Jump to content

İnsanın hayvandan üstünlüğü zekası mı?


Hami

Recommended Posts

 

Kendimizi bildik bileli , insanın dehası zekasıdır anlayışıyla büyüdük yetiştik.Fiziksel anlamda bir çok hayvan bizden üstün olsada ,insan zekası sayesinde doğada üstün gelebilmiş ve dünyanın hakimi olmuştur.

     Buna bağlı olarak insan yapılan icatlar ,bulunan ve geliştirilen teknoloji seviyesi sebebi ile öz güven sahibi olmuş  ve bilim ile her şeyi açıklayabileceğini düşünmeye başlamıştır .Bu hem doğru,hemde yanlıştır.Peki binlerce yıldır teknolojik olarak gelişen dünyada insanın zekası da gelişti mi ?

   Bundan 2000 sene önce yaşamış Platon,Aristo,Sokrates vb filozofların düşünceleri günümüzde  hala zihin açıcı kabul edilir.Aristokrat ve aydın kesimin fikir  ve düşünce dünyasına büyük katkılar yapmaktadır.Peki öyleyse insanlığın o günden bugüne olan gelişimine baktığımızda bu filozofların kitapları artık ilkokul  veya ortaokul seviyesine inmiş olmalı değil miydi ?Genç nesil bu tür felsefi öğretileri okuyor,anlıyor ve yorumlayabiliyor olmalıydı.

    Oysaki bunun yerine insanlar,toplumlar,ülkeler hala zenginlik ve güç için savaşıyor, öldürüyor,katlediyor. Maalesef modern dediğimiz bu çağda medeniyetler kan ve gözyaşı üzerine kurulmuş ve öyle gelişmeye devam ediyor.Yaşadığımız dünyanın havasını, suyunu, topraklarını kirletiyor .Uzay çalışmalarını hızlandırıp  yeni bilim dalları ile yeni zenginlikler keşfedeceği yerde ,silah üretip birbirinin zenginliklerine çöküyor.Demekki donanım olarak gelişen insan ,fikirsel ve düşünsel anlamda yerinde sayıyor.

   Tabii yine de bunların hiçbiri insanın ,hayvanlardan zeki olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Kısa bir senaryo yazsak ,mesela zekanın genetik haritası çıkartılır ve  aktarılabilen bir serum haline getirilir.Maymunlar cehennemi filmi gerçek olur.Veya yapay zekanın insandan daha ileri bir seviyeye gelip kontrolü ele alır.Zeka denen silahı kaybeden insan kendi eliyle medeniyetinin sonunu hazırlamış olur.

  Bu anlattığım senaryo bu gün için biraz ütopik gelebilir ama 150 sene öncesine göre bugün birçok teknolojinin de ütopik olduğu bir gerçektir.Bu sebeple zekanın ,insanın lehine bir fark yarattığını söyleyebiliriz ama üstünlüğü yalnız manevi değerleri (adalet,merhamet,sevgi,aşk,sadakat,aile ,dostluk vb)sayesinde olabilir. Çünkü insan gerçek gücünü bunlardan alır.Üstünlük bu duygu ve değerleri ,kişinin önce kendinde erdemli bir şekilde yaşaması ,sonrasında kendi ailesinde,toplumunda  yaşatma ve yüceltme çabasıdır.

   Buradan çıkartılabileceğimiz sonuçlardan biri de zeka o kadarda güvenilecek bir şey değildir.Yanlış olduğunu bildiğimiz ama bırakamadığımız birçok alışkanlık ve davranışlardan bizi koruyamaz.

   Henüz uzaya çıkamayan, denizlerin dibini bilemeyen ,birçok hastalığa çare bulamayan bilim ;bir amaç değil keşif yolculuğunda sadece bir araçtır. Faşist ve bencil ve üstünlük kurma zihniyetlerinden arınabilirse çok daha hızlı yol alacaktır. Birçok kabul görmüşlüklerini sürekli güncelleyen bilimin doğrularına temkinli yaklaşmak akıllıca olacaktır.Zira korona da bunu iyice öğrendik.

