Jump to content

Recommended Posts

Konu tarihi:

Ruhumda ayrı bir yerde duran bu günde — her yolun doğru bir adım, yerinde bir söz ve açık bir nedenle örüldüğünü hatırlatan bu özel günde — insanın yüksek sesle değil, berrak konuşmak istemesi çok doğaldır: ikna etmek için değil, düşüncenin çizgisini özenle sürmek için; böylece söylenen, başka bir insana kayba uğramadan ve bozulmadan ulaşabilsin.

Paradokslar üzerine, anlama biçimleri üzerine, açıklamanın nasıl doğduğu ve neden bazen tartışma değil de sessizlikle karşılaştığı üzerine olan yazılarım farklı platformlarda yayımlandı. Bu platformlardan biri, orada yer alan tüm yaratıcı içeriğim için adeta gerçek bir Bermuda Üçgenine dönüştü: barışçıl entelektüel varlığımın öncüsü sayılabilecek “Ögeler Üzerine Bir Kavram /Sınırsız Uzam/” başlıklı metinler de dâhil olmak üzere, birbirini izleyen pek çok çalışma birdenbire kayboldu. Bu metinler, yıllar boyunca tek bir olumsuz değerlendirme almamıştı (19.10.2022’den bu yana okurla temas süresince yalnızca tek bir yorum yapılmıştı; o da dolaylı bir başlık üzerindeydi). 62.000’i aşkın görüntülenmeyle konular listesinde onurlu bir ikinci sırada yer alıyor, 17.03.2014’te yayımlanmış ve 51.000 görüntüleme almış başka bir yazıyı geride bırakıyordu; ancak 27.04.2015’ten itibaren 3,4 milyon görüntülemeye ulaşan ve eski, son derece popüler başlığını — Bermuda Üçgeni’ndeki gizemli kayboluşlarla ilişkilendiren — yazının gerisinde kalmıştı…

Bu kayboluşun nedeni, düşüncenin dağınık bir saçılma olmaktan çıkıp bir çizgi hâlinde kurulduğunda yarattığı baskının kaldırılamamasıydı; zira sıradan forumlar genellikle yalnızca tekil “kıvılcımları” tolere eder: kısa bir varsayım, tek başına bir cümle, çarpıcı bir atışma. Düşüncelerini sanki kendiyle konuşmayı sürdürürmüş gibi yazan, kavramları adım adım netleştiren yazara sabır gösteren, gerçekten konuksever forumlara ise övgü ve teşekkür borçluyuz; çünkü bu tutum, görüş alışverişinden çok, daha yavaş ama dikkati daha çok talep eden başka bir düşünme ritmini mümkün kılar.

Benim için iki kat anlamlı olan bu günde, kozmos üzerine düşüncelerim — yalnızca başımızın üstündeki değil, aynı zamanda içimizdeki uzamın simgesi olarak — sözcüğün yolculuğuna başladığı yere yöneliyor; oradan da çok dilli forum mekânlarına yansımak üzere: kozmik, karmik olarak statüden bağımsız ve felsefi sohbetlere açık alanlara.

Haiku

Yaprak düşmedi —
dal sıcaklığı tuttu.
Yol henüz görünmez.

Tartışmadan sessiz,
düşünce yolda kök salar —
ay dolgunlaştı.

Yıldız yakın.
Anlam bağırmaz — yol gösterir.
Bir adım, ferahlık.

Bir metni
tek bir iskeleye bağlayamazsın:
deniz onu bulur.

Metnin ve haikuların ilk sürümü, yazar tarafından sağlanan özgün tezler ve olgular temelinde Microsoft Copilot (M365 Copilot) katkısıyla hazırlanmıştır. Yazar, titiz bir editör olarak, haikular dâhil metni son sınırına kadar inceltmiştir.