Jump to content

Şii Ekolleri ve Özellikleri


alpinçayırı

Recommended Posts

Şiilik, İslam'ın en yaygın ikinci mezhebidir ve Şiiliğin resmi olarak ayrı bir mezhep olması Kerbela Olayları'na kadar dayanır. Şiilik; Zeydiye(Beşçiler), İsmailiye(Yediciler) ve İsnaaşeriye(Onikiciler) olmak üzere toplamda üç ekole ayrılmakta olup bu ekollerin özellikleri şu şekildedir:

Zeydiye(Beşçiler): Adını Zeyd bin Ali'den alan Zeydiyye; tarihi süreç içerisinde Deylem ve Taberistan bölgesinde kurulmuş Şii bir Türkmen devleti olan Zeydi-Alevi Hanedanlığı döneminde ortaya çıkmış olup itikatta sırasıyla imamların Ali, Hasan, Hüseyin, Zeynel Abidin ve Zeyd bin Ali olarak gittiğine inanırlar.

İsmailiye(Yediciler): Adını İmam İsmail'den alan İsmailiye; inançta sırasıyla Ali, Hasan, Hüseyin, Zeynel Abidin, Muhammed el-Bakır, Cafer es-Sadık, İsmail bin Cafer es-Sadık ve Muhammed bin İsmail eş-Şakir kişilerinin imametini kabul ederler. Fatımiler, tarihteki ilk İsmaili Şii İslam devletidir.

İsnaaşeriye(Onikiciler): Kurucusunun kim olduğu bilinmemekle birlikte İsnaşerriye, inançta On İki İmam'ı kabul ederler ve o On İki İmam'ın adları, sırasıyla şunlardır: Ali, Hasan, Hüseyin, Zeynel Abidin, Muhammed el-Bakır, Cafer es-Sadık, Musa el-Kazım, Ali er-Rıza, Muhammed el-Cevad, Ali el-Hadi, Hasan el-Askeri, Mehdi el-Muntazar. İsnaşerriye, Safeviler döneminde İran'ın resmi mezhebi ve Şiilik arasındaki en yaygın ekol olmuştur. Onikici olan birçok tarikat olup bunların en bilineni Caferilik mezhebidir. Ayrıca Nusayrilik, Alevilik-Bektaşilik, Ehl-i Hak, Malang, Nurbahşiye gibi diğer tarikatlar da birer Onikicidir.

İlgili linkler:

1) https://sorularlaislamiyet.com/kaynak/isna-aseriyye#:~:text=Şiî mezheplerden aynı zamanda İmamiyye,anlamında "isnâ aşeriyye" denilmiştir.

2) https://fikriyat.com/ilahiyat/islam-ilmihali/2019/08/01/sia-mezhebi-nedir-sia-mezhebinin-uc-buyuk-firkasi-hangileridir-sia-mezhebine-gunumuzde-nasil-bakiliyor

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...