Jump to content

ABD'nin ılımlı islam planı


site_admin

spacer.png

ABD'nin Türkiye'deki islamın diğer islam alemine örnek olacak bir ılımlı islam modeli olduğu veya olması gerektiği inancına sahip olduğu açık. Bu Amerikan kaynaklı pek çok jeopolitik analizin, istihbaratın ve yayınların odak noktası.

İslam'ın kaçınılmaz biçimde radikalleşeceği pek çoğumuzun paylaştığı bir görüş, fakat ABD'nin olaya bu bakış açısıyla yaklaşmadığı gözleniyor.

Daha doğrusu, mesele ABD'nin bu fikri paylaşıp paylaşmamasından ziyade, daha çok ortada başka bir seçenek görmemesi. Yani bunu bir deneyecek. Ilımlı islam diye birşeyin olamayacağı ortaya çıkarsa, o durumda bu yeni verilere göre durum değerlendirmesi yapıp, o durumda ne gerekiyorsa onu yapacak belki, ama şu aşamada, ortada zaten başka seçenek görmüyor Amerika. Ilımlı islam diye birşeyin olabileceği, hatta Türkiye'de zaten varolduğu varsayımı altında, bu teoriyle kalkışıyor yaptıklarına. Bunu yapmazsa ne yapacak ki? Dünyadaki 1 milyar müslümanla mı savaşacak? Ortada başka bir seçenek olmadığı için, bu ılımlı islam teranesini bir denemek zorunda hissediyor kendisini Amerika.

Peki Türkiye'nin gerçekten bölgede nüfuzu olan, sözü dinlenen ve örnek alınan bir ülke olması ihtimali var mı? Türkiye pek çoğumuza bu tür bir rol için fazla önemsiz bir ülke gibi gözüküyor.

Fakat bence Amerika isterse ve buna önayak olursa bu mümkün. Amerika istedi diye Türkiye'de ordunun siyasetteki gücü bile tasviye ediliyor, ki normalde bu akla hayale gelmeyecek birşeydi.

Amerika bizi gerçekten de bölgedeki islam ülkelerine bir örnek ve bir alternatif olarak görmek istiyor. O diğer ülkeler bizi takip etsinler istiyor. Ki zaten o diğer ülkeler dediğimiz ülkelerin pek çoğu eski Osmanlı toprağıdır. Son 90 yıldır oralarda Türk ve Osmanlı nüfuzu olmasa da, o bölge ondan önceki 1000 yıl Selçuklu ve Oslanlı, yani Türk hakimiyetinde olmuştur. Türkiye güçlendikçe o bölgede nüfuzunu hissettirmeye başlaması muhtemeldir. Zaten ortadoğu ve Balkanlarda şu anda bile Türk malları satılmakta, Türk otomobilleri kullanılmakta, Türk müziği dinlenip televizyonda Türk dizileri seyredilmektedir. İbrahim Tatlıses vurulduğunda, sadece ortadoğuda değil, balkanlardaki bazı televizyonlarda bile birinci haber olarak verildi bu. İranlı bir radyo spikeri İbrahim Tatlısesin vurulmasını ağlayarak duyurmuş.

Demek istediğim, Türk kültürünün eski Osmanlı nüfuz çevresinde şu anda bile az da olsa bir etkisi var. Amerika isterse bu etkinin artması da muhtemeldir.

Amerika ise bunu istiyor ama tek bir şartları var, bunu çağdaş ve batılı bir laik güç olarak değil, müslüman kimliğiyle, ılımlı islamın temsilcisi olarak yapacağız. Biz ABD'nin bu şartını uygulamaya gönüllü olduğumuz sürece - ki AKP'yi seçen halkın verdiği mesaj buna gönüllü oldukları - bu dediklerim olmayacak şeyler değil.

Bu ise ülkenin laik kesimi olan bizlerin hoşumuza giden birşey değil (yani Türkiye'nin nüfuzunun artması ihtimali hoşumuza gidiyor tabi ama bu islamlaşarak yapması fikri hoşumuza gitmiyor haliyle), ama bana öyle geliyor ki Amerikanın tabiriyle "we are fighting a losing battle". Yani yenilmekte olduğumuz bir savaşın içindeyiz, ülkenin ilerici, batılı ve laik kesimi olarak.

