Jump to content

Halk Direnisi Inancsal Islam ve Ideolojik/politik Islam Farki


evrensel-insan

Recommended Posts

Kucuk bir parkta ve bir agaci koruma adina baslayan once parkin semtini sonra sehrini giderek tum yurdu ve dunyayi saran halk direnisini neyin tetikledigini algilamak, ideolojik/politik islam ile inancsal islam farkini algilamak ile esdegerdir.

Kisaca tarihe deginirsek, bilindigi gibi Osmanli'daki tek ayrim Muslim ve Gayri muslim ayrimi olmak ile beraber, Osmanli'nin yasadigi dunyayi ve toplumsal gelisimi goz onune alirsak ve bir yerde devsirmeyi de devre disi birakirsak; Osmanli'nin gayri muslimler uzerinde kendi baskilarini kurmak yerine; onlari kendilerine vergi veren bir toplum olarak inanclari ile bas basa biraktigini goruruz.

Yani osmanli'da gayri muslimlere musluman olmalari icin uygulanan belirli bir baski yoktu. Evet, belki ikinci sinif vatandastilar.

Bu temelde kimse Osmanlida, O.Dogu'daki gibi bir teokratik duzen oldugunu ve yasandigini soyleyemez.

Ayrica Y.Emre, Mevlana, P.S. Abdal, B.Veli v.s. gibi tasavvuf agirlikli bir dini uygulama ve inanc vardi.

Ataturk ile birlikte ulkke ve toplumu bunu daha da ileri goturerek bir cesit laik muslumanlik duzeyine tasimisti.

Once isterseniz Anadolu gelenegindeki Islamdan bahsedelim. 1960'lara kadar suren tarihimizde islam anlayisi inanca dayaniyordu. Bunu en guzel algilamak aslinda bugun kendine antikapitalist musluman diyenleri algilamak ile esdegerdi.

Yani "ibadette kabahatte gizli" idi. "her koyun kendi bacagindan asilir" di "herkes kendine musluman" di. Kimse kimseye hem muslumanlik baskisi yapmaz, ya da kimse kimsenin muslumanligina karismaz ve kimse kimsenin muslumanligini kendi muslumanligi ile olcmezdi. Kisaca INANCTA BIR GONULLULUK soz konusu idi.

Yani islam ve muslumanlik inanc temelinde bir uygulamali yasam ve iliski bicimi idi ve herkes bu inanctan ne algiliyorsa oyle bir musluman olarak yasiyordu.

Kisaca muslumanlik sadece musluman olanin kendi muslumanligi idi. Ana algi "kimse benim ile Allah'in arasina giremez" algisi ve "Ben sadece Allah'in (insanoglunun degil) kuluyum" algisi idi.

Iste bu temelde toplumda o aile ve cevre yonlendirimi disinda kisilerde bir yerde nasil bir musluman olabilmelerini secme olanagi vardi.

Iste inancsal islam bu temelde, yasam ve iliski bunyesinde idi.

Bu arada O.Dogu'da ve genelde teokratik islam ulkelerinde ise otokratikm bir yasam ve iliski ve bunun en uc noktasi seriat vardi. Yani islam BIR INANCTAN ZIYADE YASAM VE ILISKIYI HER TURLU KONTROL EDEN YONLENDIREN VE YONETEN BIR IDEOLOJIK POLITIK DUZEN VE SISTEMDI.

Iste bu ideolojik islam, bulundugu ulkelerde kendi yonlendirim ve yaptirimlarinin disinda bir yasam ve iliski ve duzen hakki tanimiyordu. Kisaca "islam dini budur ve musluman boyle olunur" temelli tek duze bir yasam ve iliski ve de buna uymayanlara ise vicdan disi ve insanlikdisi cezalar hakimdi.

Tekrar ulkemize donersek, Islamin tekrar iktidara gelisini de Menderes ileele alirsak; bu sekildeki bir ideolojik islam'in aslinda ABD'nin de yonlendirmesi ile ulkeye ve topluma tanitimi baslamisti.

Iste bu ideolojik islam zamanla cesitli partiler eliyle ve adiyla iktidara kadar geldi ve iktidar ortagi oldu. Yalniz hala 1970-2000 arasi bu ideolojikm islam adina yola cikmis partiler, bir yerde tam olarak islami politika ve ideolojilerine tasiyamiyor ve onlerindeki Ataturkcu ve Asker engelini asamiyordu.

Iste bu ideolojik Islamin adini toplumsal olarak duyurmasi ve 1990'lar ile aldigi baski; onlari magdur ve hakli duruma getirdi ve boylece tam bir ideolojik islam icin yola cikan AKP dogdu.

Burada dogan AKP'nin iki kanadi vardi. Evengalist ve dialogcu ideolojik islam, O.Dogu algili otokratik ideolojik islam.

Burada "demokrasi" nin yardimi ile de bu iktidar cogunluk ile 2002 de iktidara geldi ve bu demokratik gelis, onlarin algisinda demokrasiyi "ben politikami ideolojik islama tasirim" zihniyeti dogdu.

Iste bu ABD gudumlu bati yonlendirimli ideolojik islam kendince dis ve ic politika da demokrasiyi uygularken, rakipleri gorduklerini de yine kendi "demokratik" algilarinca devletin ve hukumetin tum yetkilerini eline gecirerek bertarafa soyundu ve once Ataturkcu kesimi sonra da Askeri cesitli oyunlarla iceri aldi. Boylece kendini tek guc olarak gormeye basladi.

2010'lar yani 3. kez iktidara gelme ile artik bu ideolojik islamin politikasi iyice toplumun her kesiminde bir baski ve zorlama ve de bertaraf olarak yansirken; "dindar/kindar nesil yetistirecegiz" ile doruga cikti. Kindar lik diger her turlu politikaya ve ideolojiye karsi duyulan islam ideolojisinin politik kindarligiydi. Yani toplumdan tum diger ideolojileri politik olarak izlerini silme adina yola cikildi.

