Jump to content

Evren nasıl ortaya çıktı?


site_admin

0_m81.jpg.cc48a835e001088303a4f2e2d5008f

Günümüz fiziğinde evrenin kökeniyle ilgili mevcut en popüler teori olan Big Bang (Büyük Patlama) teorisi her ne kadar evrenin başlangıç anı ve onun sebebiyle ilgilenmese de (daha çok sonrası ile ilgilenir), bu konuda kafa yoran fizikçiler arasında bu konuyu açıklamaya çalışanlar olmuştur.

Bu açıkalamalardan en popüler olanlardan bir tanesi fizikte "simetri kırılımı" denen bir prensibe dayalı bir açıklamadır.

Big Bang teorisine göre evrenin ilk 10 üzeri -43 saniyelik döneminde tüm kuvvetler birleşik durumaydı. 10 üzeri -35 inci saniyede GUT simetrisi bozuldu. 10 üzeri -32 inci saniyede 'inflation' (şişme) sona erdi ve 'strong' (kuvvetli) ve 'electroweak' (elektromanyetik kuvvet ile zayıf nükleer kuvvetin birleşimi) ayrıldı. 10 üzeri -12 inci saniyede zayıf kuvvet ile elektromanyetik kuvvet ayrıldı.

Matematikte ve fizikte "Spontaneous Symmetry Breaking" (Kendiliğinden simetri kırılımı) diye bir kavram vardır. Bu kavramı anlatmak için bir tepenin üzerinde duran bir top örneği verilir. Top burada hareketsiz dururken simetriktir. Fakat kararlı değildir. Her an bir tarafa doğru yuvarlanabilir. Zaman içinde er ya da geç bu top şu veya bu tarafa yuvarlanacaktır. Yuvarlandığında ise, simetri bozulmus olacaktır, çünkü topun yuvarlandığı yön diğer tüm olası yönlerden ayırt edilmiş olacaktır.

Işte Big Bang'in ortaya çıkışı bu tür bir şey gibi düşünülüyor. Boşluk kendi başına simetrik fakat kararsızdır. Kuantum teorisine göre boşlukta sürekli kuantum dalgalanmaları gerçekleşir. Arada bir atomaltı parçacıklar ortaya çıkıp kaybolur.

Fizikte sanal parçacık diye de bir kavram vardır. Parçacıkların birbiriyle etkileşimleri Feynman diyagramı denen bir tür diagramla gösterilir. Örneğin elektron ve pozitron etkileşime girdiğinde, sanal bir parçacık olarak bir gluon salınır. Elektronlar etkileşime girdiğinde, foton salınır. Nükleon'lar etkileşime girdiğinde pion salınır, vs. Bunlar Feynman diagramında noktalı çizgi ile gösterilen sanal parçacıklardır. (Reel parçacıklar düz çizgi ile gösterilir).

Boşluktaki kuantum dalgalanmalarına bu sanal parçacıkların ortaya çıkıp yok olmalarının sebep olduğu söylenir. (Bu parçacıklar çok kısa ömürlüdür). Fizikte 'CP-violation' denen bir etki sonucunda, boşlukta sanal parçacıklar ile sanal antiparçacıklar arasında bir dengesizlik oluşur ve ortaya fazlalık parçacıklar çıkar. Bunlar ise evrendeki görünür maddeye denk gelir. İşte Big Bang'in neden meydana gelmiş olabileceğine dair mevcut açıklamalarin biri, hatta belki en popüleri budur.


User Feedback

Recommended Comments

Evrende bir mekanik mutlak denge durumunun olduğunu nereden çıkarmışlar ki, simetri kırınımı ile evrenin oluştuğunu öne sürüyorlar? Çok fantastik. Yani bu kırınım yokken ne varmış o zaman? 10 üzeri -45 saniyede daha kırınım yokmuş tek kuvvet varmış o yüzden hiç bir şey olmamış çünkü her şey aynıymış. (hiç bir şey yokken sadece khaos vardı, kaos değil yunan mitindeki khaos. Sonra iyi ve kötü, logos ve karşıtı oluştu, farklılıklar hayatı oluşturdu demek gibi bir şey bu teori) ilk 10 üssü -48 saniye falan bu daima saniyeyi bölüyor sonsuza dek, -1 saniyede durum neymiş dersen de bu sefer o öbür taraftan 1-sonsuz saniye olmuş oluyor, olmaz öyle. İlk saniyeyi nereden bildinde ondan önceki 10 üssü -43 e kadar gittin? Gözleyebildiğin evren o kadar çünkü. Ya ötesinde ışık hızında uzaklaşıyor gibi gördüğün için trilyon ışık yılı daha göremediğin kısımlar varsa nereden biliyoruz? İlla kapalı bir sistem ile yorumlayacaklar sonsuzluk çıkarsa olmuyormuş. Matematiksel yöntem yanlış kapalı sistemlere göre düşünülüyor hep, ondan çıkıyor sonsuzluk.

