osho Konu tarihi: Kasım 7, 2014 Report Paylaş Konu tarihi: Kasım 7, 2014 ( Bilginin ne oldugu epistemolojide, GERCEGIN NE OLDUGUNUN INANCA GORE DOGRULANMASIDIR. Olarak gecer. ) E I Bu tanım bilimsel bilgiyi kapsamıyor. Bilginin bilimsel bilgiyi de kapsayan genel bir tanımını verebilir misin? Epistemolojide kaç tür bilgi vardır; tanımlarla verebilir misin, lütfen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
evrensel-insan Mesaj tarihi: Kasım 7, 2014 Report Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 7, 2014 ( Bilginin ne oldugu epistemolojide, GERCEGIN NE OLDUGUNUN INANCA GORE DOGRULANMASIDIR. Olarak gecer. ) E I Bu tanım bilimsel bilgiyi kapsamıyor.Bilginin bilimsel bilgiyi de kapsayan genel bir tanımını verebilir misin?Epistemolojide kaç tür bilgi vardır; tanımlarla verebilir misin, lütfen. Kapsamaz. Epistemoloji de, bilgi teorisi olarak bir suru teori vardir. Bunlarin icinde benim savundugum bilimsel felsefe olan yapilandirmaci bilgidir. Yani bilginin yapilandirildigini soyler. Bu temelde uc cesit bilgi vardir- Fiziksel, sosyal ve matematiksel/mantiksal. Digerleri de bilginin niteligidir - bilimsel, bilissel, felsefi, mantiksal, varliksal, inancsal, ideolojik, etik, metafizik, ontolojik, fizik otesi, dinsel, tanrisal, estetik v.s. Kisaca insanoglunun ortaya attigi her sey bir kavramsal bilgidir. Yukaridaki fiziksel bilgi, bilimsel bilgidir. Sosyal bilgi de, bilginin niteligine gore bilimsel olabilir. Matematik/mantiksal bilginin de bilimsel olani vardir. Butun bu bilgi cesitlerinin detayli aciklanmisligi sitede var. Yanlislanabilene kadar en garanti ve gecerli bilimsel bilgi, olgudur. O yuzden bilgi felsefesi olan epistemoloji ile, bilimsel felsefeyi ya da bilimin bilgisini karistirmamak lazim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovulmuş Üye Mesaj tarihi: Ocak 20, 2022 Report Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 20, 2022 Aciklanabilen ve tekrarı öngörülebilen herşey bilgidir. Bir kez meydana gelip tekrarı mümkün olmayan veya öngörülmeyen şeyler bilgi değildir. Örneğin bana geçen sene bir yaratık geldi ve beni alıp uzayın en yüksek yerine götürdü. Orada evrenin yaratıcısı ile görüştürdü. Yukarıdaki önerme bilgi değildir. Çünkü tekrarı mümkün değil ve açıklanamaz. Örneğin , ben geçen sene araba aldım ve 5000 km yol yaptım . Bu bir bilgidir. Çünkü tekrarı mümkün. Geçmişe gitmek mümkün değil ama olayın tekrarı mümkündür. Açıklaması da yapılabilir. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cambazoglu Mesaj tarihi: Şubat 9, 2022 Report Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2022 On 07.11.2014 at 23:00, evrensel-insan yazdı: Kapsamaz. Epistemoloji de, bilgi teorisi olarak bir suru teori vardir. Bunlarin icinde benim savundugum bilimsel felsefe olan yapilandirmaci bilgidir. Yani bilginin yapilandirildigini soyler. Bu temelde uc cesit bilgi vardir- Fiziksel, sosyal ve matematiksel/mantiksal. Digerleri de bilginin niteligidir - bilimsel, bilissel, felsefi, mantiksal, varliksal, inancsal, ideolojik, etik, metafizik, ontolojik, fizik otesi, dinsel, tanrisal, estetik v.s. Kisaca insanoglunun ortaya attigi her sey bir kavramsal bilgidir. Yukaridaki fiziksel bilgi, bilimsel bilgidir. Sosyal bilgi de, bilginin niteligine gore bilimsel olabilir. Matematik/mantiksal bilginin de bilimsel olani vardir. Butun bu bilgi cesitlerinin detayli aciklanmisligi sitede var. Yanlislanabilene kadar en garanti ve gecerli bilimsel bilgi, olgudur. O yuzden bilgi felsefesi olan epistemoloji ile, bilimsel felsefeyi ya da bilimin bilgisini karistirmamak lazim. bilgi için teşekkürler :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts