Jump to content

Recommended Posts

Muhafazakar kesimlerden sıklıkla duyarsınız. Her kötülüğü modernizme bağlarlar. Ve buradan düz mantık bir sonuç çıkarırlar. Kötülüğü yok etmek için modern çağı yok etmeliyiz.

TRT belgeselde izliyorum , çevre kirliliğini modern çağın bize sunduğu bir yaşam tarzı olarak anlatıyor.

Peki bunu aşmak için ne yapmalıyız?

Dere kenarına bir ev yapıp suyu dereden içip , iki koyun besleyip , elektriksiz , ilaçsız, makinasız yaşayabilirmisiniz.

Evet modern çağın getirdiği bir çok kolaylık var. Bunu bırakamazsınız. En ufak bir rahatsızlıkta doktora koşuyoruz. Arabasız asla olmaz diyoruz. Özellikle araba sadece iş zorunluluğu açısından değil. Uzun süre aynı ortamda kalmaktan bunalıyor ve değişim istiyoruz.

At yada katırlara mı binelim.. Ayda bir gelen katırcılardan kaçak çay şeker un yağ mı alalım.

Evde yün eğirip sonra bu yünleri pazarda takas yaparak mı alışveriş yapalım.

Aynı evde bile uzun yıllar kalmak size sıkıntı veriyor , eşyaları değiştirmek istiyorsunuz. Hatta evi değiştirmek istiyorsunuz.

Bütün bunları modernizmin sorunları olarak gösteren muhafazakarlar bize nasıl yaşanması gerektiğini örnek olarak anlatırlarsa biz de ona göre yaşayalım o zaman.

Çevre kirliliği ve doğal kaynakların tahribatını önlemenin tek bir çözümü var. Dayanıklı ürünler üretip uzun yıllar kullanılmasını sağlamak. Tabiki fiyatı da ona göre yüksek olacak. Aynı beyaz eşyayı 70 yıl kullanabilirseniz çevre zaten kirlenmez.

Aynı mobilyaları 150 yıl kullansanız ormanlar zaten kesilmez.

Bunları  yapmayan muhafazakarlar  ve aksine hem modern görünmeye çalışıp hemde modernizmi karalamaya çalışıyorlar.

Bu konuda kimse dürüst değil. Sadece mevcut sistemde yerleri olmadığını anladıkları için karalama yapıyorlar. Yani siyasi bir söylemden öte değil.

Biraz üstlerine gittiğinizde hemen ahlaktan dem vurmaya başlarlar. Modernizmin ahlaksızlık olduğunu iddia ederler. Ama bununla ilgili hiçbir somut delilleri yoktur sadece algı yapıyorlar. Osmanlı'daki oğlancılığı kabul etmezsen, osmanlıdaki meşk evlerinin varlığını kabul etmezsen, osmanlıdaki madde bağımlılığının serbestliğini kabul etmezsen..ever modernizm çok ahlaksızlık getirdi diye probaganda yaparsın.

Bugün dünyanın modern olmayan bölgeleri de var. İsteyen oralara da bakabilir.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...