Jump to content

Elestirel Dusunme Ne Anlama Gelir?


evrenselbirey

Recommended Posts

Benim sorum, elestirel dusunmenin ne oldugu, ne olmadigi, nasil gelistirilebilecegi ve yarari uzerinedir.

Ben, oncelikle sizlerin dusuncelerini almak isterim. Daha sonra kendi yaklasimimi sunacagim.

Siz, ne dersiniz? Ellestirel dusunmeden ne anlamamiz gerekir? Neleri icerir? Nasil gelistirilir?

Ve elestirel dusunme neden onemlidir?

Ne dusunuyorsunuz?

 

# Konuya iliskin derin bir analiz isteyenler icin asagida verecegim linkten ileri bilgi alabilirsiniz. Fakat siz yine de bu kaynakla ilgili yada ilgisiz olarak kendi kisisel yaklasiminizi sunun lutfen. 

Cambridge University Press

http://assets.cambridge.org/052100/9847/sample/0521009847ws.pdf 

Link to comment
Share on other sites

  • evrenselbirey başlığı Elestirel Dusunme Ne Anlama Gelir? olarak değiştirdi

Ben bir giris yaparak baslayayim o halde. 

Elestirel dusunme, ne yapilmasi veya neye inanilmasi/neye inanailmamasi gerektigi konusunda acik ve mantikli dusunme yetenegidir. bagimsiz dusunme ve Ifade edebilme becerisini icerir.

 

Elestirel dusunme becerisine sahip biri sunlari yapabilir:

  • fikirler arasindaki mantiksal baglantilari anlamak
  • Argumanlari tanimlama, yapilandirma ve degerlendirme
  • Akil yurutmedeki tutarsizliklari ve yaygin hatalari tespit etme
  • sorunlari sistematik olarak cozmek
  • fikirlerin iliski duzeyini ve onemini belirlemek
  • kisinin kendi inanc ve degerlerinin gerekcesi uzerinde dusunmesi

 

Elestirel dusunme, bilgi biriktirme meselesi degildir. Iyi bir hafizaya sahip ve bircok gercegi bilen bir kisi, elestirel dusunmede mutlaka iyi degildir. Elestirel bir dusunur bildiklerinden sonuclar cikarabilir ve sorunlari cozmek icin bilgiyi nasil kullanacagini ve kendini bilgilendirmek icin ilgili bilgi kaynaklarini nasil arayacagini bilir.

Elestirel dusunme, tartismaci olmakla veya diger insanlari elestirmekle karistirilmamalidir. Elestirel dusunme becerileri, yanilgilari ve kotu akil yurutmeyi ortaya cikarmak icin kullanilabilse de, elestirel dusunme, bagintili akil yurutme ve yapici olarak da onemli bir rol oynayabilir. Elestirel dusunme, bilgi edinmemize, teorilerimizi gelistirmemize ve argumanlari guclendirmemize yardimci olabilir. Is sureclerini gelistirmek ve sosyal kurumlari gelistirmek icin elestirel dusunmeyi kullanabiliriz.


Bazi insanlar, elestirel dusunmenin, mantik ve rasyonalite kurallarina uymayi gerektirdigi icin yaraticiligi engelledigine inanir, ancak yaraticilik, kurallari cignemeyi gerektirebilir. Bu bir yanlis anlamadir. Elestirel dusunme, fikir birligine meydan okumak ve daha az populer yaklasimlari takip etmekle oldukca uyumludur. Elestirel dusunme yaraticiligin onemli bir parcasidir cunku yaratici fikirlerimizi degerlendirmek ve gelistirmek icin elestirel dusunmeye ihtiyacimiz vardir.


Elestirel dusunme, alana yonelik genel bir dusunme becerisidir. Acik ve mantikli dusunme yetenegi, yapmayi sectigimiz her sey icin onemlidir. Egitim, arastirma, finans, yonetim veya hukuk mesleginde calisiyorsaniz, elestirel dusunmenin onemli oldugu aciktir. Ancak elestirel dusunme becerileri belirli bir konu alaniyla sinirli degildir. Iyi dusunebilmek ve sorunlari sistematik olarak cozebilmek her kariyer icin bir degerdir.

Yani ekonomi biliminde delestirel dusunme cok onemlidir. Kuresel bilgi ekonomisi, bilgi ve teknoloji tarafindan yonlendirilmektedir. Kisi, degisikliklerle hizli ve etkili bir sekilde basa cikabilmelidir. Yeni ekonomi, esnek entelektuel becerilere ve problemleri cozmede bilgiyi analiz etme ve cesitli bilgi kaynaklarini butunlestirme becerisine artan talepler getiriyor. Iyi elestirel dusunme, bu tur dusunme becerilerini gelistirir ve hizla degisen is yerinde/alaninda cok onemlidir.

Elestirel dusunme, dil ve sunum becerilerini gelistirir. Acik ve sistematik dusunmek, fikirlerimizi ifade etme seklimizi iyilestirebilir. Metinlerin mantiksal yapisinin nasil analiz edilecegini ogrenirken elestirel dusunme, anlama yeteneklerini de gelistirir.

Elestirel dusunme yaraticiligi tesvik eder. Bir soruna yaratici bir cozum bulmak, sadece yeni fikirlere sahip olmayi gerektirmez. Ayrica, uretilen yeni fikirlerin yararli ve eldeki gorevle ilgili olmasi gerekir. Elestirel dusunme, yeni fikirlerin degerlendirilmesinde, en iyilerinin secilmesinde ve gerektiginde degistirilmesinde cok onemli bir rol oynar.

Elestirel dusunme, kendini ifade etmek icin cok onemlidir. Anlamli bir hayat yasamak ve hayatimizi buna gore yapilandirmak icin degerlerimizi ve kararlarimizi hakli cikarmamiz ve yansitmamiz gerekir. Elestirel dusunme, bu oz degerlendirme sureci icin araclar saglar.

Iyi elestirel dusunme, bilimin ve demokrasinin temelidir. Bilim, deney ve teori dogrulamasinda aklin elestirel kullanimini gerektirir. Liberal bir demokrasinin duzgun isleyisi, sosyal meseleler hakkinda elestirel dusunebilen vatandaslarin dogru yonetisim hakkindaki yargilarini bildirmelerini ve onyargilarin ustesinden gelmelerini gerektirir.

 

Devam edecek..

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...