Jump to content

Sosyal İletişim Ve İletim Araçları


somebody

Recommended Posts

Sosyal iletim ve iletişim araçları


En son olarak Diamond Tema olayı üzerinden bu konuyu yinelemekte yarar vardır.  


İletişim karşılıklı yapılan bir olaydır. Birebir konuşma , yazışma, Online chat , forumlar , sosyal medya , açık oturum , telefon video konferans gibi araçlar iletişimdir.  


İletim ise tek taraflıdır. Televizyon gazete , kitap dergi radyo ve reklam gibi araçlar iletimdir.  


Görülebileceği gibi iletişim ile iletim yanlış anlaşılmaktadır.  


Dikkat ederseniz devletin düşmanlık yaptığı alan iletişim alanına girmektedir. Yada diktatörlük yanlılarının hiç sevmediği konu iletişim konusudur.  


İletişim insanı geliştirirken iletim beyin yıkama empoze asimilasyon ve zihin kontrolü gibi alanlarda devletlerin ve diktatörlüklerin çalışma ve uzmanlık alanıdır.  


İletim tek yönlü  olduğu için karşı tarafın  yanıtlamasına olanak vermez.  


Ancak iletişim iki yada çok yönlü olduğundan yalanların ortaya çıkması çok kolaydır yada iletişimde  küçük bir tartışmanın sonuca ulaşması çok zaman almaz.  


Diamond Tema olayında da şiddet yanlılarını kızdıran şey karşılıklı iletişimdir. Çünkü yalanlara yada kasten yapılan probaganda araçlarına hızlı yanıt verilmesi şiddet bağımlılarını öfkelendirmektedir.  


Antik çağlardan beri diktatörlük ve şiddet yanlıları iletişime hep karşı olmuşlardır. 

Antik dönemlerden beri diktatörlüklerin ve sermaye çevrelerinin en çok mücadele ettiği konu iletişim olmuştur.


Örneğin halk meclisleri , oditoryum , tiyatro gibi etkinlikler diktatörlük sevenlerin istemediği olaylardır.  


Ancak antik iletim aracı olan din her zaman desteklenmiştir. Dikkat ederseniz Din de tek yönlüdür. Tanrı size emir verir ama siz onunla asla konuşamazsınız.  


İşte günümüzde yaşananlar da hep bunun devamıdır. 

Link to comment
Share on other sites

12 dakika önce, somebody yazdı:

Din de tek yönlüdür. Tanrı size emir verir ama siz onunla asla konuşamazsınız.  

Bu her din için geçerli değil. Hristiyan evanjelist kiliselerinde bir ayine katılırsın ve kutsal ruhun kendisiyle konuştuğunu düşünen insanlar "tanrı bana şöyle dedi böyle dedi" demeye başlar bir anda. Tabii o safhaya geçilmeden önce pastör efendi güzel bir vaaz verir, insanları coşturur, bazen müzikler çalınır, interaktif bir şov vardır adeta. Bilinç altına yönelik öz telkin (autosuggestion) teknikleriyle kalabalığa ne düşünmesi gerektiği güzelce aşılanır. Bir nevi cevabı "kırmızı çekiç" olan soru gibi. İnsanlar kutsal ruh kendilerine mesaj gönderiyor zanneder. Yanındaki birkaç kişi de "evet, aynen ben de öyle hissettim/düşündüm" deyince de kaynağın tanrıdan başka bir şey olamayacağına inanıverirler. 

Tabii bunun çok sakıncalı başka etkileri de var. Art niyetli bir insan bir grup içinde güvenilir bir kimlik tesis ettikten sonra "kutsal ruh bana şöyle şöyle dedi" diyerek insanları akılalmaz davranışlara sürükleyebilir. Cold reading teknikleriyle insanların içinden geçeni okuyormuş görüntüsü de verebilir, ki o zaman neler yapabileceğini varın siz düşünün.  

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...