Jump to content

Kendi teorim


Emirhan

Recommended Posts

Canlılar evrimleşerek zekileşti. Çalışmak doğalarına aykırı Çünkü medeniyeti doğurur ve yenilmez olur. Böylece biyolojik amacı olan üreme ve hayatta kalmada ölümsüzleşir. Yani diğer canlılar onla rekabet edemez ve rekabet bozulur. O canlı kendi arasında rekabet başlatır ve bu doğaya yıkım getirir. Çünkü daha güçlenir ve bunları yaparken doğaya zarar verirler. Fazla ürerler. Diğer canlılar tehlike altına girer. Çünkü tüketim artar ve yok edeler gezegeni. Daha geniş yaşam alanına ihtiyaç duyarlar çoğaldıkça. Peki çözüm nedir? Az insan olmasıdır. İnsan dışında başka bir türde zeki bir varlık olup medeniyet kurmuş olabilir. O zeki canlının sayısı az olmalı. Böylece tüketim azalacaktır. Canlı bunu fark edebilir veya etmeyebilir fakat o canlı üremeyi zorlaştırır. Kaynak sıkıntısı çekmez elbette ama üremeyi doğal olarak zorlaştırır. Çünkü seks ölümü hatırlatır (Hayvansı bir davranıştır. Hayvanlar bir gün ölür ve neslini seks ile devam ettirir.). Canlı doğal olarak tabulaştırır bunu ve doğa üstü arayışlara girer. Diğer canlılarda yapabilir fakat ilkel düzeyde kalır. Canlı bunu yaparsa böylece doğayı kurtarır. Zeki canlı her türlü gelir. Çünkü canlılar zamanla karmaşıklaşır. Çeşitlilik avantaj sağlar. Bunlar olmasaydı gelecekte yıldız bizi yok ederdi. Bazı gezegenler ise yıldıza ve diğer şeyler yüzünden yaşama uygun ortam oluşmaz. Canlılık oluşsa dahi devam etmeden erkenden biter. Mesela Mars su kütlesini hızlıca kaybetti. Zeki insanlar kusursuz değildir. Hata yapabilirler ve bu onların sonu olabilir. Evrim kusursuz işlemez. Bu dediğim şeyler Evrenin başka bir yerinde aynı şekilde tekrarlanıyor olabilir. Genetik çok karışık ve Dünya ile sınırlı olduğu için (Bir sürü sorunu var.) robotlaşıp doğaya ya bağlılıktan kurtulabilir. Bu kolay kolay olmaz. Önce doğayı kurtarmalıdır. Fakat yok olma olasılıkları vardır. Olasılıklar bir gün gerçekleşir ve sonu gelir. Evren içinde geçerlidir.

Link to comment
Share on other sites

Canlılarda güç istenci vardır. Daha fazlasını isterler. Ölümü iyi tanırlar zeki canlılar. O dönemin koşullarından en iyi şekilde yararlanmak isterler. Kendi ırkını ve kendilerini düşünürler. Kendi fikirlerini dayatmak ve güç sahibi olmak isterler. Din kılığına veya ideoloji kılığına girebilir bu. Sonra bunlar kendi aralarında rekabet ederler. Medeniyet neden oluştu? Tek zeka yeterli mi? Duygular evrimleşti. Beyni git gide karmaşıklaştı ve merak duygusu gelişti. Riskli bir yol aldı ve başaran tür biz olduk. Medeniyet git gide karmaşıklaşıyor her alanda. Mesela kapitalizm ekonomisi örnek.

Düzenlenme: Emirhan tarafından
Biraz daha geliştirdim
Link to comment
Share on other sites

Gerçi son araştırmalara göre başlangıç ve son yok ama big bang var. Fakat medeniyetlerin sonu olabilir. Yine kurulur ve yine yıkılabilirler. Bu işkence döngüsü devam eder. Bir yapay zeka doğruları söylese bile takmayabilirler. Sırf kendi çıkarlarına uygun değil diye. Yaşlı nüfus konusunda artarsa kapitalizmi etkiler. Savaşlar olmadığı sürece doğurganlık düşük kalır. Durağan olur ekonomi ve stabil ama yavaş yavaş çöker. Politika bilimine giriyor bu. Konudan çıkıyor biraz. Genel fikrim şu bence bu medeniyet çöker. Fakat başka bir yerde sorunları üstesinden gelip başarabilir ve dutgulara, sezgilere, anlama gerek duymayabilir robotlar. Ne derse o. Eğer yıkılmaz ise yapay zekanın büyük katkısı olur. Şu an bildiğimiz şeyler gayet şüpheli ve başındayız yani evreni çözmüş halde değiliz. Bir et parçası çözebilir elbet ama algımız evrenin büyüklüğünü hayal etmesi zor. Algilarımız yıkılabilir. Yapay zekayı artık hiç anlamayabiliriz. Gerçi anlamadığımız konular var. Bilimkurgu oldu biraz ama neyse. Ön yargılarımızı yıkmak gerek. Etik bunları engellemesin.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...