Jump to content

Zikir , Meditasyon ve Modern Dincilik


Kovulmuş Üye

Recommended Posts

Shifting Bilimsel ve Gerçek mi?

https://evrimagaci.org/reality-shifting-nedir-meditasyon-ve-kendi-kendine-hipnoz-yoluyla-alternatif-bir-evrene-gecmek-mumkun-mu-11893

 

Shifting'in bilimsel terminolojiye dayandırmaya çalışan kişilerin iddiaları tamamen hatalıdır ve hâlihazırda sahte metodolojisi yerleşik olan diğer sahtebilimlerden gücünü almaktadır. Shifting, özellikle de kendinden önce gelen sahtebilim dallarının geçmişini bilmeyen genç nesiller arasında, sanki yeni bir yöntemmiş gibi yayılmaktadır.

Shifting uygulamasıyla ilgili olarak şu tespitlerde bulunulabilir:

Shifting, Bir Sahtebilim Türüdür!

Shifting, sadece bireysel olarak deneyimlenebilir bir yöntemle, var olduğu ispatlanmamış ve doğrulanamaz olan bir diğer evrene geçişi içerdiği için, test edilebilirlik ve yanlışlanabilirlik gibi bilimsel kriterleri sağlayan bir hipotez değildir ve bu nedenle bir sahtebilim türü olarak görülmelidir.

Shifting'de kullanılan olumlayıcı cümleler, Secret kitabı etrafında yaratılan mistisizm ile benzerdir ve eşit derecede geçersizdir. Belli bir olumlu cümleyi sürekli tekrar etmek, o olumlu cümlenin içeriğinin gerçekleşmesini garanti etmez ve muhtemelen gerçekleşme ihtimalini anlamlı bir şekilde de değiştirmez.

Kuantum Fiziğiyle İlgisi Yok!

Birçok Yeni Çağ akımında olduğu gibi, Shifting'de de yoğun bir kuantum mekaniği dili görülür; fakat bu dil, diğer akımlarda da olduğu gibi bağlamından kopuk, hatalı ve yanıltıcı bir şekilde kullanılır. Shifting'in kuantum fiziği ile herhangi bir ilgisi yoktur.

Shifting'i Savunmak İçin Kullanılan Dil, Sahtebilim Dili!  İnsanların herhangi bir şeye inanmasında tek başına bir sakınca olmayabilir. Fakat o inançlar gerçekmiş gibi sunulduğunda, bunlara karşı bilimsel ve objektif kanıtlar istenmesinden daha doğal bir şey olamaz. Ne var ki Shifting ile ilgili komünitelerde bu ispatlar talep edildiğinde, agresif bir savunma ve "inanmıyorsan da saygı duy" olarak özetlenebilecek saptırma yöntemlerine başvurulduğu görülmektedir. Örneğin Vice tarafından yapılan ve akademik çalışmalarla da uygun olan bir habere, bir TikTok kullanıcısı şu şekilde tepki göstermiştir:

Link to comment
Share on other sites

Gördüğünüz gibi yukarıdaki yazıda da örnekleri ayrıntılı açıklanmıştır. zikir , yakaza, keramet ,tayy-i zaman gibi zırvalar ile meditasyon , shifting gibi sahtekarların aynı argümanları kullandıkları görülmektedir.
Bu düşünceleri insanlara satmak için en çok dile getirdikleri  nokta ,

İnanmayanlar bu maneviyatı bilemez

İnanmıyorsan saygı duy

Hissetmiyorsan maneviyatın zayıf.

Bunların hepsi aynı çuvalın içindedirler. Çoğunlukla toplu seanaslar yaparak para kazanırlar. Tıpkı tarikatların her seans ardından sadaka istemeleri gibi.

Toplu seanslar yapmalarının nedeni ise içerideki üç beş seçilmiş şarlatanın diğerlerini gaza getirmesi daha kolay olduğu içindir. Böyle toplum psikolojisine uyarak herkes o üç beş şarlatan tarafından kolayca yönlendirilirler.

Bu da birbirlerine yalancı şahitlik yapmalarını kolaylaştırı. Seans sonunda bak gördün mü , nasıl oldu yaaa , bu bir mucize , gibi süslü laflarla probaganda yaptırırlar

Böylece kimse itiraz edemez , itiraz edene , senin maneviyatın zayıf , diyecekleri için kimse sesini çıkartmaz , sanki onlar da aynı şeyi yaşamışlar gibi diğer yalancıların dediklerini tekrar ederler.

Tarikatlar , cemaatler , meditasyoncular , hepsinin derdi kolayca şöhret olup parayı toplamaktır.

Galiba Emre'nin yaptığı da bu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...