Jump to content

Recommended Posts

İtalya'da ki malum olayı bilmeyen yoktur. Bilmeyen varsa araştırabilir.

 

Olay dincilerin anlattığı gibi değil. İnsanlar orada taşlaşmamışlar. Bildiğin yanardağ lavlarının altında kalarak ölmüşler. Günümüzdeki pompei kenti iskelet kalıntılarına göre alçıdan yapılan heykeller ile yeniden canlandırılmış sadece.

Yanardağın patlaması olayı ise aniden gerçekleşmiyor. Sadece toplumun yanardağ tecrübesi olmadığı için haftalardır faaliyete hazırlanan yanardağda ne olduğunu anlayamıyorlar.

Yanardağ patlamadan önce zehirli gazlar çıkararak yöre halkının zehirlenerek ölmesine sebep oluyor. Aslında ölenlerin hepsi neredeyse gazdan zehirleniyor.

Yanardağın patlama şekli ise dikey değil yatay olması nedeniyle lavlar şehrin üstüne hızlıca ulaşıyor. Erozyona uğrayan Vezüv dağının yan tarafı incelerek patlamanın yandan yayılmasına sebep oluyor.

Olay bundan ibarettir. Oradaki canı şekilleri sonradan yapılmış heykellerdir.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Fiorelli en çok, kendi adıyla anılan bir süreçle üretilen alçı kalıpları (calchi) ile tanınır: Fiorelli süreci. Bir ceset veya başka bir organik maddenin küle gömüldüğü yerde zamanla çürüyerek bir boşluk bıraktığını fark etti. Ne zaman bir ekskavatör böyle bir boşluk bulsa , içine Paris sıvası döküldü ve sertleşmeye bırakıldı. Alçının etrafındaki kül daha sonra dikkatlice çıkarıldı, böylece ölüm anında bir insan veya hayvanın alçı kopyası kaldı. Bu süreç, insanların patlamada nasıl öldükleri, son anlarında ne yaptıkları ve ne tür giysiler giydikleri hakkında bilgi verdi.

Fiorelli, yabancı bilim adamlarına karşı misafirperver tavrıyla dikkat çekiyordu. İtalyanların yanı sıra yabancıların da arkeolojik tekniği öğrenebilecekleri bir eğitim okulu kurdu ve Pompeii'de kullanılan malzeme ve yapım yöntemleri hakkında özel bir çalışma yaptı. Görev süresi boyunca birçok önemli bilim adamı Pompeii'nin kalıntılarını incelemeye geldi. Bunlar arasında 1882'de Pompei resimlerini bir dizi dekoratif stilde sınıflandırmak için bir sistem yaratan August Mau da vardı. Mau'nun çalışmaları, bu antik Roma resimlerinin incelenmesi için hala standart bir çerçeve sağlıyor.

https://en.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Fiorelli

İnglizce bilsem bu Türkçe ye çevirilmeyen bu sayfaları çevirirdim.

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 sene sonra...

Mademki Arabın Allah'ı, Pompei'deki zina yapanları helak etmiş(!) de Antik Roma'da Caligula döneminde eşcinsellik tavan yaptı, neden hiçbir şey yapamadı? Lut'un olayı da palavra. Lut kavmi, eşcinsellikten ve zinadan dolayı değil, o bölgedeki yanardağın dibindeki verimli dağ eteklerine yerleşim yeri kurdukları için helak oldu. İlgili olay olduğu zaman kavimler zorla göç ettirildi ve "eşcinseller, tanrı tarafından helak edildi" masalıyla bu konu, hasıraltı edildi. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...