Jump to content

alpinçayırı

Recommended Posts

Dört İncil; sırasıyla Matta, Markos, Luka ve Yuhanna'nın yazdıkları kanonik İncillerdir. Dört İncil, Yunanca olarak yazılmıştır.

Markos İncili(The Gospel of Mark): Evanjelist Markos tarafından tahminen MS 46 yılında yazılmış ve Hıristiyanlığın ilk İncili olan dini metindir. Dört İncil'den birisi olan Markos İncili'nde İsa, Yuhanna ve Luka İncilleri'nin aksine, Matta İncili ile birlikte ''insan'' olarak doğru bir şeklide tasvir edilmiştir.

Matta İncili(The Gospel of Matthew): İsa'nın(Yeşua) on iki havarisinden Matta'nın(Matityahu) yazdığı İncil olup bu İncil'de İsrailiyat etkisi belirgindir ve tıpkı Markos İncili gibi İsa'yı bir insan olarak betimler. Matta, Yahudi asıllı olup yaşadığı süre içinde Romalılara hizmet etmiştir. Matta İncili, dört İncil'in ilk bölümüdür.

Luka İncili(The Gospel of Luke): İsa'nın on iki havarisi)nden olmayan ve Roma ajanı sahte havari Aziz Pavlus'un(Tarsuslu Saul) özel doktoru olan Yunan asıllı Luka'nın yazdığı İncil'dir. Luka İncili, tıpkı Yuhanna İncili gibi içinde bolca Helenizmin putperest etkilerini barındırır. Luka İncili, kıronolojik sıraya göre dört İncil'in üçüncüsüdür.

Yuhanna İncili(The Gospel of Johannes): İsa'nın on iki havarisinden birisi olan Yuhanna'nın yazdığı İncil'dir. Yuhanna, Yahudi asıllı olmasına rağmen yaşadığı dönemde çeşitli sebeplerden dolayı Helenizm'den baya bir etkilenmiş ve tıpkı Luka İncili'nde olduğu gibi İsa'nın vahdaniyeti savunan gerçek öğretilerini çarpıtıp yazdığı İncilinin içine Antik Yunan ve Romalıların putperest fikirlerini bolca şırınga etmiştir. Yuhanna İncili, Dört İncil'in son kitabı olup orijinali Yunanca olarak yazılmıştır.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...