   Yapay zekanın gelişimi de bize örnek olabilir çünkü o da  ancak kendinden önceki bilgileri alarak gelişebiliyor. Tekerlek bilmeyen zeka araba icat edemiyor,uçak bulunmadan jet motor icat edilemiyor.Yani zekanın gelişimi sınırlıdır,ancak geçmiş öğrenilmişliklerden faydalanarak, kendini donanım olarak geliştirebilir ve insanın gelişimindeki rolü sadece bir katalizördür.

Link to comment
Share on other sites

15 dakika önce, Hami yazdı:

Yok yok tamam seni kastetmemiştim zaten

Laf söyledi bal kabağa

Koy tabağa , ye sabaha

Senin putun bile bu konuda kafası karışık. Bir bakiyorsun mükemmel yaptım lan ben herşeyi  diyor. Bir bakiyorsun ne kadar aciz ve aptalsiniz diyor.

Alıntılar kurandandir.

Üstünlük arıyorsan git ormanda yaşa ve gör.

Link to comment
Share on other sites

  • moderator başlığı İnsanın hayvandan üstünlüğü zekası mı? olarak değiştirdi
18 saat önce, Hami yazdı:

Bu sebeple zekanın ,insanın lehine bir fark yarattığını söyleyebiliriz ama üstünlüğü yalnız manevi değerleri (adalet,merhamet,sevgi,aşk,sadakat,aile ,dostluk vb)sayesinde olabilir. Çünkü insan gerçek gücünü bunlardan alır.Üstünlük bu duygu ve değerleri ,kişinin önce kendinde erdemli bir şekilde yaşaması ,sonrasında kendi ailesinde,toplumunda  yaşatma ve yüceltme çabasıdır.

Benim sorum doğuştan bu erdemlere sahip bir dinsizi mi yoksa zorlama ile cennet nimetleri yada cehennem korkusu yüzünden bunları taklit eden bir müslümanı mı tercih ediyorsunuz 

objektif bir şekilde bakarsak müslümanların büyük çoğunluğu bunları zorlama ve riya ile yapmaktadır 

yanlışım var mı 

islam kendisi çoğu müslüman görünenin son nefeste kafir öleceğini 

fakat güzel ahlaka sahip kafirlerin ise imanlı öleceğini dile getirmiştir 

Link to comment
Share on other sites

Buna kuran felsefesi olarak cevap vermek gerekirse en kıymetli olan ahlak ve samimiyet. Bu konuda zaten din suistimale çok açık.Ama müslümanların bunu suistimal ediyor ,çıkarlarına göre kullanıyor olması dinin saflığını ,temizliğini değiştirmez.islamda en tehlikelisi münafıktır(müslüman görünen) ve hep olacaktır.benim fikrimi sormuşsun söyliyeyim.İnancıma hakaret etmediği sürece beni ilgilendiren, insanın  ahlakıdır ,samimiyeti ve dürüstlüğüdür. İnancını sorgulamak ,yargılamak benim haddim değildir.

Güzel ahlaka sahip kafir olanın cennete gidebileceği ile ilgili birşey okumadım , duymadım.Benim düşünceme göre zaten kafir olanın ne Allah ile ne din ile ne de cennet& cehennem ile işi olmaz,çünkü bu saydıklarıma inanmaz.Ama şunuda unutmamak lazım etrafımızdaki insanlar sevdiğimiz ,sevildiğimiz için yanımızdalar,doğru ve dürüst oldukları için değil. İyi insan olan ama   bizi yok sayanları  bizde yok sayarız.Etrafta başka düzgün çocuklar olsa da ,Ailelerin kendi evlatları kötü olsada ,hayırszlık yapsa da yine kendi evlatlarını sever korur ve gözetirler.Bu ailelerin haksızlık yapacağı anlamına gelmiyor.kendi çocuklarına hak ettikleri bedeli ödetir ,cezalandırır.Ama elbet ceza biter hayat normal akışına döner.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...