Türkiye'de askerin nüfuzunun azaltılması ve şu Ergenekon, Balyoz, vs fasa fisoları bile, eğer ABD onay vermese, hatta önayak olmasaydı olacak şeyler değildi. Bizim uyduruk AKP'nin tek başına kalkışmaya cesaret edeceği birşey değildi bu.

Eğer ABD'nin bu işte gerçekten bu düzeyde parmağı varsa, bu işin geri dönüşü de ancak ABD fikir değiştirir ve Gülen hareketi ve AKP'yi desteklemekle iyi etmediklerine karar verirse mümkün olacak demektir.

Bunun gerçekleşmesi için ise zemini AKP'nin kendisi hazırlıyor. O "one minute"lar, İsrail'e kafa tutmalar, Avrupa Birliği üyeleriyle ileri geri konuşmalar, tüm bunlara şimdilik göz yumuluyor ama bunun bir sınırı var.

ABD'nin istihbarat kaynakları zaten Türkiye'deki gidişten endişe duyduklarını kendileri ifade ediyorlar.

AKP kendi altını oyuyor ve kendi sonunu hazırlıyor gibi gözüküyor.


User Feedback

Recommended Comments

Eger konu ilimli islam ise ve islam duzeni seriat ise, ta selcuklulardan beri bilinen bir seriat uygulamasi, Anadolu da olmadi.

 

Bu temelde islam zaten ilimli demektir.

 

Ataturk'un bile, diyanet isleri ve istiklal marsi iceriklerine baktigimizda, uyguladigi aslinda ilimli islamdi. Bu acidan, belki Ataturk'un milli kokene verdigi onemi, AKP dine veriyor. Tek farkta bu.

 

Bu acidan bakildiginda ve orta doguda, ve de islam ulkelerinde Turkiye'nin yeri konusuna gelince, konu islamdan ziyade, ya da ilimli islamdan ziyade; yenilikci, demokratik islam temelli ve dinler arasi dialog temelli bir evengalizmdir.

 

Zaten, RTE'nin Libya konusundaki, hacli sempatisii de bunu kanitlamaktadir.

 

Cunku, eger ABD bu yenilikci, demokratik islami Turkiye'de saglarsa; orta dogu ve Kuzey Afrika'da henuz ele geciremedigi ulkelerdeki, "ozgurlukcu/demokrat" gorunumlu saldirilari, daha bir anlam kazanacak ve one cikacaktir.

 

Yarin eger, Suriye ve Iran'a saldirirsa da, bu temelde saldiracaktir.

 

Oyuzden su an AKP'nin yapmaya calistigi ve ABD'nin direktifi "yenilikci/demokratik" Islamdir. F. Gulen'in cemaat orgutlenmesinde de bu gorunmektedir.

 

Aslinda ABD acisindan, bu saglanacak ve ornek islam cesidini, Turkiye'de din veya milliyet onderliginde saglanacak olmasi fark etmez. Ama, eger Orta dogu ve Kuzey Afrika toplumlarinin icerigi goz onune alinirsa, din milliyetcilige nazaran agir basmaktadir.

 

ABD acisindan onemli olan, bu ulkeleri icten ele gecirip, toplumu birbirine dusurmek ve ic savas cikarip, demokratik ozgurluk naralariyle, saldiriya gecip; ulkenin hem ekonomik hem de politik yonetim ve yonlendirimini ele gecirmek.

 

Turkiye acisindan bakildiginda, hem iktidar hem de muhalefet eliyle, Libya konusunda bu uygulama basarilmis gozukuyor.