 

Arkadaş sıfır hacimde sonsuzluk olmaz demiş doğru birbirinin zıttı bunlar. Metafizik demiş o da doğru çünkü big bang başka yere varamaz çünkü çıkış sebebi yaratma iddiası yoktan var etme mitolojisi zaten. Ama yazık ki fizik bilimi de bu metafizik zıtlıkların üzerine kurulu, sayı doğrusundaki negatif sonsuzluk ile anti madde gibi.

Örneğin foton kütlesiz ama madde ışık hızına yaklaştıkça virtual kütle olarak enerji kazanıyor ve hangi sürecin maddeyi kütlesiz enerjiye çevirdiği tam belli değil. Bir yerde sonsuz kütle kütlesizlik demek oluyor yani. Sonsuz kütleli hacim de sonsuz hacimli kütlesizlik olur o zaman. Dolayısıyla da bal gibi big bang teorisini tersinden de kanıtlayabiliriz bir noktadan patlayan bir şey olarak değil sonsuz bir hacmin maddeye küçülmesi olarak. Ama evren genişliyor tersi olması lazım diyeceksiniz. Hiç de değil, çünkü genişleyen maddenin dağılımı, ona diyoruz evren.

Link to comment
Share on other sites

Boşluk maddesel hiçbir parçacığın olmadığı düzey demek olsa da, yokluk anlamını çağrıştırıyor; halbuki yoktan bir şey var olamaz; kuantum dalgalanmaları yokluğun imi olamaz; öyle ise temel bir varlık düzeyinin var olması zorunludur. Bunun tüm özelliklerini şu an için bilmiyoruz, ama şu özelliklerinin bulunması zorunludur: Varlığı doğası gereğidir. Kendi kendini açıklayıcıdır. İlk düzey olduğu için yalın, simetrik ve tek enerji biçimi veya düzeyi olmalıdır. Yine sıkıştırılmış esnek bir nesne gibi en yüksek enerji düzeyinde olmalıdır ve bu da kendi iç doğasından kaynaklanmalıdır. Bundan sonra simetri kırınımı başlamıştır. Madde nasılki yoğunlaşmış bir enerji formu ise, olabilir ki başlangıçtaki madde de yoğunlaşmış bir enerji durumunda doğal olarak henüz bilmediğimiz bir formdaydı. Bilim henüz temel düzeye inmediği için bir şey söyleyemeyiz.
Link to comment
Share on other sites

Önceki yazıma ek:

Kuşkusuz bu temel düzey sanal parçacıkların kendisinden fışkırdığı en yalın, tekillik düzeyidir ; artık bu düzeyde bildiğimiz maddi düzeydeki üç boyut ve zaman kavramları geçersizdir ve esneklik derken de maddi bir esneklik değil bu düzeyin doğasına uygun bir esnekliği anlatmak istiyorum. Yine sayısal bir değil hep var olan bir düzeyi anlatmak istiyorum. Bu düzeyle ilgili bilimsel kavramlar ve terimler ortaya konuldukça doğası daha iyi anlaşılacaktır.

Link to comment
Share on other sites

hawking bingbang i açıklarken var olarak gördüğümüz tüm maddeyi pozitif enerji , uzayda bol miktarda olan ama bizim göremediğimiz boşluğuda negatif enerji olarak tanımladı. Zaten evende herşey zıttıyla mevcut değilmidir sürekli birbirlerinin yerini alan enerjiler....

 

 

sıfır hacim sonsuz yoğunluk olur. basit bir fizik kuralı

d= m / V d=yoğunluk V= Hacim m= kütle ise V YERİNE sıfır yaz sonsuzu bulursun

Link to comment
Share on other sites

Sıfır hacim demek, sonsuz yoğunluk demek değildir arkadaşım. d= m / V ifadesinde, hacim yerine sıfır yazarsan, sonuç tanımsız çıkar. Bir sayının sıfıra bölümü tanımsızdır.
Link to comment
Share on other sites

dusunce dunyasi adli bir sitede sifira bolunme sonucu tanımsız sonuc elde eden arkadaslar goruyorum gidin size uygun dini siteler var oralarda takilin evrenin bilimsel aciklamalarina MANTIKSIZ diyen bir yaratiliscinin aciklamasi su sekilde gerceklesir OL DEDİ VE OLDU buna mantikli diyen bir nesille tartismak imkansizdir...
Link to comment
Share on other sites



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...