Índio do Buraco Konu tarihi: 12 Kasım Report Paylaş Konu tarihi: 12 Kasım https://www.helpguide.org/mental-health/personality-disorders/borderline-personality-disorder Link to comment Share on other sites More sharing options...
Índio do Buraco Mesaj tarihi: 12 Kasım Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: 12 Kasım Borderline Kişilik Bozukluğu Terapisi Örneği Not: Bu sadece bir örnektir ve her bireyin deneyimi farklıdır. Terapi, bireyin özel ihtiyaçlarına göre şekillenir. Terapi Seansı Senaryosu: * Danışan: "Son zamanlarda çok yalnız hissediyorum. Arkadaşlarımla aram iyi olsa da, bir türlü onlara tam olarak yakınlaşamıyorum. Sanki bir duvar örüyorum aramıza." * Terapist: "Bu duyguları anlıyorum. Borderline kişilik bozukluğunda yakın ilişkiler kurmak zor olabilir. Bu duvarı örmenin altında yatan nedenleri birlikte keşfedelim mi? Belki de geçmişte yaşadığın bazı olaylar bu duyguyu tetikliyor olabilir." * Danışan: "Evet, çocukluğumda ailemle aramda çok fazla duygusal bağ kurmakta zorlandım. Hep dışlanmış gibi hissettim." * Terapist: "Çocukluk deneyimlerin, yetişkinlikteki ilişkilerimizi şekillendirmede önemli bir rol oynar. Bu duyguları ifade etmen çok cesurca. Şimdi bu duygularla nasıl başa çıkabileceğin üzerinde çalışabiliriz. Örneğin, güvenli bir ortamda bu duyguları ifade etmeyi öğrenmek, ilişkilerinde daha yakınlaşmana yardımcı olabilir." Terapide Kullanılabilecek Teknikler: * Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): Düşünce ve davranış kalıplarını değiştirmeye yönelik teknikler kullanılır. Örneğin, olumsuz düşünceleri daha gerçekçi düşüncelerle değiştirmek, sağlıklı başa çıkma mekanizmaları geliştirmek. * Şema Terapi: Çocukluk döneminde gelişen ve yetişkinlikte de devam eden olumsuz düşünce ve duygu kalıpları (şemalar) üzerinde çalışılır. * Dialektik Davranış Terapisi (DBT): Zihin farkındalığı, duygusal düzenleme, stres yönetimi ve etkili iletişim becerileri üzerinde durulur. * Psikoanalitik Terapi: Geçmişteki travmatik deneyimlerin güncel ilişkiler üzerindeki etkilerini anlamaya ve çözmeye yönelik derinlemesine bir yaklaşım. Terapinin Amacı: * Duygusal düzenleme: Anlık ve yoğun duyguları yönetmeyi öğrenmek. * İlişkileri iyileştirme: Daha sağlıklı ve yakın ilişkiler kurmak. * Kendine zarar verme davranışlarını azaltma: Kendine zarar verme dürtülerini kontrol altına almak. * Stres yönetimi: Stresli durumlarla başa çıkmak için etkili yöntemler geliştirmek. * Öz saygıyı artırma: Kendine değer vermeyi öğrenmek. Unutmayın: Borderline kişilik bozukluğu tedavisi uzun ve sabırlı bir süreçtir. Terapiye düzenli olarak katılmak ve terapiste güvenmek, başarılı bir tedavi için önemlidir. Ek Bilgiler: * Uzman yardımı: Bir psikolog veya psikiyatristten destek almak önemlidir. * Destek grupları: Benzer deneyimler yaşayan insanlarla bir araya gelmek, tedavi sürecini destekleyebilir. * İlaç tedavisi: Bazı durumlarda, ilaç tedavisi de terapinin bir parçası olabilir. Bu bilgi genel bir çerçeve sunmaktadır. Daha detaylı bilgi için bir uzmana danışmanız önemlidir. Başka sorularınız varsa çekinmeden sorabilirsiniz. Not: Bu metin, bilgi verme amacıyla hazırlanmıştır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliği taşımaz. Anahtar Kelimeler: Borderline kişlik bozukluğu, terapi, BDT, şema terapi, DBT, psikoanalitik terapi, duygusal düzenleme, ilişki, öz saygı. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts