Jump to content

hugo chavez ve bolivarcı devrim


evrensel-insan

Recommended Posts

Hugo Chavez'in ulkesi toplumu ve tum Latin Amerika halklari icin yaptigi her turlu devrimi algilamak 21. yuzyilda emperyalizmin her turlu ideolojik inancsal dogrulariyla her turlu izmiyle ve her turlu ulkeleri cikari icin ele geciren yontemiyle ve sirf cikari adina herseyi "mesru/mubah" kilarak insanlikdisi her turlu terorizmi katliami saldirilari ve ulkeyi ele gecirmeleriyle v.s. nasil savasilacagini bu savasi kimin adina yapilacagini ve halk destegini nasil ve ne sekilde alinacagini v.s. gormek ve gostermek adina cok onemlidir.

 

Lenin'in yolundan gitmeyen Marx teorili Lenin uygulamali devrimler ve devrimciler tarafindan "burun bukulen/tu kaka denilen" ve her turlu emperyalizm girisim ve oyununa karsi ayakta kalan bir devrimin ve devrimcinin tarihe toplum ve farkli halklarinin yasam ve refahi BILGILENISI BILINCLENISI VE EGITIMI/OGRETIMI adina altin harflerle gececek bir ulke halki ve liderinin oykusu.

 

En basta bu gidisatin bu buyuk devrimcinin olumunden sonra devam etmesini ummak desteklemek algilamaya calismak ve gozlemlemek, kendine insan diyenin en bas gorevidir.

 

Tek destegi halk olan bu devrim, nasiloldu da halktan uc ayri donemde onca rakibe oyuna ragmen ve her seferinde artarak buyukj bir cogunlugun oyunu aldi.

 

Neydi SSCB, ya da o zihniyet pastentli devrimlerden farki?

 

Bu ve buna benzer sorular icin tek bir bakis acisi yeterlidir.

 

Bu buyuk devrimci her ne yapti ise sadece halkinin YASAM STANDARTINI YUKSELTMEK VE ONLARI INSAN GIBI YASATMAK VE BU YASAMI SADECE SAGLAMAK DEGIL; BU KONUDA ONLARI BILINCLENDIREREK, en onemli farki yani INSANOGLUNUN BIR YIGIN KITLE NICELIK DEGIL; BIR NITELIK DUSUNCE VE FIKIR SAHIBI OLDUGUNU da kanitlayarak yapmistir.

 

Butun yasami her daim halki ile ic icedir, onlari dinleyerek onlardan bilgi alarak onlarin sorunlarini ONLARIN ISTEDIGI GIBI COZEREK bunu yapmistir.

 

Bunun icin de guc ve otoritesini ordusu ile saglamis ve ordusunu halkina karsi degil; bu gidisati onleyecek her turlu ekonomik/politik girisime karsi kullanmistir.

 

Bu bir diktatorluk mudur/demokrasi midir?

 

Bu sorunun yaniti ....e gore de yatmaktadir. Bir lider halkinin her turlu refahi bilinclenmesi ve yasam standartinin yukselmesi adina onlarin insanb gibi yasamasi adina, onlarin ise konuta sagliga kavusmasi adina yola cikmiken birileri bunu engellemeye calisir ise ve bunun onune guc ve otoritenin diktatorlugu ile cikiliyor ise, evet bu anlamda bir diktatorluktur. Cunku bu diktatorluk saglanmasa, bu sayilanlarin yapilmasi mumkun degildir.

 

Ekonomiye el koymak bu ekonomiyi halk yararina kullanmak ve bu konudaki her turlu guc ve otorite kullanimi diktatorlukse diktatorluktur.

 

Kimsenin egosunu digerlerinden farkli olarak beslememek ve herkesi ayni derecede refaha kavusturmak icin bir guc kullaniliyor ve bu bir diktatorlukse diktatorluktur.

