmadığını da belirtmek gerek. Laboratuvar ortamında testlerden geçirilerek uygun bir şekilde ayrıştırılması gerekmektedir.

Her küf zararlı olmas bile biz her küfü zararlı olarak kabul etmeliyiz. Çünkü bir peynirin üzerinde bulunan küf mantarları peynirin oluştuğu şartlara göre değişkenlik gösterebilir. Bunu ancak testler ile anlayabiliriz. Yani aynı peynirin üzerinde aynı küf mantarının olmasını bekleyemeyiz.

Bilim dünyası insanlara küflü gıda yemelerini tavsiye etmiyor. Eğer yemek zorunda kalırsanız küflü kısmı bıçakla kesip atmanızı öneriyor.

Halk arasında bir efsane olarak yaygınlaşan küflü Peynir aslında bir tesadüften ibarettir. Sert peynirlerin üzerinde oluşan küfler iç kısımlara kadar ilerleyemediği için üst tabakadaki küf temizlenip peynir yenebilir. Ancak küfün iç kısımlara kadar yayılması sizin için riskli olacaktır.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...