Jump to content

On Bela

alpinçayırı

Recommended Posts

On Bela, dinler tarihine göre Antik Mısır'da Musa'nın kendisine iman etmeyen Firavun'a ve Mısırlılara karşı Yahweh'in verdiği belalardır. On Bela, Tevrat'ın Çıkış(Exodus) Bölümü'nün 7. ve 12. Ayetleri'nde geçer ve bütün semavi dinler bu tarihi olayı onaylar. On Bela, aynı zamanda Yahudilerin Mısır'dan çıkışının kutladığı Pesah(Fısıh/Mayasız Ekmek) Bayramı'nın da ana temasıdır. 

Tevrat, Mısır'dan Çıkış, 7. Bap(2:7): "RAB, 'Bak, seni Firavun'a karşı Tanrı gibi yaptım' dedi, 'Ağabeyin Harun, senin peygamberin olacak. Sana buyurduğum her şeyi ağabeyine anlat. O da Firavun'a İsraillileri ülkesinden salıvermesini söylesin. Ben; Firavun'u inatçı yapacağım ki, belirtilerimi ve şaşılası işlerimi Mısır'da arttırabileyim. Ama Firavun sizi dinlemeyecek. O zaman elimi Mısır'ın üzerine koyacağım ve onları ağır biçimde cezalandırarak halkım İsrail'i ordular halinde Mısır'dan çıkaracağım. Mısır'a karşı elimi kaldırdığım ve İsraillileri aralarından çıkardığım zaman Mısırlılar benim RAB olduğumu anlayacak. Musa'yla Harun, RAB'bin buyurduğu gibi yaptılar. Firavun'la konuştuklarında Musa seksen, Harun seksen üç yaşındaydı."  

Tevrat, Mısır'dan Çıkış, 12. Bap(2:12): "O gece, Mısır'dan geçeceğim. Hem insanların hem de hayvanların bütün ilk doğanlarını öldüreceğim. Mısır'ın bütün ilahlarını yargılayacağım. Ben, RAB'bim."  

Kaynak: https://incil.info/