Jump to content

Haman


alpinçayırı

Recommended Posts

Haman, dinler tarihinde önemli bir figür olup iki tanedir. Birinci Haman, Antik Mısır döneminde yaşamış olup Firavun'un yardımcısıdır. İkinci Haman ise Ahameniş İmparatorluğu döneminde yaşamış Pers Kıralı Ahaşveroş'un veziridir. Bu kişiler, farklı zamanlarda yaşamış aynı adı taşıyan farklı kişilerdir. Hıristiyanlık'taki ve Yahudilik'teki Haman, Yahudi Kraliçesi Ester'in mücadele ettiği antisemitik İran veziridir. İslam ise tıpkı Meryemleri birbirine karıştırması gibi Hamanları da birbirine karıştırmıştır, Kur'an'a Yahudileri destekleyen ayetlerde İranlı Haman'ı yazacağı yerde Mısırlı Haman'ı yazarak büyük bir sıkandala imza atmıştır.

Antik Mısır Firavunu'nun veziri Haman, Musa'nın Firavun'a "çoktanrıcılığı bırak, tektanrıcılığa geç" demesi üzerine şiddetle Musa'ya karşı çıkar ve bütün Yahudilere öldürülmesini ilan eder. Musa bunun üzerine Yahudileri yanına alıp Kızıldeniz'i ikiye yararak peşinde kendisini öldürmeye gelen Firavun ve ordusu, Kızıldeniz'in sularında boğulur. İsrailoğulları, Musa'nın önderliğinde bugünkü Filistin bölgesine geldikten sonra ardından On Emir ile Tevrat gelir ve Yahudilik dini, şekillenmeye başlar.

Ahameniş İran İmparatorluğu'nun Kıralı Ahaşveroş'un veziri Haman ise imparatorlukta Yahudilerin etkisinden iyice rahatsız olmaya başlar, başta Mordehay olmak üzere Yahudi ileri gelenlerini öldürme pilanı yapar fakat Haman'ın bu pilanı, Yahudi asıllı İran kraliçesi ve Ahaşveroş'un eşi Ester tarafından suya düşürülür. Ester, Haman'ı bozguna uğratır; İran Kıralı Ahaşveroş da bu olayda Ester'in tarafını tutar ve Haman, darağacında idam edilir. 

Yani özetle; tarihteki iki Haman da ilk antisemitiklerdir. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...