Jump to content

Tek kutuplu dünyada olmamamızın nedeni?


reichminister

Recommended Posts

Dünyada şuan çok kutuplu bir dengenin var olması tamamen tesadüf eseri midir? İkinci dünya savaşı 1945'te mihver devletlerin yenilgisiyle sonuçlanınca ingiltre ABD ve Sovyetler Birliği büyük güç konumunda kalan devletler oldu diyebiliriz ancak nükleer güce sahip tek ülke olarak ABD ise çok daha bariz bir üstünlüğe sahip. Tek bir uçakla büyük bir şehri yok edebilecek bir üstünlük. Soru ABD'nin neden bu noktadan sonra öylece olan biteni seyrettiği. Sonuçta zaman ilerledikçe başka devletlerin de bu gücü elde etmeye yaklaşacağı ortada. Bu güce ortak olması muhtemel rakiplerine neden müdahale etmedi? 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 ay sonra...
Alıntı
On 05.12.2022 at 18:08, reichminister yazdı:

soru abd'nin neden bu noktadan sonra öylece olan biteni seyrettiği. sonuçta zaman ilerledikçe başka devletlerin de bu gücü elde etmeye yaklaşacağı ortada. bu güce ortak olması muhtemel rakiplerine neden müdahale etmedi? 

 

 

Abd hiçbir şeyi seyretmedi ve her şeyin farkındaydılar. Abd 1. Dünya savaşından günümüze kadar hep arkaplanda iş yapmayı tercih etti. 1. Dünya savaşında 2 tarafa da silah sattılar almanlar kızdırmasalardı savaşa katılmazlardı 2. Dünya savaşına girmeyecekti almanlar ürkütünce katıldılar. Amerika başının belaya girdiğini hissedene kadar arkaplanda çalışır. Eğer bir ülkenin fişini çekmek isterse arkaplanda ortalığı birbirine kırdırır sonra kırdığı ülkeye "demokrasi getirir" (ırak gibi mesela) ve kendini meşru gösterir. Bunu yaparken de "demokrasi getirdiği" yerleri sömürür.Soğuk savaş yıllarında Bir ingiltere, bir fransa, bir almanya (batı bloğundaki bütün ülkeler böyle)tek başına abd'nin karşısında duracak kadar güçlü bir ekonomiye ve orduya sahip değiller. E herkesin abd'ye karşı birleşmesi de çok tehlikeliydi soğuk savaş zamanında. Doğuda komünistlerin avucu kaşınıyordu biri nato'dan ayrılsa da komünist yapsak diye. 90'lara kadar abd ve avrupa ortak hareket etmek durumunda kaldılar ve abd avrupanın güçlenmesini izledi doğru ama ekonomik güç zaten amerikanın elinde bütün avrupa toplanıp abd'den kopma riskine girmez. Girenler olursa onlar da tehdit değildi abd için. Abd soğuk savaş boyunca 1)ekonomisini katladı 2)nükleer yarışa girdi 6000 tane nükleer bombası var şuanda abd'nin 3) istihbarat ağları vasıtasıyla kendisinin istemediği yollara sapan ülkelere darbe yaptı. 70-80lerde dünyanın pek çok yerinde darbeler oldu (bizdeki de 80 darbesi) ve bunlarda abd'nin parmağı var. Yani adamın müdahale edeyim deyip kan çıkarmasına ihtiyacı yok abd'nin askeri ve ekonomik gücü bile batıyı rusya/çin'e karşı abd'ye bağlı tutuyor. E sana bağlı adam da bırak güçlensin el insaf zaten kontrol altında

Çin ve rusya diyebilirsin komünist rusyayı 15'e böldü amerika :D çin'in de amerikanın elineki mermi sayısından daha fazla nüfusu vardır herhalde nasıl bitireceksin 1.5 milyar adamı nükleer savaş çıkarırsan sen de bitersin. E komünist ülkede darbe de yapamıyorsun anca ekonomik savaş verebilirsin ki onu da veriyor zaten.

Link to comment
Share on other sites

Çünkü; adamlar gözünü yukari dikmiş.uzaya...yeni gezegenlerin, yeni dünyaların olduğunu keşfetmişler.dünya için savaşmanin manasizliğini anlamişlar.onlar bir gün basip giderler bu dünyadan, biz de burda kurtarici bekler dururuz.bu bile dinleri çürütüyor.adamlar dünya benzeri 50.000 gezegen bulmuş biz hale isa gelecekte bizi kurtaracak sjsjsj 

Link to comment
Share on other sites

On 05.12.2022 at 18:08, reichminister yazdı:

ancak nükleer güce sahip tek ülke olarak abd ise çok daha bariz bir üstünlüğe sahip. tek bir uçakla büyük bir şehri yok edebilecek bir üstünlük. soru abd'nin neden bu noktadan sonra öylece olan biteni seyrettiği. sonuçta zaman ilerledikçe başka devletlerin de bu gücü elde etmeye yaklaşacağı ortada. bu güce ortak olması muhtemel rakiplerine neden müdahale etmedi? 

ABD eski emperyalist devletlerden çok daha farklı bir devlet. Müdahale etmesi kuruluş ilkelerine ters bir hareket olurdu. 

ABD emperyalist midir, evet ama bir Roma, Osmanlı veya Rus Çarlığı gibi değildir. Kuruluş ilkesi özgürlüktür. Hatta Karl Marx hayatta iken, devrin en ilerici devletinin ABD olduğunu söylemiştir. 

Bu açıdan bakıldığında ABD'nin neden SSCB'ye ve Çin'e nükleer silah üretmemesi için müdahale etmediğini anlayabiliyorsunuz. 

Link to comment
Share on other sites

  • moderator başlığı Tek kutuplu dünyada olmamamızın nedeni? olarak değiştirdi

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...