Jump to content

Recommended Posts

https://www.astronomy.com/science/ask-astro-how-quickly-is-the-moon-moving-away-from-earth/

Bilindiği gibi ay dünyadan 384000 km uzakta dönmektedir. Düzenli olarak dünyaya yaklaşıp uzaklaşmaktadır. Ancak bu yörüngesel hareketi sabit değildir. Her yil 3.8 cm kendi yörüngesinden uzaya doğru gitmektedir. Yani dünyadan 3.8cm uzaklaşmaktadır.

Bu durum da ay yörüngesinde zaman kaymalarına sebep olmaktadır.

Yapılan hesaplara göre yaklaşık 2.5 milyar yıl sonunda ay tamamen dünyanın çekim kuvvetinden kurtulup uzay boşluğuna gidecektir.

Dünyanın çekim gücü ayın açısal momentumundan az olduğu için ay giderek uzaklaşmaktadır. Eğer dünyamız çok büyük kütleli olsaydı bu kez tam tersi olacaktı. Ay giderek dünyaya yaklaşıp atmosferde parçalanacaktı.

ASYSK0822_03.jpg.bc7df21f2ae3d0611754776363820eab.jpg

Bazı gezegenlerde de bunun tam tersi durumu görmekteyiz. Örneğin Satürn uyduları Satürn gibi büyük bir gezegenin çekim kuvvetinden kurtulması daha zordur. Bu durumda da gezegenin uyduları gezegene yaklaşmaktadır. Satürn'ün halkaları bu şekilde oluşmuştur. Çevresinde dönen uydular Satürn atmosferine girerek parçalanmış ve halka şeklinde gezegeni çevrelemiştir. Bize göre Uzun bir zaman sonra halkalar da yok olacaktır.

Saturn_eclipse_exaggerated.thumb.jpg.ffbc87b2441af7ab0c68f4b1646d0f33.jpg

Link to comment
Share on other sites

sonra evrende düzen var cart curt.bunlar tasarım diye bişeyin olmadiğinin,evrenin kaos ve keşmekeşten ibaret olduğunun açikca göstergesi.canliliğin ortaya çikişi zor bir süreç ama yok olmasi anliktir.bi gunes patlasa,metor çarpsa yuzde 90i yok.hala düzenden bahsediyorlar.

Sonra; ay kopup gidince, bu aya bakip oruc tutanlar nasıl oruc tutacaklar ayri bir muamma.ve bunlar tasarimdan bahseder.hayatlari boyunca okuduklari tek bi kitap var onuda anlamadiği dilde okuyorlar.anlamadan kitap okumakta ayri bir seviye.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...