Jump to content

Zigurratlar ve Kabe


somebody

Recommended Posts

Zigurratların Ortaya çıkışları coğrafi olarak da aynı bölgeye rastlıyor. Kullanım amaçları ve ayrıcalıklı durumları falan hepsi aynı.

 

Aşağıdaki yazı wikipediadan alıntıdır.

 

Mezopotamya zigguratları sadece halkın ibadet ettiği ya da seremoni yaptığı yerler değildi. Bu yerlerde tanrıların bulunduğuna inanılırdı. Zigguratlar sayesinde tanrıların insanlara yakın olduğuna inanılırdı. Her şehrin kendi tanrısı mevcuttu. Sadece rahipler zigguratın içerisindeki odalara girebilirdi ve onların sorumluluğu altında tanrıların gereksinimleri karşılanırdı. Bu vesile ile, zigguratların içerisinde tanrılarla yüz yüze karşılaştıklarını ve diyalog kurabildiklerini iddia eden rahipler böylece Sümer halkının en güçlü üyelerinden olmuştur.

Bilinen 32 ziggurat vardır. Bunlardan 4'ü İran'da, gerisi Irak'tadır.En son keşfedilen ziggurat İran'ın merkezi Tepe Sialk'ta bulunmuştur.

Link to comment
Share on other sites

Kabe ve İslam da aynı sümer kafa yapısına sahip. Firavunlara düşman olmalarının sebebi ise firavunlar dini ayrıcalıkları da siyaset çevresinde toplayıp tapınakçıları devredışı bırakmışlar. Düşmanlıkları bu yüzden olsa gerek.

Ayrıca sümer gibi tapınakçı devletlerin kalıntılarında düzgün yerleşim yeri yok. Hepsi tapınak kalıntıları. Yani insanları din ile uyutup kendi tapınaklarına çalıştırmışlar.

Batı Anadolu'da luviler var. Batı Anadolu antik şehirlerinin hepsi neredeyse onlar tarafından kurulmuş. Onların kalıntılarında evler hamamlar, stadyumlar, çarşı dükkanlar,mezarlıklar ,limanlar gibi halkın sosyal alanları var. Yani din ile sosyal hayatı oldukça ayırmışlar sümerlere göre. Luvileri sevmemelerinin sebebi bu olsa gerek.

 

Anadoluya göçler sırasında selçuklu devletleri luvlerin antik şehirlerini tekrardan kullanmaya başlıyorlar. Ama ilginçtir ki bir süre sonra onlar da antik şehri kaderine terkedip sıfır medeniyet noktasında yaşamaya başlıyorlar. 

Bunun sebebi şu olsa gerek ,  en büyük tanrıya inandığını düşünen halk bir süre sonra kendilerinden önceki luvi toplumlarının ne kadar şaheserler ortaya koyduklarını görünce kendi babar dinlerini sorgulamaya başlamalarıdır diye tahmin ediyorum. Çünkü Osmanlı tasallutu döneminde bu antik şehirler hiç görülmemiş bir tahribata uğramış ve hiçbir şekilde de örnek alınmamış. Yani alt yapı ve üst yapı sistemleri oldukça gelişmiş luvi şehirlerinin hiçbir normu Osmanlı tarafından halka örnek gösterilmemiş. Kanalizasyon ve şehir suyu hiçbir zaman osmanlıda olmamış.

Osmanlıda antik kültürü inceleyen düşünürler de zaten mürted ilan edilmiş.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...