Jump to content

Hakimlerden Şoke Eden Tecavüz Önerisi


kaşif

Recommended Posts

İş yükünün azalmasını isteyen hâkim ve savcıların önerisi: 'Kadın tecavüz edenle evlenirse davalar düşer, iş yükü azalır.'

 

Radikal'in haberine göre, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca (HSYK) organize edilen ‘yargının hızlandırılması ve sorunların tespit edilmesi’ amacıyla yapılan toplantılarda hâkim ve savcılar ilginç ve tartışmalı önerilerde bulundu. Öneriler arasında tecavüze uğrayan kadının tecavüzcüsüyle evlenmesi halinde davanın düşürülüp işgücünün azaltılması da yer alıyor.

Toplantılara katılan hâkim ve savcılardan gelen öneriler ‘Yargıda Durum Analizi’ isimli raporda toplandı. Söz konusu öneriler HSYK tarafından öncelik sıralamasına göre, Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumlara iletilecek. Rapor taslağında yer alan bazı öneriler kamuoyunda tartışma yaratacak türden. ‘HSYK’nın başkanı sembolik olarak cumhurbaşkanı olmalı’, ‘Bazı kurumlardaki döner sermaye verilmesi gibi imkânlar tanınmalı’, ‘Protokoller yapılarak hâkim - savcıların buralarda ücretsiz muayene edilmesi sağlanmalı’, ‘Hâkim - savcıların belli aralıklarla psikolojik destek alması sağlanmalı’, ‘Cüppeler yeniden tasarlanmalı’ gibi talep ve önerilerin yer aldığı raporda, kadına yönelik şiddetle ilgili tartışılacak fikirler de yer aldı. O önerilerden bazıları şöyle: “Adli Tıp’tan cinsel suçlarla ilgili daha hızlı rapor alabilmek için ‘beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığı’ araştırması yerine sadece ‘beden sağlığının bozulup bozulmadığı’ araştırılmalı. 15 yaşından küçüklere karşı rızaen cinsel ilişki suçlarının ceza miktarları düşürülmeli, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 434. maddesindeki uygulama yeniden hayata geçirilmeli.”

 

(Yürürlükten kaldırılan bu madde kaçırılan veya alıkonulan kadının evlenmesi halinde koca hakkındaki cezanın 5 yıl ertelenmesini öngörüyor. Ayrıca söz konusu madde mağdurun tecavüzcüsüyle evlenme maddesi olarak yoğun şekilde tartışılmıştı.)

 

Haber: Hürriyet

 

 

Bu teklifi sunan hakim ve savcıların derhal hakimlik ve savcılık unvanları alınmalıdır.

Ama bunu yapacak babayiğit var mı?

Yetmez ama evetçiler hangi zihniyetleri HSYK'ya soktuklarını görseler diyeceğim ama onların gözleri bu tip olaylara mühürlü...

Link to comment
Share on other sites

Öneriler arasında tecavüze uğrayan kadının tecavüzcüsüyle evlenmesi halinde davanın düşürülüp işgücünün azaltılması da yer alıyor. Alinti-

 

Bu nasil bir mantik yurutumudur?

 

Kendisine tecavuz eden bir kisi ile, tecavuze ugrayan hangi psikoloji altinda evlenir?

 

Ayrica her tecavuze ugrayanin bekar, dul olmasi mantigi, nasil bir mantiktir?

 

Ya tecavuze ugrayan evli ise, ne olacak?

 

Ayrica bu erkeklere de bir cesit "karsi cikilan" evlilikler acisindan, bir yol gostermek degil midir?

 

Tecavuz ile isgucunun azaltilmasini bir birine baglamak, nasil bir mantiktir?

 

Burada aslinda kullanilmasi gereken kelime "evlenmesi" degil, "evlendirilmesi" olacakti. Cunku burada tecavuze ugrayanin ustunde kurulacak baski, zorlama (namus, tore v.s.) soz konusu.

 

Yani " ya evlenirsin, ya da....." gozdagi ve korku verilmesi soz konusu.

 

Boyle bir oneri ve de uygulamanin, toplumda "tutacagi" dusunuluyor, herhalde.

Link to comment
Share on other sites

selam

 

iletinin ilk paragrafına bakıldığında "İş yükünün azalmasını isteyen hâkim ve savcıların önerisi" işin aslı ortaya çıkmakta!

 

sorun yargımızın ciddi anlamda ağırlaşmasına ve adaletin gecikmesine bu bağlamda halkımızın adalet sistemine güvenmemesine neden olan ağır işleyen soru ve sorunlara hızlı ve güncel kanunlar ile hükmedemeyen bürokratik sistemin içinde boğulmuş yeterli ve eğitimli kadroları bulunmayan işlevini kaybetmiş yargı sistemidir!

 

H.S.Y.K bu konuda haksız değil arkadaşlar!

ara formüller üretilmeli ve ciddi suçlar (hırsızlık/gasp/cinayet/tecavüz vs)gibi kamu düzenini bozan suçlar ilgili mahkemelerce ele alınmalı bürokratik tüm vasıflardan arınmış bir hukuk yapısı ile hızlı ve gerçekten adil karar veren bir yargısal sistem hayata geçmelidir.

 

hakaret/boşanma/trafik kazası(ölümsüz)/kız kaçırma/komşu kavgası/veraset vs gibi ara formül(yetkili uzlaşı komisyonu)ile çözülebilecek konular yargının müdahale alanından çıkarılmalı ve yargı temel konular üzerinde çalışmalıdır.

 

bizler yukarıdaki konuda asıl sorunu ıskalamayalım.

asıl sorun yargının işlevini kaybeden ağır işleyişi yetersiz kadro ve ciddi oranda artan davalardır."MD"

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...