Jump to content

ABD Fethullah Gülen'i destekliyor mu?


site_admin

spacer.png

ABD'nin Fethullah Gülen'i destekliyor olabileceği fikri bazılarına pek inanılır bir fikir gibi gözükmüyor. İslamcılarla savaş halinde olan ABD'nin son yapacağı şeyin bir islamcıyı desteklemek olacağını düşünüyorlar.

Fakat ben bunun mümkün olduğunu ve bu desteğin gerçekten de mevcut olduğunu düşünüyorum.

Tabi önce şunu söylemekte fayda var: Amerika, aslında şunu ya da bunu desteklemez. Amerika, sadece kendi çıkarını destekler. Amerika'nın çıkarına aykırı oluşumlar ortaya çıktığında, ya da o tür eğilimler oluştuğunda onun önlemini alır.

Örneğin ABD'ye rakip bir küresel ya da bölgesel güç ortaya çıktığında, o gücün rakiplerine destek verip o gücü yıpratmaya çalışır. Bu güç yıpranınca da, o süreçte onun rakibi Amerikan desteği sayesinde çok güçlendiği için, bu sefer bu rakip eğilim Amerikan çıkarlarını tehdit eden bir oluşum haline gelebilir, o durumda da Amerika onu karşısına alır, onlarla savaşan başka bir oluşum bulup, ya da üretip onu destekler.

Örneğin soğuk savaş yıllarında sırf Sovyetlerin Asya'da güneye yayılmalarını önlemek için Afganistan'daki dincilere destek verip, bugünkü Taliban'ın güçlenmesine sebep olmuştur. Şimdi de kendisi Taliban ile savaşıyor.

Zamanında İran'ı durdursun diye Saddam'a silah yardımı yapıp onu güçlendiren Amerika, Saddam fazla güçlenip kontrolden çıktıktan ve Kuveyt'e falan saldırdıktan sonra bu sefer onu karşısına almıştır.

Amerika'nın şu anki derdi ise köktendinci islamcı akımlardır. Onları kontrol altına almanın tek yolu olarak ılımlı islamı görüyor Amerika ve Türkiye'nin de ılımlı islamın temsilcisi olmasını istiyor.

80 küsur yıllık laiklik tecrübesi sayesinde Türkiye'nin artık köktendinci islama yenik düşmeyeceğine inanıyor, bu yüzden de Türkiye'deki şu anki dinci eğilimlere destek vermekten çekinmiyor.

O dinci eğilimlerin El Kaide tarzı radikalleri dengeleyeceğine inanıyor. Bu yüzden Fethullah Gülen'i, AKP'yi falan destekliyor. Türkiye'de onların karşısındaki temel engel olan ordunun yıpratılması konusunda onlara desteği de o yüzden veriyor.

ABD bizim ya da herhangi bir ülkenin ne kadar çağdaş, ne kadar demokrat veya ne kadar bilim üretebilir kapasitede falan olduğuyla ilgilenmiyor ki, kendi çıkarlarına en uygun gelişme nasıl olur, onunla ilgileniyor.

Bu yüzden de Türkiye'yi ilerici ve batılı bir laik güç olarak değil, ABD'nin başına bela olan diğer islam ülkelerine örnek olacak, ılımlı islamın temsilcisi, ortadoğudaki müslüman ülkelerin ağabeyi ve onları kontrol edip aşırıya gitmelerini önleyecek bir güç olarak görmek istiyor.

Bunu sağlayacak eğilimin ise AKP ve Fethullah Gülen tarzı eğilimler olacağını düşünüyor.

Yani ABD bu yüzden bizde dincilere destek veriyor.


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...