 

Ama, yarin Suriye ve Iran'a sira geldiginde ya da, ayni oyun Turkiye topraklari uzerinde bir saldiri icerigine donustugunde, neler olur, ulke nereye gider bilinmez. Cunku Turkiye ancak dusunce ve ideolojide ancak emperyalist olabilir,ya da antiemperyalist savasimla emperyalizmin ekmegine yag surebilir. Yalniz ulke olarak Turkiye'nin emperyalist olma olanagi yoktur ve ABD ve "buyuk" ulkelerden, Turkiye'ye pay dusmez. Turkiye bu konuda ancak kullanilir ve yonlendirilir.

 

Cunku, Turkiye emperyalizmin zayif ve kullanilan,emperyalist cikarlara alet edilen halkasidir.

 

evrensel-insan

Link to comment
Share on other sites

İşte böyleee,

 

Amarıka bu işe taaaa 1950 önce başladı.Türl milli eyimini ele geçirmesi İnönü zaman ında olmuştu.Sonrada çıhıp sağır adam,Türkiye yarı bağımlı deyip çıhmıstı.

 

Asıl ŞERİET enjektesi Menderest zamanında oldu.John Fister Dulles (Amarıkan dış işleri bahanı) gelip türkiyeye bu teklifi yaptı.Menderesde Konya millet v ekilinin birini bir komisyon çalışması başlatmasını enreder,komisyon kurulur çalışmalara başlanır.Fakat ordu bu gidişe geçit vermez, hökümet İHTİLELLE düşürülür DP lilere Yassıada zulmu başlar ve 3 kişi ASILIR.

 

 

CHP seçimle götürülünce Amarıkan yardımı başlar,her yerde çalışmalar hızların.Dersinki Allah Türkiyeye yürü dedide Türkiyede hızlı birşekilde kalkınmaya başladı.

İnşaatlar

Yollar

Fabrikalar birbirinin peşine açılıyordu.

Ama Menderesin beni halk seçti bende istedigimi yaparım deyip gerçektende o yola girince ILIMLI ISLAMA geçme hastalığı,Ordu kulağından tutup TAHTINDAN indirdiydi.

 

Üniversiteler,hap okulları bitirenlerden bu kadar çoh cahal olunca,artıh kırsal kesimde yaşayan ınsanlarımızı siz düşünün.

Çocuhlarını Allaha kuban ederseniz büyük mükefet alacaksınız deyen ŞEYHLARA ınanıp biri 1,5 yaşındaki kızını gelin gibi süsleyip TEKKEDE hep birlikte bir başkası oğlunu mağarada Allahına kurban edip ertesi günüde çocuhlarını gidip şeyhdan isteyecek kadar abtallaştırılan bu milletin oyuyla herşey yapmaya hak kazanamazsınız.

Çünkü bu halk CAHAL bırahılmı,callaştırılmış bir halktır.

Genç adam karısına neden gız doğurdunda OĞLAN doğurmadın deye kılaşnıkoftakı tüm kurşunları karısının üstüne boşaltırsa,bir orgenerel giderde cinci Memişe bah bahayım genel kurmay başkanı olacakmıyım deyenlerin ülkesinde halkın seçtigi hökümet kendini herşeye yetkili göremez.

Çünkü bu hak nelerin İYİ nelerin kötü olduğunu bilecek durumda olmadığı APACIH ORTADADIR.

 

Daha dün arhadaşım bana kavgada sövdügü için gidip evde hem anasını hemde iki kızkardeşini öldürdüm deyenlerin USLARI başlarında olarm?

 

Böyle bir toplum seçse seçse demohrasıyı degilde TOTALİTER din rejimlerini yahutta ona benzer idereleri seçerle ki bunların seçtigi hökümatlarda bizi halh seçti biz herşeyi yapabiliriz deyemezler.

Çünkü hak bilinçsiz.

% 70 mişi abtallaşmış olan bir halkın oyu bence geçersizdir.

Sen Lbiya Libyalılarındır de.Liyayı kimse bombalayanaz de ardındanda Libya petrollerine konmaya çalışan Amarıkalıların Libyayı bombalamarına yardım et.

Bunuda söyleyebilmek az bilinçle olamaz.

 

Tolonbeg

Link to comment
Share on other sites



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...