Jump to content

Gorme ve Isitme Olayi Nasil Gerceklesir


Cougar

Recommended Posts

Ben yazacaktim ama ufak bir arastirmayla internette (chatgpt) buldum. Bu yaziyi okudum ve eksikleri olsa da genel olarak dogru bilgiler verilmis. Oncelikle asagidaki yaziyi okumanizi oneririm. Daha sonra video eklemeye calisacagim.

  1. Işık Girişi: Görme süreci, göze giren ışıkla başlar. Işık genellikle gözün ön tarafındaki saydam bir tabaka olan kornea tarafından ilk olarak odaklanır.

  2. Göz Mercekleri: Işık, kornea ve ardından göz içindeki mercek (lens) tarafından odaklanarak retina adı verilen göz tabakasına düşer. Lens, odaklanmayı ayarlayarak net bir görüntü oluşturur.

  3. Retina ve Fotoreseptör Hücreler: Retina, gözün arka tarafındaki bir tabakadır. Bu tabakada, fotoreseptör adı verilen özel hücreler bulunur. İki tür fotoreseptör vardır: çubuklar ve koniler. Çubuklar düşük ışık seviyelerinde çalışırken, koniler renkleri algılar ve daha iyi ışık koşullarında faaliyet gösterir.

  4. Işık Algılaması ve Sinir İletimi: Işığa maruz kalan fotoreseptör hücreleri, ışığın enerjisini elektriksel sinyallere dönüştürür. Bu elektriksel sinyaller, sinir hücreleri aracılığıyla optik sinir adı verilen sinir demeti boyunca iletilir.

  5. Optik Sinir ve Optik Chiasma: Optik sinir, gözden gelen sinir sinyallerini taşıyan bir sinir demetidir. Optik chiasma adı verilen bir noktada, gözlerden gelen sinir lifleri bir kısmı çaprazlanır. Bu, sağ gözden gelen bilgiler sol beyin yarımküresine ve sol gözden gelen bilgiler sağ beyin yarımküresine ulaşır.

  6. Görsel Korteks: Sinir sinyalleri, optik sinirden beyine ulaştığında, görsel korteks adı verilen bir bölge tarafından işlenir. Görsel korteks, görsel bilgileri yorumlar ve anlamlandırır. Ayrıca, stereoskopik görüş (derinlik algısı) gibi karmaşık görsel özellikleri de işler.

  7. Algılama ve Tanıma: Beyin, işlenmiş bilgileri kullanarak nesneleri tanır, renkleri algılar, uzaklık ve derinlik algısı oluşturur. Bu süreç, bize çevremizdeki dünyayı algılama ve anlama yeteneği sağlar.

Gozun yapisiyla ilgiliyse Su video ilgimi cekti:

 

Gozun gorme islemi ise asagidaki videoda anlatiliyor. Yalniz Sari leke diyor. Ona biz conelarin yogunlastigi fovea diyoruz. Bu fovea bolgesi biraz arkaya dogru cikintilidir. Norolojide yada neuroscience'da buna posterior yonu de deniyor. Fakat konuyla cok alakasi olmadigi icin yon olarak belirtip gecelim. Yani odaklanmanin koneslarin en yogunlastigi merkezi bir yer burasi. Yani central region of focus da denebilir. 

image.png.468720083cd0e6cdb7be3ec9a5734b2c.png

Videoda burasi icin uyarti mesajlari diyor. Aslinda fotoreceptorler esasinda isigi elektiksel sinyale donusturuyor. Bu sinyaller daha karmasik islemler icin beyne giriyor. Videonun sonunda bir de karanlikta pek iyi goremedigimiz soyleniyor bu da aslinda rodlardan kaynaklaniyor. Neyse video surada:

 

 

Vakit olursa isitmenin olusumunu ve algisini siz anlatin. Olursa ben de katki sunarim.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Bu arada chatbox'da kisaca bahsettigim konu vardi ya. Iki pathway'den bahsediliyor hatirlarsaniz. Oraya koymaya calistigim resim asagida. Chatbox'a resim koyulmuyormus. 

Su sekilde iki pathway goruluyor. Pathway kucuk yol-rota-yan yol olarak da algilanabilir, "yolak" olarak da. Yolak da sanirim bu anlama geliyor.

image.png.5a1dd7e8401fd2a9aeeb6f62982e4bb0.png

Link to comment
Share on other sites

şu anki görme işlemi evrimsel süreçte karmasik bir hal almiş.dolayisi ile insanlarin bu görme işinin bir tanrının eseri ,tasarim,programli bi yapi olduğunu düşünmelerini yadsimiyorum.

oysa, evrimsel süreçten taa ilk canliya bakarsak; görme işlemi o kadar tek düze ve basitki hatta ilk canlıda göz diye bişe bile yok.o yüzden görme işini anlamak için sondan başa değil, baştan sona bakmali.en azindan bu işin çok karmasık olduğunu, hiç anlamayacağini düşünenler;bir tanrinin, mistik gücün, ulu varlığın yaptığını iddia edenler öyle yapmali.

aşiğidaki resimde düz, basit, tek hücreli canlilardaki fotoresöptör proteinler; göz noktaciklarina,ordan fotoresöptörlü zarli yapiya, ordan çukurlu pigmentli hücrelere, oradan çukur kapanırken içide hücre içi sıvıyla enzimle, suyla, jölemsi kıvamda sıvı bir yapıyla filan dolup camsi cismi oluşturmaya ordan da gitgide göze nasıl dönüştü, günümüzdeki hale nasıl geldi isteyen inceleyebilir.sonra belki tasarimda tasarim, yoktan var olduk, ol dedi oldu... sanat varsa... hüloğğğ.. diye tutturmazlar belki.yok kardesim, yookkk!.. sanat manat yok! .hepimiz tek tek hücrelerden oluşmuş, çok hücreli birer organizmalariz.bu tek hücrelerde zamanla evrenden tüm bilgiyi(doğal resöptörler sayesinde)  toplaya toplaya değişik canlilara ve organlara(göz) evrilmiş.

spacer.png

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...