Jump to content

İslam'ın Evrimi


tpic

Recommended Posts

Bakara Suresi'ndeki 116. ayette durum şöyle ifade ediliyor: "Biz bir âyetin hükmünü yürürlükten kaldırır veya onu unutturursak, mutlaka daha iyisini veya benzerini getiririz. Bilmez misin ki Allah her şeye kâdirdir."

 

Bence Müslümanlar gelecekte ya bu ayete ya da hiçbir şekilde Kur'an'ın değişmeyeceğini iddia ederken kullandıkları En'am, 115; Hicr, 9 ve Fussilet 41-42'ye inananlar olarak ikiye ayrılacaklar.

 

Özünde ise iki kamp Kur'an'ın ve İslam'ın değişerek ve gelişerek gelecekteki toplumu (cennet toplumunu) ortak akılla ve vicdanla inşa edeceğine inananlar ve 1400 yıllık dogmalara inananlardan oluşacak.

Link to comment
Share on other sites

Aslında daha köklü bir evrimden söz ediyorum. Örneğin Kuran'daki kimi ayetler hüküm değerini yitirecek, bir başkası ise değerlenecek. Mesela başta slm yani barış kökünden gelen İslam'dan savaş ayetleri çıkarılacak, barış ayetleri ön plana çıkacak.

Yine Kuran'da İslam isminin, Adem adı verilen ilk insandan beri süregelen dinlere verilen ortak isim olduğu söyleniyor. İslam'ın, yine örneğimizden yola çıkarsak, daha önceki dinlere nazaran törpülenen savaş ve şiddet içeriği bu yeni anlayışla ortadan kalkacak diye tahmin ediyorum.

Yani İslam'ın Adem simgesel isminden beri süregelen evriminin süreceğinden.

İslam ile felsefe-bilim birleşecek.

Felsefe-bilimin yasaklarını çiğeneyemeyecek İslam.

Peki o halde dine, inanca, Allah'a ne gerek var diye sorulacaktır ki o da başka bir tartışamanın konusu.

Ama bir ipucu olsun diye söylemek gerekirse, motivasyon. Başka bir şey değil. Biz insanız ve motivasyonlanlara, inanmaya, geleceğe inanmaya ihtiyacımzı var. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 ay sonra...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...