Jump to content

Sünni Ekolleri ve Özellikleri


alpinçayırı

Recommended Posts

İslam'ın anaakım mezhebi Sünnilik, kendi içinde dört ana ekole ayrılmakta olup bu ekollerin özellikleri şunlardır:

1) Hanefilik:  Adını ''İmam-ı Azam''(Büyük İmam) lakaplı Ebu Hanife'den(Numan bin Sabit) alan Hanefilik, Hanbelilik ile birlikte Sünni Müslüman Türkler arasında yaygın dini bir ekoldür. Hanefilik, diğer üç ekole nazaran modern kent yaşamına daha uygundur ve inançta akılcılığı teşvik eder. Hanefi Sünniler, bıyıklarını kısaltmayıp uzatırlar. Hanefilik, sosyolojik olarak Kuzey Müslümanlığı'na girer. Maturidilik, Hanefiliğin bir alt dalıdır.

2) Hanbelilik: Adını Ahmet bin Hanbel'den alan Hanbelilik, Müsned gibi hadis kitaplarıyla Kütüb-i Tisa'nın içinde yer alan diğer üç Sünni yazardan birisidir ve inançta mutezile gibi akılcı mezheplere karşı çıkmıştır. Hanbel oğlu Ahmet'in görüşleri, günümüzdeki Selefilik akımının temelidir ve sosyolojik olarak Güney Müslümanlığı'na girer.

3) Malikilik: Adını İmam Malik'ten alan Malikilik, inançta son derece katı ve nakilci olduğu için sosyolojik olarak Güney Müslümanlığı'na girer. Malikiler, et konusunda baya bir rahattırlar fakat kadın konusunda çok baskıcıdırlar. Eşarilik, Malikiliğin bir alt koludur. Malikilik, Kuzey Afrika'da yaygındır.

4) Şafiilik: Adını İmam Şafii'den alan Şafiilik, inançta katı olan diğer bir ekoldür. Örneğin bir erkeğin kadına ve köpeğe dokunduğu için abdestin bozulması gibi sıkandal fetvalar, bu ekolün emel özelliklerindendir. Şafiilik, daha çok Kürtler arasında yaygındır. Şafiilik, sosyolojik olarak Güney Müslümanlığı'na girer.

İlgili linkler:

1) https://islamdamezhepler.blogspot.com/p/itikadi-mezhepler.html

2) https://odatv.com/analiz/turkler-turkmen-aleviliginden-ve-turk-sunniliginden-nasil-koparildi-150272

3) https://odatv.com/yazarlar/aydin-tonga/hanefi-mezhebinin-kurucusunu-kimler-din-dusmani-ilan-etmisti-131139

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...