Jump to content

Inanc Ozgurlugu


evrensel-insan

Recommended Posts

 

Isvicre, ulkesinde bulunan tum islami orgut ve kuruluslari yasaklama karari aldi.

Daha once de camilerde ezani yasaklamisti.

Simdi bu bati'nin ve dunyanin en cagdas ulkelerinden biri olan ve her turlu sosyo-etik fark cesidine ev sahipligi yapan bu ulkenin bu yaptigini "inanc ozgurlugu" temelinde degerlendirelim.

Nedir inanc ozgurlugu?

Bir kisinin ya da inanc grubunun inandigi bir degeri yasam ve iliskisinde hak ve ozgurluk olarak kullanmasi.

Burada aslinda bu yukarida yazilan cumleyi formel ve sadece yazildigi gibi algilar ve digger yonunu goremezsek, evrensel hukuk ve insan haklari temelinde hem Isvicre'nin hem de dusuncve de ve davranista, sanki inanc ozgurlugune karsiymisiz gibi bir algi dogar.

Nedir bu cumlenin digger yonu.

Bir jkisinin ya da bir grubun inandigi bir degeri yasam ve iliskisinde baskasinin hak ve ozgurlugune mudahele etmeden, ona baski kurmadan, onun hak ve ozgurlugunu elinden almadan hak ve ozgurluk olarak kullanilmasi.

Iste aradaki en onemli fark budur. Yani bir toipluma ya da kisiye hic kimse kendi inancsal degerini hak ve ozgurluk kisvesi altinda dayatamaz. Yani baskasinin hak ve ozgurlugunu ihlal edemez.

Dolayisiu ile bu tek tarafli algi sadece "kendi hak ve ozgurlugunu digerleri uzerinde ust ve hakim kilma/ bunu baski ile zorla herkese inanc olarak dayatma" algisidir.

Zaten bu sadece inancta degil; her turlu iktidar politikasinin kendi ideolojisini izmini ve her turlu degerini dayatmada da yansir.

Ornek verelim.

Bir kisi "Kadin taslamak, diri diri gommek, linc etmek, kirbaclamak, iskence etmek, tecavuz etmek v.s. benim inancim ve de dolayisi ile hak ve ozgurlugum" dediginde, burada gormek istenmeyen nokta "peki senin tasladiginin, diri diri gomdugunun, linc ettiginin, kirbacladiginin, iskence ettiginin, tecavuz ettiginin v.s. hak ve ozgurlugu ne olacak?

Iste bu gorulmek istenmeyen bilinc, sadece "hak ve ozgurlugu kendine yontma ve uzerine her turlu baskiyi, zorlamayi ihlali uyguladiginin hak ve ozgurlugunu algilayamama, gorememe"

Iste Isvicre bunu gordugu ve algiladigi icin, ulkesindeki tum islami gruplarin faaliyetlerini yasaklamistir.

Cunku gormustur ki, onlarin inanc hak ve ozgurlugu, baskalarinin her turlu yasam dahil; hak ve ozgurlugunu elinden almaktir.

Umarim ulkemiz ve toplumumuz da her deger konu ve kavramda bir gun bu duzeye ustelik ihlalinin farkindaliginda ve hak ve ozgurluklerin sosyal birliktelik bilincinde ulasacaktir. 
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...