 

Burada bu buyuk devrimcinin bir basarisi da sadece halki ve onlarin refahi icin calismasi degil; halkinin etik her turlu sorgulanmazlarini cok iyi etud etmesi ve BUNLARIN USTUNE GIDECEGINE, BUNU KULLANMASI VE HALKINI BILINCLENDIRMESIDIR.

 

Iste SSCB politikasindan bir farki da budur. Hristiyanligin en ust duzeyde oldugu toplumunda Isa'nin "yoksullar adina ve icin savas verdigini" one cikararak, DININ HALK VE ONLARIN REFAHI ADINA KULLANILABILECEGINI tum dunyaya gostermistir.

 

Bu konuda televizyonlarda bizzat kendisi egitici bilgilendirici ve bilinclendirici yayinlar yapmistir.

 

Diger sosyalizm icin yola cikan ulke ve liderlerden farki; HIC BIR ZAMAN HALKJINI KARSISINA ALMAMIS VE DEVAMLI HALKININ REFAHI VE YASAM STANDARTI ICIN calismis olmasidir. Yani Stalin'in yaptigini yapmamistir.

 

Buradaki ana fark "halk benim getirdigim rejime karsi cikarsa, ben onu da karsima alirim" diyen ve sosyalist gecinenlerden farki "benim rejimim sadece halkim icindir" e donusmustur.

 

Aslinda bugunun kendine sosyalist deyipte bilerek ya da bilmeyerek emperyalizme canak tutan aydinlari ilericileri ve devrimcileri; bu buyuk devrimciyi algilamayi da pek beceremezler. Bunun en aci ornegi emperyalizm bu buyuk devrimciyi halkina ve dunyaya karsi "kotuler ve anti propagandasini" yaparken; bu sozde sosyalistler de o ezberledikleri bilincine varamadiklari sosyalizmi gorememek adina emperyalizm ile ayni sarkiyi tutturmuslardir.

 

Onlarin algilayamadigi en buyuk fark; INSANOGLUNUN BIR NICELIK DEGIL, BIR NITELIK OLDUGU farkidir. Iste bu fark aslinda herseyin de cevabidir.

 

Sosyalizm icin yola cikip ta bunun bilgilendirmesini bilinclendirmesini yapamayanlar ve ne yaptigini aciklamak yerine halkina diktatorluk uygulayanlar, bu buyuk devrimciden ders almalidir.

 

Sosyalizm de neyin diktatorluk neyin demokrasi neyin insan haklari neyin insan ihlali neyin hak ve ozgurluk neyin bunun kisitlamasi oldugunun farkini ezberlerindeki bilgileri sorgulayarak yeniden degerlendirmeliler.

 

Evet aslinda yazilacak cok sey var, onu da site okurlarinin basliga yapacagi katkiya birakip, hugo Chavez farkinin ne oldugunun her yonu ile detayini algisini ve acikliga kavusmasini gelecek yanitlara birakalim.

 

Evet bu buyuk devrimci aramizdan cok erken ayrildi. Yeterki onun biraktigi yolda Venezuella halki ve tum Latin Amerika sapmadan ve odun vermeden ilerlesin ve bu hareket Latin Amerika sinirlarini da asarak, su an emperyalizmin elinde oyuncak olan diger ulkelere de isik sacsin.

 

Tarihte bazi karakterler yasadiklari sure olarak degil; yaptiklari ile yer alir. Iste bu buyuk devrimci karakterin insanliga ve evrensellige getirdiklerini algilamak biz yasam surenlere dusuyor.

 

Bu buyuk devrimciyi saygiyla aniyor ve insanlik icin yola cikmis bir birey olarak ve tum insanlik adina da kutluyorum.

 

Kendisi vucut olarak olmus olabilir, onun dusunceleri ve yaptiklari ise basta Venezuella halki ve Latin Amerika halklari olmak uzere daima yasayacak ve yasatilacak.

 

Emperyalizmin gunumuz tarihinde "bukemedigi bilegi open" bir buyuk beyin degeri.

 

Seni bu dunya ve insanlik unutmayacak.


 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...