Jump to content

Kur´an´daki Haman ismi gerçekten hiyerogliflerde var mı?


dogukan

Recommended Posts

  • moderator başlığı Kur´an´daki Haman ismi gerçekten hiyerogliflerde var mı? olarak değiştirdi
58 dakika önce, dogukan yazdı:

Kur´an´daki Firavunun adamı olan Haman isminin Mısır hiyerogliflerinde geçtiği iddiası hala ortalıkta dolanıyor.

Gerçekten Mısır hiyerogliflerinde Haman inşaat şefi olarak geçiyor mu ?

Yoksa kanıtı olmayan asılsız birşeyden mi ibaret?

 

Alıntı

 

https://fr.wikipedia.org/wiki/Haman_(islam)

Fransızca Maurice Bucaille, "Kuran'da Arapça olarak yazılan 'Haman' adı, bugün hiyeroglif yazımı bilinen kişisel bir ismin harf çevirisidir." Ona göre, isim, Alman Mısırbilimci Hermann Ranke'nin Yeni Krallığı'nın Kişisel İsimler Sözlüğü'nde, karakteri tam harf çevirisiyle ve bunun mesleğini bulduğumuz yerde bulunur: "Taş ocağı işçilerinin şefi"20. Ona göre Ranke, Haman'ın adının ve mesleğinin Avusturya'nın Viyana kentindeki bir müzede bir stelin üzerinde göründüğüne dikkat çekiyor.21.

Ancak Maurice Bucaglile'nin belirttiğinin aksine, Ranke'nin sözlüğü Haman ismiyle kesin bir yazışma vermemekte ve adı geçen kişilerin meslekleri hakkında bilgi vermemektedir. Walter Wreszinski'nin yayınında Mısır Yeni Krallığı'ndan bir Ḥmn-Ḥ(?) bahseder.22. Söz konusu kabartma, bir stel değil, bir kapı sövesi, Viyana Müzesi'ndedir (Envanter No. 5821/5822). Adı "Hemen-Hotep", "Amon'un taş ustalarının üstün" olarak tanındı23. Yazıtın başlıkları firavuna özel bir yakınlık göstermez. Dolayısıyla bu karakterin adı ve sosyal rütbesi, Kuran'da sunulan Haman karakterinden farklıdır. Profesör Graefe, Hemen-Hotep'i Kuran'la ilişkilendirmenin "saçmalık" olduğunu söylüyor24. »

Mısırbilimci Katharina Stegbauer ve Profesör Ösing'e göre, hiyeroglif Ḥ harfi, Haman isminde kullanılan Arapça H'ye karşılık gelmiyor24. Bu teofor "Hemen-Hotep", savaşçı tanrı Hemen'e atıfta bulunarak "Hemen tatmin oldu" anlamına gelir25.

 

Sallamış biri sonra hepsi onu kopyalamış galiba. :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...