hegel Konu tarihi: Temmuz 6, 2024 Report Paylaş Konu tarihi: Temmuz 6, 2024 Maslow teorisi, insanların belirli kategorilerdeki ihtiyaçlarını karşılamalarıyla, kendi içlerinde bir hiyerarşi oluşturan daha 'üst ihtiyaçlar'ı tatmin etme arayışına girdiklerini ve bireyin kişilik gelişiminin, o an için baskın olan ihtiyaç kategorisinin niteliği tarafından belirlendiğini söz konusu etmektedir. Maslow'un kişilik kategorileri kendi aralarında bir dizilim oluştururlar ve her ihtiyaç kategorisine bir kişilik gelişme düzeyi karşılık gelir. Birey, bir kategorideki ihtiyaçları tam olarak gideremeden bir üst düzeydeki ihtiyaç kategorisine, dolayısıyla kişilik gelişme düzeyine geçemez. (Wikipedia) Bu piramide göre ülkemizde temel gıda malzemelerine ulaşamayan milyonlarca insan, en alt seviyelerde bocalayıp hayatta kalmaya çalışarak ömrünü bitiriyor. Diğer seviyeleri gerçekleştirmek hak getire. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Röpteşambırlı Uzaylı Mesaj tarihi: Temmuz 6, 2024 Report Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 6, 2024 alttan 2 tabaka okeyde.üstekiler saçma.üstekiler bana olmasada olur.ihtiyac duymuyorum. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hegel Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2024 Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2024 10 saat önce, Röpteşambırlı Uzaylı yazdı: alttan 2 tabaka okeyde.üstekiler saçma.üstekiler bana olmasada olur.ihtiyac duymuyorum. Üsttekiler aşama aşama insanlaşmayı gerçekleştiriyor. Henüz en alttakileri halletmeden zaten üsttekileri benimseyemiyorsun. Alttaki ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktan üsttekilerle ilgili bir fikrin, amacın olmuyor. Maslow bunu söylemeye çalışıyor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Röpteşambırlı Uzaylı Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2024 Report Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2024 36 dakika önce, hegel yazdı: Üsttekiler aşama aşama insanlaşmayı gerçekleştiriyor. Henüz en alttakileri halletmeden zaten üsttekileri benimseyemiyorsun. Alttaki ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktan üsttekilerle ilgili bir fikrin, amacın olmuyor. Maslow bunu söylemeye çalışıyor. alakasi yok, üstekiler; beyni köreltmek, itaat etmek, olmayan ruhu yüceltmek, yükselmek, mistisizm ve romantisizmden baska bişe değil.üste çikmaya çaliştikça din denen, tanri denen, aşk denen,hıyaraşi denen sistematik tiyatronun bir parcasi oluyorsun demektir.argoda kisaca: düdüklenmekle eş değer.örnek; sana sevgi satarlar, yücelmen için din, köle olman için statü... bunların tesiri altinda zihinsel bir mutluluk yasarsin ve böylece kendini gerceklestirdiğini sanarsın.oysa bir madde bağimlisi gibi olmuşsundur.artık bunlar olmadan yasayamazsin, efendilerin ve parazitlerin vardır.yıllarin çalinip gitmiştir artık.artik bir kuklasindir.kölesindir. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hegel Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2024 Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 7, 2024 1 saat önce, Röpteşambırlı Uzaylı yazdı: alakasi yok, üstekiler; beyni köreltmek, itaat etmek, olmayan ruhu yüceltmek, yükselmek, mistisizm ve romantisizmden baska bişe değil.üste çikmaya çaliştikça din denen, tanri denen, aşk denen,hıyaraşi denen sistematik tiyatronun bir parcasi oluyorsun demektir.argoda kisaca: düdüklenmekle eş değer.örnek; sana sevgi satarlar, yücelmen için din, köle olman için statü... bunların tesiri altinda zihinsel bir mutluluk yasarsin ve böylece kendini gerceklestirdiğini sanarsın.oysa bir madde bağimlisi gibi olmuşsundur.artık bunlar olmadan yasayamazsin, efendilerin ve parazitlerin vardır.yıllarin çalinip gitmiştir artık.artik bir kuklasindir.kölesindir. Ben de tam olarak katılmıyorum Maslow'a ama şu tespiti doğrusu beni etkiliyor: en temel insani ihtiyaçlarımı karşılamadan bir sonraki aşamadaki ihtiyaçlarımla ilgili gelişme sağlayamıyorum. Şu an dünyadaki büyük çoğunluk açlık ve yoksulluk sınırlarında sadece hayatta kalmaya çalışıyor, bu sebeple çocuklar, gençler gelecek ile ilgili hayal bile kuramaz oldular. Karnı doymayan, güvenliği sağlanamayan bir çocuk matematik, fizik vs bilim ile ilgilenemiyor. Kapitalist sermaye sınıfının istediğine de uyan bir yaklaşım bu. Sermaye zaten insanların sürekli yaşam ile ölüm arasındaki sınırda koşturmacayla ömürlerini köleliklerini tüketsinler diye uğraşıyor. Sürekli bir çatışma ve savaş, rekabet (insan insanın kurdudur gibi tam kapitalist ahlakı) ile aslında açlığa, barınmaya güvenliğe erişmeye çalışmakla insanın ömrü bitiyor, bu esnada kapitalizmin istediği şekilde bu aşamada hayatta kalmaya çalışarak ve sermayenin kölesi olarak ömrümüzü tamamlıyoruz. Tam kapitalizmin neo liberalizmin sistem çarklarının işleyişine uygun. Sürekli tehlike altında yaşayan bireyler artık psikolojik ve fiziksel hastalıklarla boğuşmaya başlar. Yeni yeni hastalıklar türer. Halbuki insanların özü sosyalizm ile beraber tüm bu temel ihtiyaçlar tam bir güvence altına alındığında; çocuklar, gençler bilim ile sanat ile ilgilenir, gelecek hayalleri planları oluştururlar. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts