Jump to content

Halkin Iktidar Paradoksu/Cıkmazi


evrensel-insan

Recommended Posts

Bilindigi gibi ortacagda toplum ve farkli halklari suru psikolojisi korku felsefesi ve biat kulturu temelinde iyici sindirilmis ve susturulmusken, kullanilan bir iki deyim/soylem vardi.

"Kral oldu , yasasin kral"

Gelen agamiz , giden pasamiz"

Gunumuzde ise basta O.Dogu'da devam eden bu ortacag zihniyetinde, halkin butun bu baskilara zorlamalara ve yasaklara ragmen; emperyalist zihniyetin kendi cikari dogrultusunda mikroayrimci kiskirtilmasi ile; Toplumsal butunluk temelinde halklar bolunmuslugunde iktidar savaslarina donustu.

Yani halklar bizzat bu iktidar savaslarinda kutuplasarak ve biribirini otekilestirerek yer aldi ve almakta. Tabi her birinin ideolojik inancsal dogrusu temelinde.

Bu acidan bakildiginda ve bu iktidar savaslarina biraz oto demokratik parlemento kandirmacali cok partili v.s. bir acilim verildiginde, yukaridaki soylem su sekle donustu.

"Senin kralina olum , yasasin benim kralim"

"Senin kralin iktidardan inecek, benim kralim iktidara gelecek"

Seklinde bir soyleme donustu.

Evet krallardan biri gider digeri gelir ve ustelik bunlar toplumsal bunyedeki kutuplasma savaslari ile olur. Bazan asker araya girer ve kralligini ilan eder.

Peki eskiden, biatci suru psikolojisi korku felsefesi temelindeki toplum ve halklari bu kral savaslarina sessiz ve suskun kalirken ve gidene uzulur, gelene sevinirken; bugun ne degisti?

Bugun degisen bu pasif toplum, kendi bunyesinde farkli ve kutuplu aktif iktidar savascilarina donustu. Katletti/katledildi , oldu/olduruldu, iskence yapti/gordu kisaca kendisine iktidarda degilken ne yapilmissa , kendi iktidara geldiginde de ayni seyi otekilestirdigine yapti.

Peki nedir buradaki paradoks?

Buradaki paradoks, pasifkende bugun farkli kutuplarla aktifkende, sadece iktidarlari yasatti ve yasatiyor. Kendisi ister iktidari destekleyen ister iktidari devirmek isteyen halk olsun; ne kazaniyor?

Aci , olum , katliam , aclik , yoikluk , yoksulluk, ezilmislik , insanlikdigi bir yasam disinda.

Kendi destekledigi iktidar da , desteklemedigi iktidar da ona ancak bunu yasatiyor.

Yani kopruyu gecene , oylari alana v.s. kadar onu kullaniyor ve iktidara geldiginde de sadece iktidarinin despotlugunu diktatorlugunu otokrasisini dayatiyor. Bunu hangi iktidar mi yapiyor, hangisi yapmiyor?

O.Dogu ulkelerinin yakin tarihine bakarsaniz ve bugun Misir'da , Lubnan'da, Suriye'de olani; dun Libya'da, Irak'ta Afganistan'da olani degerlendirirseniz; ne demek istendigini algilayacaksiniz.

Kisaca bilinc ve farkindalik olmadikca, kralin "ciplak olmasi/ciplakliginin ortaya konmasi" maalesef yeni krallari giyinik olarak algilatiyor , taki o kralin ciplak oldugu algilanana ve iktidara yeni CIPLAKLASTIRILACAK OLAN GIYINIK BIR KRAL getirene kadar.

 

Evrensel-Insan - Yapilandirmaci Epistemoloji/Qua Felsefesi/Serbest Dusunurluk/Devrimci Sorgulama/Numenal Devrim -Evrensel-Insan Zihniyeti
 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...