Jump to content

Recommended Posts

Nanoplastik demek plastik malzemelerin kullanım sırasında aşınmasıyla Nano  boyuttaki plastik parçaların vücüdümuza geçmesi demektir.

Nano ne demek peki?

Bir metrenin milyarda biri veya 1 mili metrenin milyonda biri boyuttaki plastik parçalar.

Nanodan 1000 kat daha büyük olan ölçü mikrondur. Bunu da kenarda bilgi olarak tutun.

Neyse bilim insanları nanoplastik zararlı diyor çünkü vücütta sindirilemiyorlar.

Peki pet şişeden ne kadar Nano plastik insan vücuduna geçebilir.?

İşte burası muamma.

Birazcık şişecam satılması için de söylenmiş bir laf da olabilir. Şişecam reklamı da olabilir yani.

Nanoplastiklerin daha büyüğü başka yerlerde de var.

Örneğin tek kullanım kağıt bardak , süt kutusu ve meyve suyu karton kutularının içerisi  zar kadar plastik ile kaplıdır en ufak bir darbede hemen kırılıp kopuyorlar. Hemde öyle Nano falan değil. Daha büyük boyutlarda kopuyorlar. Ve hatta birkaç mikron kalınlığında olduklarından karton bardakların içindeki sıcak içecek tarafından eritilip vücüdümüza geçebiliyorlar.

Başka ve daha tehlikeli plastik tozu kaynağı evdeki mutfak aletleridir. Özellikle de mikser yani karıştırıcı aletler yüksek hızla döndükleri için baya büyük plastik kırıntılarını gıdaya karıştırıyorlar.

Diğer bir plastik kaynağı plastik çatal kaşık veya mutfakta kullanılan sıcak yüzeyler için yapılmış kaşıklar. Her seferinde tencere ve tavanın dibine sürterek ve ısı yoluyla eriyerek gıdaya karışmaktadır.

VE ENBÜYÜK PLASTİK TOZU KAYNAĞI,

Kimsenin adını bile söylemediği , çevrecinin kralının bile sustuğu , en iyi onlolokların bile gık diyemediği o plastik tozu kaynağı araba tekerlekleridir.

Her gün asfalt üzerinde aşınarak tozuyan araba lastikleri...o tozlar rüzgar ile hemen havaya karışır solunum yoluyla hemen solunum yollarımıza geçiş yapar. Artı olarak yağmur suları ile taşınıp denizlere toprağa barajlara karışır.

Hadi buyurun pet şişe mi çok zararlı?

Şişecam sevdalılarına biraz iş düşüyor bu konuda. Dünya nereye siz nereye.. tabiki her elemanı partiden aldıklarından innovasyon dedikleri "pet şişe zararlıdır" lafından öteye geçemitor.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 hafta sonra...

Vücudumuza girmesi en olası nanoplastik kaynağı sakızdır. Sakız da gliserol reçine poli estertürevi bir maddedir. Suda çözünmez , sindirilemez. Bugüne kadar sakız yutan milyonlarca insan var. Sakızdan ölen insanı görmedim ,soluk borusuna kaçırmamak şartıyla.

Dolayısı ile nanoplastik söylentileri çok iddialı gelmiyor.

Sadece plastik tüketmeyin cari açığı artırıyor ,cam tüketin yerli malı kullanın demenin farklı bir yolu.

Tabiki asıl tehlikeli olan arabaların tekerleklerinden kopan mikro parçalar. Bunu kimse gündeme getirmiyorsa nanoplastik sadece fantaziden ibarettir.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 hafta sonra...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...