Iste bu yola cikista sirasiyla tum diger ana ideoloji olan Ataturk ve milliyetciliginin getirdigi her turlu kazanim yavas yavas ve aleni toplumun elinden aliniyor ve bu konuda hak ve ozgurlukler kisitlaniyor ve bu konuda hic bir geri adim atilmazken de, bir yandan basta 4+4+4 ile dindar nesil yetistirmek icin yola cikiliyor ve bu neslin hedefi de 2023 olarak konuyordu.

Iste bu ideolojik islamin tamamen bir politik uygulamasi ile ve "madem ben sandiktan ciktim, her seyi yaparim" algisi ile toplumun her yas ve kesiminde sadece Ataturk politika ve ideolojisi degil; toplumun artik nasil yasayacagina ve ne yapmasi gerektigine de yonlendirim ve yaptirimlar geliyordu.

Tarihsel bu baskinin ilki olan Ataturk yonu ilk patlak veren kitlesellik oldu. IP ve TGB onculugunde Ataturk ve kazanimlarinin geri alinmasina artik toplumun bu yondeki ideolojik politik bolumu sessiz kalamadi ve kitlesel eylemler basladi.

2010 ile baslayan bu eylemler ve karsi durus ucuncu senesini doldururken, iste ikinci tarih olan toplumu her yonuyle yasam ve iliski olarak ideolojik islama donusturme politikasi nihayet Gezi parki halk direnisi ile tum yurda ve dunyaya yayildi.

Butun bunlar bizlere sunu gosteriyor. ideolojik ve politik islama once ideolojik ve politik Ataturkculuk v.s. bas kaldirdi ve daha sonrada toplum inancsal islamlarinin politik olarak ideolojik islama donusturulmek istedigini algiladilar.

Cunku inancsal islamda toplumun her turlu yasam ve ozgurlugu vardi.

Butun bunlar sunu gosterir.

Turkiye de ISLAM IDEOLOJIYE VE POLITIKAYA TASINAMAZ.

Turkiye'de Islam SADECE VESADECE BIR INANCTIR VE HERKES BU INANCTAN NE ALGILIYORSA BIRBIRINE KARISMADAN OYLE YASAR VE ILISKI KURAR.

Bu da bize ulke ve toplumumuzun hic bir sekilde bir O.Dogu ulkesi gibi teokratik ve otokratik ideolojik ve siyasi islam ile yasayamayacagini gosterir.

Bunu bugun dunya da emperyalist zihniyet ve guclerde gordu ve algiladi.

Yani Turkiye'yi bir O.Dogu ulkesi ve onun ideolojik politik islaminin teokratik otokratik duzen ve sistemine sokma olanagi olmadigini algiladi.

Simdi halk direnisciuleri iktidarin evengalist ve cemaat kanadi ve belki de icten ice AKP biatcilari ve yetkilileri de bu konuda dusunmeye basladilar.

Bu isin basini ceken diktatorun ise henuz bunu algilayamadigi icraatlerinden goruluyor. Yalniz giderek yanliz kaliyor.

Bu arada diger bir nokta da, AKP bunyesindeki biatci yandasin; ideolojik/politik islam ile inancsal islam farkini algilayip algilayamadigi da henuz belli degil.

Yalniz ideolojik/politik islam ile inancsal islam farkini ve AKP'nin ideolojik politik islam dayatmasinin da artik bir demokrasi olmadigini, buyuk bir ihtimalle, AKP'ye sirf askeri diktanin ortadan kaldirilmasi adina destek veren; liberaller, 2. cumhuriyetciler, eski solcular, sosyalistler v.s. de algilamaya basladi.

AKP'nin siyasi ve ideolojik islam adina kendince ilerlettigi demokrasinin aslinda bir ideolojik politik islam yasam ve iliski ve de duzen/sistem dayatmasi oldugunu ve diktatortluge dondugunu yani sivil diktatorlugun hem askeri diktatorlugun hem de ideolojik politik Ataturkculugun ustunde bir islam ideolojik diktatorlugune donustugunu herhalde bu halk direnisinden sonra algilayanlar cogalacaktir.

Iste o yuzden bu halk hareketi, ideolojik politik teokratik ve otokratik bir islami ve muslumanligi istemedigini dosta dusmana hem de bilincli ve yaraticiliklari ile orantisiz zekalarinin her turlu direnisi ve eylemi ile gostermistir ve gostermektedir.

Bugun basta diktator ve biatcilarinin almasi gereken ve algilamasi gereken sudur.

T.C. Devleti vatandaslarinin islam algisi ve anlayisi inancsal ve kisiseldir. Kimse kimseye islami da muslumanligi da dayatamaz ve bu bir gonulluluk isidir.

Turkiye bir O.Dogu ulkesi olamaz. Turkiye'de hic bir zaman islam ve muslumanlik bir ideoloji politika ve toplum duzeni sistemi ve yasam ve iliskisi olamaz.

Turkiye'ye hic bir zaman duzen sistem ve ideolojik politika olarak teokrasi otokrasi ve islam ve musluman diktatorlugu gelemez.

Bunu bugun genelde 80 sonrasi dogan gencler soyluyor. "YASAMIMA ILISKIME KARISMA ISLAMI BANA BIR YASAM VE ILISKI BICIMI OLARAK DEMOKRATIK OLARAK TA BASA GELSEN DAYATMA, DEMOKRASI OLARAK GELISINI IDEOLOJIK POLITIK ISLAM DIKTATORLUGUNE TASIMA"

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...